• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Plik html jak zaincludowac skrypt php

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
497 wizyt
pytanie zadane 7 listopada 2015 w HTML i CSS przez 0xf Dyskutant (8,180 p.)

Witam, ucze sie rownolegle php i html.

napisalem skrypt w php na warunek a w pliku html stworzylem formularz ktory te zmienne pobiera ale moje pytanie jest takie jak z tego formularza wyslac te zmienne do skryptu i jak w pliku html okreslic ze ten skrypt ma sie wykonac. Poki co jak sobie klikne przycisk pod formularzem ktory to wysyla to otwiera mi sie edytor kodu z tym skryptem php a w warunku jest napisane ze powinno mi wyswietlic "Kaczynski patrzy w nocy".

Kod :

<form action="index.php" method="get">
    <div align="left">
      <label for="firstname"><input type="text" name="firstname" id="firstname"></label>
    </div>

    <br>

    <div align="left">
      <label for="lastname"><input type="text" name="lastname" id="lastname"></label>
    </div>

<div>
  <input type="submit" value="Kuniec">
</div>

  </form>

a to skrypt

<?php

$firstname;
$lastname;

if($lastname!="Hehe"&& $firstname!="hehe")
{

echo "hehehe";

}

else 
{
  echo "Hehehe Hehe nie umiesz napisac";
}



 ?>

 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 7 listopada 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
Jasny gwint! Weź zacznij używać przecinków!
0 głosów
odpowiedź 7 listopada 2015 przez Michał628496 Pasjonat (17,340 p.)

W linijce 1 zmień action = "index.php" na action = "nazwapliku.php"
i utwórz taki plik php (o takiej nazwie jaką wpisałeś powyżej):

 


<?php

if(isset($_GET['firstname'])&&isset($_GET['lastname')
{
$firstname = $_GET['firstname'];
$lastname = $_GET['lastname'];

//Dalsza część kodu


}

?>

 

komentarz 7 listopada 2015 przez 0xf Dyskutant (8,180 p.)
sprobowalem nadal nic :(
komentarz 7 listopada 2015 przez Michał628496 Pasjonat (17,340 p.)
a spróbuj zmienić method = "get" na method = "post" i w tym drugim pliku zmień
$_GET na $_POST
komentarz 7 listopada 2015 przez 0xf Dyskutant (8,180 p.)
Nadal mnie przekierowywuje do kodu.

Dziwne
komentarz 7 listopada 2015 przez Michał628496 Pasjonat (17,340 p.)
jakiego kodu?
komentarz 7 listopada 2015 przez 0xf Dyskutant (8,180 p.)
do kodu tego skryptu (php)
komentarz 7 listopada 2015 przez Michał628496 Pasjonat (17,340 p.)
to na końcu dopisz header("Location:index.php");

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 215 wizyt
0 głosów
5 odpowiedzi 1,544 wizyt
0 głosów
4 odpowiedzi 877 wizyt
pytanie zadane 11 listopada 2015 w JavaScript przez Dawid Warduliński Obywatel (1,830 p.)

92,454 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...