• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Nic się nie rysuje

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
209 wizyt
pytanie zadane 2 grudnia 2015 w C i C++ przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)

Dlaczego przy wywołaniu tej funkcji:

   Engine engine(window);

Nic się nie rusuje, a powienna się namalować mapa kafelkowa;

Funkcja ta wygląda tak:

Engine::Engine(RenderWindow &window)
{
    for(int i = 1; i < Map::COUNT; i++)
    {
        texture[i].loadFromFile("tileset.png", IntRect((i-1) * maps.tileWidth, 0, maps.tileWidth, maps.tileHeight));
    }

    maps.loadFromFile("map.txt");
    for(int i = 0; i < maps.height; i++)
    {
        for(int j = 0; j < maps.width; j++)
        {
            if(maps.level[i][j].type != Map::NONE)
            {
                sprite[i][j].setTexture(texture[maps.level[i][j].type]);
                sprite[i][j].setPosition(j * maps.tileWidth, i * maps.tileHeight);
            }
        }
    }
    runEngine(window);
}
void Engine::runEngine(RenderWindow &window)
{
        Event event;

        while(window.pollEvent(event))
        {

        }
    window.clear();
    for(int i = 0; i < maps.height; i++)
    {
        for(int j = 0; j < maps.width; j++)
        {
            if(maps.level[i][j].type != Map::NONE)
            {
                window.draw(sprite[i][j]);
            }
        }
    }
    window.display();
}

 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 2 grudnia 2015 przez Patrycjerz Mędrzec (192,340 p.)

Dlaczego wywołujesz metodę runEngine w konstruktorze? Jest to naganny błąd - konstruktor powinien jedynie inicjalizować dany obiekt.

komentarz 2 grudnia 2015 przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)
No, dobrze, ale tam będzie można obsługiwać kafle?
komentarz 2 grudnia 2015 przez niezalogowany
Eee, no. To jest ta sama klasa, tylko że bez żadnych błędów (jak już będą, to może w funkcjach innych klas). Można do kafelków dodać kolizje itp.
komentarz 2 grudnia 2015 przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)

Ok, dzięki, bo mi właśnie chodziło o tą operacje na kafelkach, tak to bym pozostał przy starej mapie laugh

komentarz 2 grudnia 2015 przez niezalogowany
OK, to poczekaj do piątku, ja ci całą klasę (Level.h i Level.cpp + prezentacyjny main.cpp) wyślę na PW. Jak połączysz klasę Level do swojego projektu i nie będzie działać, to nia zakładaj kolejnych pytań, tylko mi odpisz, ale chyba nie powinno być żadnych problemów ;)
komentarz 2 grudnia 2015 przez Patrycjerz Mędrzec (192,340 p.)
edycja 2 grudnia 2015 przez Patrycjerz

Dziwnie to zaimplementowałeś, bo masz wywoływane dwa razy metody clear oraz draw i masz dwie pętle zdarzeń - praktycznie powtórzona pętla gry! Powinieneś wszystko umieścić w jednym miejscu. Radzę ci skorzystać ze sprawdzonego schematu:

class Game
{
public:
	Game() :
	window(sf::VideoMode(1024, 768), "Moja Gra")
	{
		window.setFramerateLimit(100);
	}
	void events()
	{
		//...
	}
	void update()
	{
		//...
	}
	void runGame()
	{
		if(window.isOpen())
		{
			events();
            window.clear();
			update();
			window.display();
		}
	}
private:
	sf::RenderWindow window;
	sf::Event event;
}

Obiekty gry zazwyczaj rysują się same, czyli klasa, z której pochodzą, zawiera metodę do tego (a wszystkie dziedziczą z klasy abstrakcyjnej, która zawiera wspólny interfejs), ale nikt ci tak nie każe robić.

0 głosów
odpowiedź 2 grudnia 2015 przez niezalogowany
A jak wygląda plik map.txt? I przypominam ci, że jeśli nie chce ci się użerać z tymi błędami, to ja ci mogę (w piątek, ale lepiej późno niż wcale ;)) przesłać gotową klasę, lekko zedytowaną przeze mnie, bez żadnych błędów. Ale tylko tę klasę + jakiś main prezentujący tą tilemap'ę. Resztę chyba będziesz mógł sobie sam dołączyć ;)

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 255 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 189 wizyt
pytanie zadane 22 grudnia 2018 w C i C++ przez Wiktor Panecki Użytkownik (920 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 123 wizyt
pytanie zadane 21 czerwca 2018 w C i C++ przez oliwzcak12 Użytkownik (550 p.)

92,454 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,089 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...