• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Moja strona ( gdzie-ogladac.pl ) - serwis z linkami do filmów. Prezentacja + proźba o ocenę.

VPS Starter Arubacloud
+5 głosów
1,361 wizyt
pytanie zadane 20 listopada 2015 w Nasze projekty przez Else Stary wyjadacz (12,260 p.)
edycja 24 lutego 2020 przez Else

Witajcie, od jakiegoś czasu myślałem do czego można by wykorzystać technologie jakich się ostatnio uczyłem czyli js i bootstrap. Myślałem o kilku prostych projektach, które mógłbym wstawić potem do Internetu i po prostu zostawić na łaskę pozycjonowania w google. W pewnym momencie zaczął kształtować się mój pogląd na stronę którą chcę zrobić. W miarę jak mój pomysł się rozwijał projekt zaczął być coraz bardziej ambitny. Dodałem bazę danych, napisałem skrypty php, przyjazne linki (jak online-watch.net/movie/interstellar) itd. Po kilku tygodniach wieczorowej pracy chciałbym wam przedstawić swój serwis który jest dostępny od kilku dni: online-watch.net

Strona na razie posiada bardzo ubogą, wręcz prezentacyjną liczbę filmów do wyboru, ale pracuje nad tym w miarę możliwości. Proszę o ocenę i wytknięcie ewentualnych błędów.

Dzięki z góry i pozdrawiam, Else.

 

8 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 20 listopada 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
komentarz 20 listopada 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Smarty brrr. Jakbym się cofnął w czasie do 2009 ;)
komentarz 20 listopada 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
edycja 20 listopada 2015 przez efiku

http://gdzie-ogladac.pl/heheszki

Warning: mysqli_fetch_assoc() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /home/konradc/domains/gdzie-ogladac.pl/public_html/query.class.php on line 19

 



@event, zobacz ;) no i query.class.php, nazewnictwo też z 2009.

Composer i autoloading +  PSR + PDO + bootstrap prod|dev

komentarz 20 listopada 2015 przez Else Stary wyjadacz (12,260 p.)
edycja 20 listopada 2015 przez Else

Miałem ze smartami kilka (dziesiąt) problemów i myślałem nad czymś innym, ale jakoś ciężko jest mi nauczyć się czegoś innego. A odnśnie błędów to coś wymyślę. np. jeśli dana strona nie będzie istnieć będzie otwierało cośtam np strone główną, ale dzięki za uwagę.

Composer i autoloading +  PSR + PDO + bootstrap prod|dev

Mógłbyś rozwinąć? to znaczy zwłaszcza Composer i autoloading, PSR i bootstrap prod|dev, dzięki

A i jeszcze jedno. Mam pytanie. Znacie jakiś mniej starożytny framework który można by zastosować bez pisania całego kodu od nowa?

komentarz 20 listopada 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Silex + twig. Composer do ściągania pakietów, autoloading do używania namespace i kas tak by nie mieszały się z klasami i metodami vendorów, PSR -> wpisz sobie PHP Fig. Bootstrap - to zależy co ma się na myśli. Bo to pojęcie używane w programowaniu, jak i skrótowa nazwa czegoś takiego jak Twitter Bootstrap.
komentarz 20 listopada 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Symfony ( ͡° ͜ʖ ͡°)! nie no, silex jako FW, twig jako template engine. Doctrine jako DBAL do baz.

Co do bootstrap chodziło mi o coś co ładuje Ci odpowiednią konfigurację dla środowiska produkcyjnego | developerskiego ;)
komentarz 21 listopada 2015 przez Else Stary wyjadacz (12,260 p.)
Zacząłem czytać o tych rzeczach, ale zauważyłem, że twig jest bardzo często w parze z symfony. Dodatkowo zastanawia mnie kilka kwestii.

Czy coś napisanego w symfony można umieścić na normalnym hostingu (nie vps-sie)?

Tak jak wyżej, czyli czy do serwera trzeba coś doinstalować, żeby korzystać z twiga?
+2 głosów
odpowiedź 20 listopada 2015 przez Kkk Początkujący (480 p.)
Super pomysł, z chęcią będę zaglądał jeśli umieścisz więcej filmów/seriali
komentarz 20 listopada 2015 przez Else Stary wyjadacz (12,260 p.)
Dzięki, to właśnie było moim celem, aby ułatwić wyszukiwanie filmów/seriali online.
+2 głosów
odpowiedź 21 listopada 2015 przez 0e85dc6eaf Dyskutant (8,840 p.)
Bardzo ładnie wygląda, ale na androidzie nie wyświetla mi polskich znaków
komentarz 21 listopada 2015 przez 0e85dc6eaf Dyskutant (8,840 p.)
Tzn. nie wszystkie na przykład ą się wyświetla, ale ć już nie
komentarz 21 listopada 2015 przez Else Stary wyjadacz (12,260 p.)
Z jakiej przegląarki korzystasz na androidzie?
komentarz 21 listopada 2015 przez 0e85dc6eaf Dyskutant (8,840 p.)
Z domyślnej, zaraz sprawdzę na firefoxie
komentarz 21 listopada 2015 przez 0e85dc6eaf Dyskutant (8,840 p.)
Na firefoxie działa
komentarz 21 listopada 2015 przez Else Stary wyjadacz (12,260 p.)
Właśnie się dziwiłem bo u mnie na chromie też działało. Myślę, że to może być wina starej wersji przeglądarki albo coś i pewnie ma problemy z polskimi znakami w czcionkach google.
+1 głos
odpowiedź 21 listopada 2015 przez RegularLemon Stary wyjadacz (12,260 p.)
Można by dać użytkownikom możliwość dodawania własnych linków do filmów. Tak samemu wszystko dodawać to masakra.
komentarz 21 listopada 2015 przez Else Stary wyjadacz (12,260 p.)
Będę nad tym myślał, ale przede mną jeszcze mase roboty. Muszę naprawić błędy które z resztą zostały już wymienione @up.

