• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

kiedy zaczeliście swoją przygodę z programowaniem?

Object Storage Arubacloud
+1 głos
1,634 wizyt
pytanie zadane 6 października 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez veryhotshark Obywatel (1,620 p.)
witam mam teraz 15 lat i ucze sie teraz c++ czy nie za pozno zacząłem? Chciałbym kiedyś być deweloperem ale na ten wiek nie za dużo wiem więc moje pytanie to jak wyglądały wasze początki i moze ktoś mi poradzić jakies liceum czy technikum i jakie studia. Z góry dziękuje

13 odpowiedzi

+19 głosów
odpowiedź 6 października 2015 przez Grzyboo Nałogowiec (28,860 p.)
Czekam na temat: Mam 7 lat, czy to za późno na naukę programowania?
komentarz 7 października 2015 przez veryhotshark Obywatel (1,620 p.)
to kto wedlug cb? :D
komentarz 7 października 2015 przez writen Nałogowiec (29,060 p.)
Czy ty uważasz ludzi, którzy są wypromowani przez media i korporacje za najlepszych programistów? Fakt, wymyślili dobre produkty, ale sami daleko by nie zaszli.
komentarz 7 października 2015 przez veryhotshark Obywatel (1,620 p.)
no prawda prawda :D
komentarz 7 października 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

Według mnie bardzo dobrym programistą jest/był Stephen Woźniak

Napiasałem Stephen daltego iż nie wiedziałem jak odmienić te imie. Stephan?

komentarz 8 października 2015 przez gysek Początkujący (470 p.)
Zacząć można w każdym wieku ,skończyć już nie.
+3 głosów
odpowiedź 7 października 2015 przez Eimens Maniak (69,240 p.)

NIGDY nie jest za późno! musisz to sobię zapamiętać na całe życie, nawet gdzy jedziesz do szkoł i jakaś starsza pani na ciebie spojrzy bo chciała by usiąść a nie ma wolnego miesjca, nawet gdy chwilę się zawachasz a ona odejdzie na bok to wstań podejdź do niej i powiedz że może usiąść, nie ważne jest kiedy to zrobiłeś, ważne jest że to zostało zrealizowane. Tak samo jest ze wszystkim innym, masz dopiero 15 lat więc jak teraz zaczniesz to będzie naprawdę bardzo dobrze! Ja obecnie mam prawie 19 a dopiero od 5 miesięcy temu zaczałem interesować się pisaniem stron www. Jak widać moja praca i poświęcony czas powoli mi się zwraca, biorąć np moją ostatnią pracę. Pamiętaj nie ważne ile masz lat i co portafisz NIGDY NIE JEST ZA PÓŹNO ! 

komentarz 7 października 2015 przez veryhotshark Obywatel (1,620 p.)
dzięki za odpowiedź super screen ładowania a to tylko za pomocą css :D ja sie uczylem html/css od pana miroslawa ale jeszcze tych efektow nie pokazywal skąd sie nauczyłeś tego polecisz mi jakąs ksiązke z ktorej się uczyłeś? czy film dzieki :D
komentarz 8 października 2015 przez Eimens Maniak (69,240 p.)
Ja uczyłem się wszystkiego na kodcss i z youtub'a :)

KODCSS: http://kodcss.pl/

YT: https://www.youtube.com/watch?v=EIQLA-E0j_c

 

Mirosław sam na YT nie jest :)

Jak już nauczysz się w pewnym stopniu tego css'a to będziesz robił wsystko, kwestia pomysłu :)
komentarz 8 października 2015 przez veryhotshark Obywatel (1,620 p.)
Zrobilem strone o windowsie 10 ale mało umiem umiem tylko te 3 odcinki co pan miroslaw pokazał czekam na wiecej i wie pan może jak ikonki fontello na codeopen wstawić?
komentarz 8 października 2015 przez Eimens Maniak (69,240 p.)
Sęk w tym że się nie da :)

Możesz użyć ikonek: iconmoon, mają tylko taką wadę że żyją tylko 24h po czym znikają, ale jak robisz coś w Codepen to na luzie możesz z tego korzystać, a jak już coś więcej zrobisz to wrzucasz na pc i korzystasz z fontello.

