• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem z dodaniem wartości do klasy pomocy!!!

Object Storage Arubacloud
0 głosów
138 wizyt
pytanie zadane 12 września 2015 w C i C++ przez Dorian_Bajorek Nowicjusz (120 p.)
Witam mam proble a wiec robię grę podobną do gry Otchłań nie wiem czy ktoś kojarzy taka gra tekstowa.Mój problem pojawił się gdy zrobiłem:

class umiejetnosci
{
    public:
    int atak=5;
    int obrona=5;
    int magia=5;

};

 void pokaz_umiejetnosci()
{

    
    cout<<"A to twoje umiejetnosci:"<<endl;
    cout<<"Atak: "<<atak<<endl;
    cout<<"Obrona: "<<obrona<<endl;
    cout<<"Magia: "<<magia<<endl;

}

bład pojawie się w voidzie w linie cout<<"Atak: "<<atak<<end1;

Nie wiem co zrobić wychodzi że atak nie jest zadeklarowany co poradzić.Chce zrobic że jak się kupi micz doda +5 ataku do klasy po czym wywołam void pokaz_umiejetnosci. Proszę o szybko odpowiedz z góry dzięki :)

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 12 września 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
To zrób to jako metodę  klasy a nie osobną funkcję. Dane powinny być prywatne/protected.
komentarz 13 września 2015 przez Dorian Bajorek Dyskutant (7,920 p.)
Okej program się już włącza ale nie wiem jak to teraz wywołać ,gdy wywołam klasę nic sie nie wyświetla,a gdy klasę i voida program nie działa :( możesz mi jakoś pomóc ?
komentarz 13 września 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
edycja 13 września 2015 przez Boshi

#include <iostream>

using namespace std;

 class umiejetnosci
{
    private:
    int atak;
    int obrona;
    int magia;


public:
//Construktor

    umiejetnosci(int atakk, int obronaa, int magiaa)
     {
        atak=atakk;
       obrona=obronaa;
       magia=magiaa;

    }
    void pokaz_umiejetnosci()
    {
    cout<<"A to twoje umiejetnosci:"<<endl;
    cout<<"Atak: "<<atak<<endl;
    cout<<"Obrona: "<<obrona<<endl;
    cout<<"Magia: "<<magia<<endl;
    }


};



int main()
{
//new obiekt 

umiejetnosci pierwszy(12,11,17);
pierwszy.pokaz_umiejetnosci();
   
   return 0;
}

Nie  inicjalizuje się zazwyczaj atrybutów klasy, od tego masz settery i gettery.

+1 głos
odpowiedź 12 września 2015 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)

A ty człowieku w ogóle coś wiesz o programowaniu obiektowym? Aby skorzystać z tych pól, należy najpierw stworzyć obiekt:

umiejetnosci obiekt;
//...
obiekt.atak; //skorzystanie z pola danego obiektu

 

komentarz 13 września 2015 przez Dorian Bajorek Dyskutant (7,920 p.)
Nie wiem jak to się robi co mi napisałeś a co od programowania obiektowego  jestem kiepski ja się dopiero uczę,nie spieszy mi się nie jestem studem który musi się tego szybko uczyć mam 14 lat więc proszę o dokładnie wytłumaczenie tego bo chce się tego nauczyć.
komentarz 13 września 2015 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)

No to sobie skombinuj jakiś kurs. Ja polecam ten: http://www.cs.put.poznan.pl/arybarczyk/Kurs%20C++.pdf. Jak go przeczytasz, to praktycznie będziesz znać cały język wraz z bibliotekami standardowymi. Jeśli ci się nie spieszy, to nawet lepiej. Dokładniej przerobisz materiał.

Pozdrawiam!

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 209 wizyt
pytanie zadane 19 marca 2017 w C i C++ przez akiihombre Początkujący (250 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 434 wizyt
pytanie zadane 16 czerwca 2015 w C i C++ przez tarnasm Gaduła (3,030 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 95 wizyt
pytanie zadane 15 marca 2022 w C# przez Dzik1121 Nowicjusz (160 p.)

92,573 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,648 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...