• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Programowanie w notatniku

Object Storage Arubacloud
0 głosów
3,276 wizyt
pytanie zadane 5 grudnia 2015 w C i C++ przez qwertz Użytkownik (850 p.)

Słyszałem, że jest możliwe programowanie w notatniku i mam kilka co do tego pytań.

  • Jak skompilować taki program
  • Jak połączyć plik .cpp z .h 
  • I jak dodać biblioteke

6 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 5 grudnia 2015 przez Radfler VIP (101,030 p.)

1. Kompilujesz ręcznie, w konsoli. Tak to robisz z użyciem kompilatora GCC:

g++ -o NazwaProgramu -Wall main.cpp

2. Normalnie, w plikach cpp dołączasz plik nagłówkowy z użyciem dyrektywy include,

3. Jak wyżej.

komentarz 5 grudnia 2015 przez qwertz Użytkownik (850 p.)
A czy te pliki muszą być w tym samym folderze?
komentarz 5 grudnia 2015 przez Radfler VIP (101,030 p.)
Tak, powinny być.
+1 głos
odpowiedź 5 grudnia 2015 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)

Korzystasz z kompilatora, tak jak zawsze, tylko zamiast w IDE, to w konsoli systemowej. Kompilator potrzebuje (jeśli chodzi o kod źródłowy) tylko ciągu znaków w pewnym kodowaniu, który interpetuje jako polecenia języka. Taki tekst możesz stworzyć gdziekolwiek, nawet w poczciwym Notatniku.

Co do samej kompilacji, to najpierw należy wybrać jakiś kompilator, np. GCChttps://gcc.gnu.org/. Sam opis procesu kompilacji możesz znaleźć w Internecie.

+1 głos
odpowiedź 5 grudnia 2015 przez qwertz Użytkownik (850 p.)
Tak sobie rozmyślałem, i zastanawiam się jak taki np.CodeBlocks kompiluje program.
komentarz 5 grudnia 2015 przez Mikrokontroler xD Stary wyjadacz (13,500 p.)
To nic innego jak czary

Pozdrawiam
0 głosów
odpowiedź 5 grudnia 2015 przez Anonim Mądrala (6,000 p.)
Odradzam pisanie w notatniku, ponieważ notatnik nie koloruje składni.
komentarz 5 grudnia 2015 przez qwertz Użytkownik (850 p.)
Wiem ale się pytam z czystej ciekawości.
komentarz 5 grudnia 2015 przez Int_main Bywalec (2,850 p.)
Nie widzę tam pytania "czy radzicie..." tylko "jak skompilować" - konkretnie postawiony problem, zatem nie wiem po co komu te rady, bo swoją drogą to jeśli piszesz w notepadzie, to wystarczy tylko wybrać język i składnia jest kolorowana.
0 głosów
odpowiedź 5 grudnia 2015 przez Tnifey Pasjonat (24,190 p.)
Możesz pisać kod w notatniku a w konsoli możesz kompilować :) W prawie każdym kursie jest pokazane jak przez konsolę skompilować :)
0 głosów
odpowiedź 5 grudnia 2015 przez Mikrokontroler xD Stary wyjadacz (13,500 p.)
Zamiast naciśnięcia guzika "Run" musisz wpisywać do konsoli jakieś komendy :)

Można tak robić tylko po co.

Pozdrawiam
komentarz 5 grudnia 2015 przez Int_main Bywalec (2,850 p.)
Tylko po co? Choćby po to by kompilacja była szybsza, bo bezpośrednia (tylko prosze daruj sobie ripostę, że dwie sekundy nie mają znaczenia). Albo po to by nie tracić czasu na tworzenie nowego projektu i folderu z plikami, które nie są Ci potrzebne, a co za tym idzie oszczędzasz pamięć.
Proszę, nie zaniżaj jakości tego forum odpowiedziami typu: "musisz wpisywać do konsoli jakieś komendy" - bo co to znaczy jakieś? Nie wierzę po prostu.
komentarz 5 grudnia 2015 przez Mikrokontroler xD Stary wyjadacz (13,500 p.)
hahaha a to dobre xD nie spotkałem się jeszcze z takimi bzdurami xD.

Szybsza kompilacja xD
Oszczędność pamięci na folderach xD

Jak zaczniesz robić projekty które składają się więcej niż z jednej metody main to zrozumiesz że automatyzacja jest niezbędna (tak ten zielony guzik) nie wspominając już o narzędziach do budowania projektów.

Szczerze powiem że pokazałeś prawdziwy poziom tego forum. Szacun xD.

Oszczędność pamięci na folderach to chyba sobie powieszę nad łózkiem :D.
komentarz 6 grudnia 2015 przez Int_main Bywalec (2,850 p.)
Żadnego większego projektu nie kompilowałbym przez konsolę bezpośrednio, jednak jeśli nie chcesz tworzyć całej masy niepotrzebnych folderów, bo piszesz sobie "na brudno" jakiś kodzik, to po co tworzyć cały projekt?

A co do pamięci to podałem Ci odpowiedź na głupie pytanie "tylko po co?", bo nie możesz mi powiedzieć, że ten argument nie jest prawdziwy, po prostu Ty go nie uznajesz, bo musisz się obronić jakoś, by nie przegrać tej gównoburzy.

Skoro jesteś tak rozbawiony tymi absurdami, które wypisałem to skomentuj jeszcze Twoją jakże sensowną odpowiedź "musisz wpisywać do konsoli jakieś komendy".

"Szczerze powiem że pokazałeś prawdziwy poziom tego forum. Szacun xD." - mogłeś to już przmilczeć, bo nie ma niczego równie słabego jak powielnie czyichś argumentów. Poza tym to nie ja w odpowiedzi napisałem "musisz wpisywać do konsoli jakieś komendy".

Tak jeszcze gwoli ścisłości chodziło mi głównie o to, że odpowiedzi zupełnie nierzeczeczowe są zbędne, bo naprawdę mało można się tu dowiedzieć, gdyż zazwyczaj zamiast odpowiedzi dostajemy "dobrą" radę lub spotykamy się ze złośliwością w postaci odpowiedzi (np. powyższy komentarz tegoż użytkownika) :
-Tak sobie rozmyślałem, i zastanawiam się jak taki np.CodeBlocks kompiluje program.
-To nic innego jak czary.
Wtedy na myśl przychodzi tylko jeden wniosek: Ku***, naprawdę...?

Podsumowując: 2/10

Pozdrawiam
komentarz 6 grudnia 2015 przez Mikrokontroler xD Stary wyjadacz (13,500 p.)

Jesteś takim ekspertem że nawet tego nie skomentuje xD. 

Poprostu uznaj że tą jak ty to mówisz "gównoburzę" wygrałeś. 

Jednak jak już będziesz tworzył normalne oprogramowanie a nie "Hello Worldy" to wróc tutaj i przeczytaj co ty napisałeś.

Tamto napisałem w formie żartu tak jak ty to odebrałeś to już twoja sprawa
(mamy zły dzień? :( ) nie można się aż tak spinać

Pozdrawiam.

 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 897 wizyt
pytanie zadane 26 lipca 2019 w Systemy operacyjne, programy przez Padomen Początkujący (260 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 512 wizyt
pytanie zadane 25 kwietnia 2017 w C i C++ przez jekjekjoker Nowicjusz (220 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,687 wizyt

92,555 zapytań

141,402 odpowiedzi

319,540 komentarzy

61,938 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...