Jak to działa, wybierasz ikonki na dole po prawej klikasz generate font kopiujesz link i ikonkę do swojego pena, masz nawet tam klawisz: "view on CodePen" i tam masz przykład :)

 

PS. Nie licz na pana Mirosława, jest to dobry wstęp i to tyle potem trzeba się uczyć samemu:

1. http://kodcss.pl/

2. https://css-tricks.com/

 

i masz tutaj kilka generatorów:

http://apps.eky.hk/css-triangle-generator/

https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/CSS/CSS_Colors/Color_picker_tool

https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/CSS/Reference

https://daneden.github.io/animate.css/

http://www.cssmatic.com/box-shadow

http://howtocenterincss.com/

http://codepen.io/drygiel/pen/wIKpl
komentarz 8 października 2015 przez veryhotshark Obywatel (1,620 p.)
Dziękuje bardzo :D
+2 głosów
odpowiedź 6 października 2015 przez iwan9449 Pasjonat (20,810 p.)
Kolego, 15 lat to jest młody wiek jak na rozpoczęcie nauki programowania. Nie przejmuj się tym, że narazie niewiele umiesz, jeżeli będziesz poświęcał na naukę programowania 1-2h dziennie i nie stracisz zapału to gwarantuję Ci, że pod koniec szkoły średniej będziesz miał ogromną wiedzę. A co do wyboru szkoły średniej... Sam profil nie jest najważniejszy, ja osobiście kończyłem technikum informatyczne i bardzo się cieszę, że właśnie taką szkołem wybrałem, to właśnie tam zaraziłem się pasją do programowania, ale za wiele tam się nie nauczysz :) Równie dobrze możesz wybrać liceum o profilu matematyczno-fizycznym. Dobrze napisana matura z tych przedniotów pozwoli Ci dostać się na każde studia techniczne :)

Pozdrawiam i żeczę dużo zapału!
komentarz 6 października 2015 przez veryhotshark Obywatel (1,620 p.)
dziekuje za odpowiedz :d podobno w tych czasach mi nauczyciel mowil ze technikum są teraz słabe bo ia do nich osoby które nie wiedzą co robic wiec idą na byle jakie technikum i poziom spada
komentarz 6 października 2015 przez iwan9449 Pasjonat (20,810 p.)
Nawet nie to miałem na myśli pisząc, że wiele się tam nie nauczysz, bardziej chodziło mi o to, że ucząc się programowania przez ten rok będziesz umieł już znacznie więcej niż nauczą Cie przez całe technikum. Oczywiście nauka w technikum nie opiera się na samym programowaniu. Poznasz tam podstawy z wielu zagadnień takich jak sieci komputerowe, systemy operacyjne, oprogramoanie biurowe, bazy danych itd. Znajomośc tych zagadnień jest bardzo pomocna na studiach informatycznych, ale ludzie po liceach też dają radę :)
+1 głos
odpowiedź 6 października 2015 przez kmieciak_m Mądrala (7,450 p.)

Za późno to jest jak masz 50 lat. Ja też mam tyle lat co ty (nie do końca bo mam 16 ale to mało ważne) i uczę się prywatnie C++ a niedługo wybieram się na pierwszą lekcję kursu programowania w PHP. Zapewne jesteś w 3 klasie gimnazjum więc niedługo dylemat typu mat-fiz-inf czy technik informatyk smiley. W wyborze ci nie pomogę, to twój wybór nikt go za ciebie nie podejmie. Ja jestem w liceum na pierwszym roku rozszerzenie z informatyki mamy dopiero w 2 klasie więc nie wiem jak to wygląda pod względem nauki programowania i wymagań w porównaniu z technikum.

komentarz 6 października 2015 przez Czort Nałogowiec (32,500 p.)
Dlaczego 50 to za późno?
komentarz 6 października 2015 przez veryhotshark Obywatel (1,620 p.)
dzięki za odpowiedz :D
komentarz 8 października 2015 przez kmieciak_m Mądrala (7,450 p.)

Dlaczego 50 to za późno?

W zasadzie to nigdy nie jest za późno nawet po 50 czy 70 napisałem to w celu uświadomienia koledze, że ma jeszcze bardzo dużo czasu do nauki.

