• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy w SFML jest Panel ?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
306 wizyt
pytanie zadane 15 września 2015 w C i C++ przez NTXFN Gaduła (3,430 p.)
Czy w SFML jaest tkie coś jak panel (żeby się w tym dało trzyać kilka zdjęć i wymiary były taie żeby wszystkie pomieścić) ? Bez tego jest strasznie trudno jak gracz ma np energię i ja musze to zapisać jako osobny sf::Image.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 15 września 2015 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)
Też nie do końca rozumiem pytanie.

Jeśli chcesz na przykład w grze 2D mieć kilka podobnych obrazków które podmieniasz (jak na przykład całe/pół/zero serca w Minecrafcie), robi się to zazwyczaj przez zapisanie wszystkich na jednym obrazku (tzw. spritesheet), ładujesz go do jednego sf::Texture, po czym w spricie zmianę wyświetlanego obrazka można wykonać po prostu wywołaniem Sprite::setTextureRect.
komentarz 15 września 2015 przez NTXFN Gaduła (3,430 p.)
Chodzi o to że masz kwiatka a na nim liście i płatki. I ja chcęnp podmienić jeden platek albo znaleść rozmiary tego kwiatka. A trudno to zrobic na samych zzdjęciach. Tak jak w programowaniu okienek jest przycisk to tak jak Panel w którym jest zdjęcie i napis. O to ki chodzi: kontener na zdjęcia gdzie wszystkie można podmienić i znaleść rozmiar całego. Chciałem to ręcznie napisać ale w Visual Studiao mam błęduy nawet z =.
komentarz 15 września 2015 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)
...poddaję się. Sorry, ale nic co mówisz nie ma dla mnie sensu.
komentarz 15 września 2015 przez NTXFN Gaduła (3,430 p.)
Jak  masz narysować coś co się skałada z kilku elementów jak przycisk to masz zdjęcie i napis. Chcę mieś dostęp i do tego i do tego ale to ma być jedno a nie dwa Image. I nie chce sprawdzać ile to zajmuje pojedyńczo  tylko ile razem.
komentarz 15 września 2015 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)

No to możesz stworzyć obiekt klasy sf::Texture, wczytać do niego obiekt sf::Image, lub od razu plik, a potem przekazywać jego fragmenty (ten napis, lub inny) do sprite'ów (sf::Sprite) za pomocą metody setTextureRect.

A jeśli chcesz dostać rozmiary grafiki, to możesz użyć w obiekcie sf::Image metody getSize.

komentarz 15 września 2015 przez NTXFN Gaduła (3,430 p.)
Daj kod :) Nie wiem czy to to o co chodzi... Czyli mogę podmienić jakiś obrazek z tego ?
komentarz 15 września 2015 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
Jak mam dać ci kod? Przecież wszystko ci dałem. Resztę sobie znajdź w jakimkolwiek kursie SFML. Nie mam zamiaru kopiować tego, czego jest pełno w Sieci.
0 głosów
odpowiedź 15 września 2015 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
Chodzi ci o jakiś kontener na dane? Trudno cię zrozumieć...
komentarz 15 września 2015 przez arek01996 Stary wyjadacz (12,100 p.)
Zrób klasę kontener do której wpakujesz swoje "obrazki"

poczytaj o std::vector
komentarz 15 września 2015 przez NTXFN Gaduła (3,430 p.)
Nie o dane ale o img mi chodzi. Tak jak w okienkch.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 232 wizyt
pytanie zadane 5 sierpnia 2016 w C i C++ przez dziki indyk Użytkownik (940 p.)
–3 głosów
2 odpowiedzi 747 wizyt
pytanie zadane 21 sierpnia 2016 w C i C++ przez xCodezaur Bywalec (2,850 p.)
+4 głosów
0 odpowiedzi 131 wizyt
pytanie zadane 31 lipca 2023 w Nasze projekty przez Bondrusiek Maniak (61,370 p.)

92,551 zapytań

141,393 odpowiedzi

319,523 komentarzy

61,936 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...