Zastanawiam się jak to by mogło wyglądać, pomyślę o tym.
+1 głos
odpowiedź 22 listopada 2015 przez niezalogowany
Zastanawiam się czy udostępnianie (a co za tym idzie: ułatwianie) oglądania filmów, do których się nie ma żadnych uprawnień (prawa autorskie) nie podchodzi pod jakiś przepis.

Nie jestem znawcą prawnym, więc oczywiście mogę się mylić, ale radziłbym ci się upewnić.
komentarz 22 listopada 2015 przez Else Stary wyjadacz (12,260 p.)

Czytałem o tym i dowiedziałem się że zdania są podzielone. W przypadkach gdy film jest udostępniany tzn. dostępny z poziomy danej strony, może to być uznawane za naruszenie praw autorskich. Co innego jeśli chodzi o linkowanie do strony które takie filmy zamieszczają. Poza tym w stopce jest napisane (znalazłem coś podobnego na ekinie)

Uwaga! Żaden z prezentowanych materiałów nie jest hostowany na serwerach gdzie-ogladac.pl Serwis udostępnia jedynie informacje o filmach oraz odnośniki do serwisów udostępniających dane materiały, których użytkownicy potwierdzili, że posiadają prawa autorskie do udostępnianych przez siebie zasobów. Wszelkie roszczenia prawne należy kierować po adresem serwisów publikujących zamieszczone materiały. Administracja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treści i komentarze publikowane przez użytkowników.

Pozdrawiam.

0 głosów
odpowiedź 21 listopada 2015 przez Else Stary wyjadacz (12,260 p.)
Dzięki za podpowiedzi. W najbliższym czasie zrobie mocną przebudowę projektu. Napewno dodam PDO, prawdopodobnie zmienie Smarty na Twiga i zmienię strukture katalogów. Jeśli ktoś chciałby coś napisać to zachęcam. Dodam jescze, że staram się, by strona wyglądała dobrze na różnego rodzaju urządzeń np. w zależności od wielkości wyświetlane są różne reklamy (na małych i b małych - elastyczna, na średnich i dużych stałej wielkości chyba 750 px)
komentarz 21 listopada 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
W parze z Symfony idzie jeszcze doctrine oprócz Twiga. :) Warto się nim zainteresować, pozwoli to na hmm bezproblemową pracę na różnych rodzajach baz bez konieczności zmiany zapytań sql ( abstrakcja na PDO ) .  

Mussz się wczytać dobrze w dokumentacje.

W wolnej chwili budujemy apkę dla administracji odnosnie ostrzeżeń dla użytkowników to możesz sobie mniej więcej zobaczyć jaka jest struktura katalogów oraz co siedzi w composer.json

Myślę, że Symfony raczej nie powinno być problemu wsadzenie apki jeżeli hosting pozwala Ci przejść wyżej niż katalog który podpięty jest jako document root .  ale raczej apki w SF się stawia na vpsie ;)

Poszukaj na githubie przykładowego kodu jakiś aplikacji które są napisane w silexie.

np ten http://lyrixx.github.io/Silex-Kitchen-Edition/
0 głosów
odpowiedź 21 listopada 2015 przez Szymon Lisowiec Mądrala (7,150 p.)
Ogólnie pomysł dobry, ale wykonianie, no krucho. Nic wartego uwagi.
komentarz 21 listopada 2015 przez Else Stary wyjadacz (12,260 p.)
Mógłbyś rozszerzyć swoją wypowiedź? Chodzi o błędy, wykonanie, technologie czy wartość użytkową?
komentarz 21 listopada 2015 przez Szymon Lisowiec Mądrala (7,150 p.)
  1. https://validator.w3.org/nu/?doc=http%3A%2F%2Fgdzie-ogladac.pl%2F
  2. Wygląd. Nie chce mi się jakoś rozpisywać, wejdź sobie na takie motyfy.com i porównaj wygląd tamtych szablonów do swojej strony.
komentarz 21 listopada 2015 przez Else Stary wyjadacz (12,260 p.)
Mhm faktycznie są jeszcze rzeczy do poprawy np. niezamnkięte znaczniki ipt. Dopisuje link do listy dzięki.
0 głosów
odpowiedź 22 listopada 2015 przez Else Stary wyjadacz (12,260 p.)
Hej! Przerobiłem stronę główną. Jak ją oceniacie? Lepiej, gorzej, jak się wam podoba?
komentarz 29 grudnia 2015 przez KapiIT Nowicjusz (160 p.)

Strona niby jest przejrzysta, ale nie do końca.Proponuje ci skonfigurować trochę tego Bootstrapa, bo aż razi w oczy.

komentarz 29 grudnia 2015 przez Else Stary wyjadacz (12,260 p.)
Już się tym zająłem. Jestem właśnie w trakcie przerabiania strony. Postanowiłem zmienić styl na inny (w tym projekcie nie skupiam się na front endzie bo ćwiczę się w php, js jquery i ajax oraz oczywiście mysql). Myślałem nad tym: https://bootswatch.com/cyborg/

Podobne pytania

+7 głosów
9 odpowiedzi 977 wizyt
+4 głosów
1 odpowiedź 520 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 263 wizyt
pytanie zadane 24 stycznia 2016 w Offtop przez Adam Jakś Dyskutant (8,940 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...