+1 głos
odpowiedź 6 października 2015 przez WWOTEX Mądrala (6,200 p.)
Zacząłem programować w Pascalu jak miałem 10 lat, czyli byłem chyba w 3 klasie podstawówki. Teraz też mam 15 lat tak jak ty. Nie masz się czym przejmować, nie którzy zaczynają naukę dopiero jako dorośli. Ja w swoim gimnazjum w ogóle jako jedyny jestem "niepoczątkujący". Reszta uczy się dopiero co to jest program.
komentarz 6 października 2015 przez veryhotshark Obywatel (1,620 p.)
no troche żałuje ze nie zaczalem wczesniej a przez te 5 lat to czego się nauczyłeś? czy wszytko co pan miroslaw uczy z c++ to umiesz?
komentarz 7 października 2015 przez WWOTEX Mądrala (6,200 p.)
Przez pięć lat zrozumiałem jakby PROGRAMOWANIE. Nauczyłem się po prostu myśleć programistycznie. Teraz już np. nowy język to tylko trochę trzeba poznać parę słów kluczowych i można już pisać z asystą googla. Pana M. to c++ nie oglądałem nigdy, wpadłem na niego jak chciałem się nauczyć robić strony internetowe ręcznie i pierwszym co obejrzałem były poradniki pana M. o php, js, html i css (po obejrzeniu ich już mogłem pisać strony swobodnie wyszukując tylko niektóre rzeczy w googlu) ... a co do c++ to nie wiem pewnie wszystkiego, ale dokładnie tyle ile potrzebuję. Wskaźniki, STL, klasy, jakieś struktury znam :)
komentarz 7 października 2015 przez veryhotshark Obywatel (1,620 p.)
a co bys chciał robić w przyszłośći tak z ciekawosci bo przyszlosc bedziesz miał dobrą skoro teraz juz duzo wiesz ? ja tez zrobiłem kilka stron terasz zacznie się uczyc javy ale po c++ :D
komentarz 7 października 2015 przez WWOTEX Mądrala (6,200 p.)
- webmastering
- robotyka
- albo ewentualnie programista aplikacji
+1 głos
odpowiedź 6 października 2015 przez Bizkhit Użytkownik (980 p.)
Ludzi dużo starsi od Ciebie zaczynają przygodę z programowaniem, a często kończą jako dobrzy developerzy. Osobiście zacząłem programować w wieku 16 lat. Początkowo wybrałem liceum mat-inf, ale szybko się przepisałem do technikum informatycznego, ponieważ informatyka w moim liceum była na naprawdę niskim poziomie, a nie miałem ochoty na kolejne trzy lata gimnazjum. W zasadzie niezależnie od tego, którą ze szkół wybierzesz, to na studiach i tak sobie poradzisz, bo nie wymagają od Ciebie żadnej większej wiedzy na starcie, tak było przynajmniej w moim wypadku.
komentarz 6 października 2015 przez veryhotshark Obywatel (1,620 p.)
dziękuje za odpowiedz :D
+1 głos
odpowiedź 6 października 2015 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
15 lat? Hmm powiem Ci, że ja mam 23 i dopiero zaczynam - bo dopiero około pół roku rok temu stwierdziłem "że to jest to co chce robić w życiu". Jesteś jeszcze na tyle młody, że może Ci się odmienić, ale jak wykorzystasz to, że zaczynasz teraz i będziesz ciągle się doskonalił to tym większa szansa, że szybciej znajdziesz pracę w zawodzie.

Gdybyś - tak jak ja - obudził się pod koniec studiów, to można już twierdzić, że trochę późno. W zasadzie z tego co zaobserwowałem, to większość studentów informatyki (bo skoro o programowaniu mowa, to o ten kierunek się z tym wiąże) znajduje zatrudnienie w branży na 2/3 roku. Ja będąc na magisterce jestem (z tego co słyszałem) w 10% mniejszości jeśli chodzi o nie pracujących w IT :) To jest dopiero presja czasu, żeby zdążyć ogarnąć temat i znaleźć pracę zaraz po studiach, albo chociaż załapać się przed obroną pracy dyplomowej. Pomocny jest fakt, że podoba mi się to, czego się uczę i tego samego życzę Tobie.
komentarz 6 października 2015 przez veryhotshark Obywatel (1,620 p.)
zycze ci sukcesu i powodzenia :D
+1 głos
odpowiedź 6 października 2015 przez niezalogowany
Zaczynałem w wieku 14 lat, poważnie się zająłem od 20 roku życia. Nigdy nie chodziłem na żadne studia związane z programowaniem.
komentarz 6 października 2015 przez veryhotshark Obywatel (1,620 p.)
dzieluje za odpowiedz :D
+1 głos
odpowiedź 7 października 2015 przez Tnifey Pasjonat (24,190 p.)
Gates i Zuckerberg - oni nie byli i nie są najlepszymi programistami :) To tylko pomysłowość, upartość i bezwzględność (oraz dobry PR) ich doprowadziła do takiej sławy :)

Zacząć można nawet mając 100 lat, ale jak się nie będzie miało pomysłu na siebie i pasji do tego co się robi to nie liczyłbym na coś więcej niż praca w biurze, albo jakieś podrzędnej firmie PRODUKUJĄCEJ masowo strony internetowe z szablonów albo bezużyteczne gry na telefony za marny piniądz :)

Jak Cię to kręci to pisz ile wlezie :) Jak będziesz dążył do celu, jakim jest bycie najlepszym programistą to wkońcu, może, będziesz najlepszy :) A przynajmniej będziesz umiał napisać coś pożytecznego i ktoś to zauważy, to możesz być sławny jak Mark albo Bill.

W technikum się niewiele nauczysz o programowaniu, jeśli teraz się uczysz C++ (jak coś ogarniasz bez ciągłego patrzenia do internetu/książki), bardziej tam idzie o to, żebyś zdał egzaminy. Liceum wydaje się lepszym rozwiązaniem - więcej matematyki i fizyka oraz więcej czasu (brak zajęć zawodowych) na naukę do matury, szybciej studia :) Ale w tej materii nie będę się narzucał :)
+1 głos
odpowiedź 7 października 2015 przez Else Stary wyjadacz (12,260 p.)
Ja zacząłem z programowaniem w 3 gimnazjum. Zacząłem od czytania książki o Javie, ale rzuciłem ją w kąt i zacząłem się uczyć c++ z filmów na yt. Dzięki temu poszedłem dinformatyka do technikum. Teraz chodzę do 3 klasy (czyli programuje 4 lata z przerwami) i robię strony internetowe html+CSS+PHP+Mysql+perl+smarty. Jest fajnie.
0 głosów
odpowiedź 7 października 2015 przez Javowiec Pasjonat (21,560 p.)

Ja zacząłem dopiero w wieku 24 lat (rok temu), gdy pokazano mi na studiach programowanie. Z początku było ciężko, ale z czasem się wyrobiłem i strasznie to polubiłem. Z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że jest to teraz moja pasja, i że daje mi to spełnienie.

Jak ja się cieszę, że poszedłem na te studia - wcześniej jakoś nie wpadłem, że można coś takiego robić laugh

komentarz 7 października 2015 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Tak z ciekawości tylko spytam, poszedłeś na informatyczne czy jakieś po prostu techniczne?
komentarz 7 października 2015 przez Javowiec Pasjonat (21,560 p.)
Informatyka Zaoczna - 3,5 letnie (inżynierskie) :)
0 głosów
odpowiedź 7 października 2015 przez skav3n Gaduła (3,900 p.)
Witam, W wieku 15 lat to ja grałem w heroes 3 ;-), Teraz mam 27 i od 7 miesięcy uczę się Pythona, a od tygodnia powoli JS. Nawet zapisałem się na studia podyplomowe 'front end development', wiec nigdy nie jest za późno :-). Pozdrawiam
0 głosów
odpowiedź 9 października 2015 przez gab123 Mądrala (5,230 p.)
Cóż wiele osób zaczyna dopiero na studiach ale nie kieruj się tym co robi większość, większość robi źle. Im później zaczynasz tym więcej musisz pracować. Mój wujek w wieku pietnastu lat sprzedał stronę internetową za 300 tys. I dzieki temu jest slynnym programistą nie kończąc studiów.  Ja mam 13 lat i tez dopiero zaczynam. W sumie jednak dzieci w wieku dziesięciu lat nie zrozumialy by o co chodzi i sie zniechcecily bo w szkole malo sie uczyly matematyki wiec chyba pietnascie lat to w sam raz. Zreszta nie ma co sie tym martwic juz sie stalo i sie nie odstanie. Nie mysl za duzo tylko zabierz sie za programowanie.

Podobne pytania

+21 głosów
27 odpowiedzi 2,359 wizyt
0 głosów
4 odpowiedzi 360 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 759 wizyt

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...