• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ocena strony i przyszłość

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
299 wizyt
pytanie zadane 6 sierpnia 2015 w Nasze projekty przez Damian13 Obywatel (1,430 p.)
Witajcie. Od dłuższego czasu ucze się pisać strony internetowe. Stało się to moją zajawką. Napisałem własnego bloga w oparciu o PHP, MySQL i CSS. Skorzystałem z bootstrap'a, ale umiem napisać też normalnie RWD. Pytanie, jak oceniacie ? Co poprawić ?

http://www.rundamian.pl/

Oraz drugie pytanie jak iść dalej w tym kierunku ? Zdecydowanie umiem za mało by robić strony na zamówienie, a bardzo chciałbym wiązać z tym swoją przyszłość. Jak nauczyć się robić to lepiej ?

4 odpowiedzi

+5 głosów
odpowiedź 6 sierpnia 2015 przez Schizohatter Nałogowiec (39,600 p.)

Masz bajzel straszny w tym kodzie. JS przemieszane z HTMLem, dwa razy dołączasz ten fragment:


<!-- jQuery (necessary for Bootstrap's JavaScript plugins) -->
<script src="https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.11.1/jquery.min.js"></script>
<!-- Include all compiled plugins (below), or include individual files as needed -->
<script src="js/bootstrap.min.js"></script>

Mógłbyś dodać dużo więcej HTML5 (bardzo pomocny będzie tutek Comandeera - http://tutorials.comandeer.pl/html5-blog.html bo akurat też piszesz blog).

Nazwy klas po polsku: "blok" itd. raczej powinny być po angielsku

Zdeprecjonowane znaczniki (<center>).

Logo nie jest nagłówkiem, a co za tym idzie kolejne nagłówki też są nieprawidłowe (<h1>Domek w Chodlu</h1> sugeruje, że cała strona tak się nazywa. Dodatkowo zaraz otrzymujemy kolejne <h1>, które nie oznacza podtytułu, tylko kolejną sekcję [skoro jest nagłówek tego samego stopnia]). Masz bajzel z nagłówkami straszny. Przy treningach widzę h4 wrzucone koło h1 - toż nagłówki powinny iść po kolei i rosnąć w miarę zagłębiania w kod.

target=_blank nie powinno się stosować

alty obrazków są źle stworzone. To nie słowa kluczowe, tylko tekst zastępujący obrazek, który powinien opisywać, co znajduje się na obrazku. Krótko i konkretnie.

divitis + potworki typu

<div class="stopka">
<div class="container">
  <div class="row">
    <div class="stopka">
     <div class="col-md-12 col-sm-12 col-xs-12">

Więcej rodziców na tak prostą stopkę nie było?

<br> nie służy do robienia odstępów! Do tego nie trzymasz się konsekwentnie formy otwartej/zamkniętej (raz masz <br> a raz <br />)

Dafuq ten kod poniżej? Pomijając, że pusty znacznik = zbędny znacznik, to co to za nazwy klas?

<div class="dsa"></div>
<div class="asd"></div>

W każdym razie - ten kod to sieczka. I zdecydowanie lepiej jest nie używać bootstrapa. Chociaż w tym wypadku wyjątkowo to nie on jest winien sieczki.

komentarz 6 sierpnia 2015 przez Damian13 Obywatel (1,430 p.)
Bardzo dziękuje za krytyke!

Do tej pory tworzyłem strone metodą prób i błędów. Sprawdzałem jedynie czy wszystko trzyma się kupy i czy się nic nie rozjeżdża. Widzę, jak dużo pracy przede mną. Postaram się stworzyć ja na nowo bez uzycia frameworków i zgodnie z HTML5

Pozdrawiam!
0 głosów
odpowiedź 6 sierpnia 2015 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
Na telefonie bardzo ładnie się prezentuje i uważam że wygląda jak porządnie wykonana strona z roku 2015, jedna uwaga: zmień hosting po ten psuje prawie całą stronę. https://drive.google.com/file/d/0B6lzw6r-m0F3c0JvNHBCRDBiSTA/view?usp=docslist_api
komentarz 6 sierpnia 2015 przez Damian13 Obywatel (1,430 p.)
Osobiście mam adblocka i ta reklama mi się nie wyświetla ale myślałem o tym już. Jakiś godny polecenia hosting ?
komentarz 6 sierpnia 2015 przez DL TD Nałogowiec (36,710 p.)
Polecam Hostinger
0 głosów
odpowiedź 6 sierpnia 2015 przez Patrycjerz Mędrzec (192,340 p.)
Ja na sam początek tworzenia stron, to powiem, że jest naprawdę świetna! Oczywiście graficznie nie prezentuje się zbyt zachęcająco, ale jest estetyczna. Trzymaj tak dalej!
0 głosów
odpowiedź 6 sierpnia 2015 przez CzlowiekSkrypt Nałogowiec (26,340 p.)
Prosta bez zbędnych bajerów, miła dla oka, wizualnie jest ok.  Przebiegłeś 14000 km ??? Ja w życiu z własnej woli biegałem tylko raz :D
komentarz 6 sierpnia 2015 przez Damian13 Obywatel (1,430 p.)
Dziękuję, teraz będę pracował nad "mechanizmem" a mniej nad wyglądem.

Pasja...Ty pewnie napisałeś 14000 linijek kodu, albo pewnie wiele więcej :)

Podobne pytania

+2 głosów
9 odpowiedzi 753 wizyt
pytanie zadane 22 lutego 2016 w Nasze projekty przez Alterwar Dyskutant (7,650 p.)
0 głosów
7 odpowiedzi 576 wizyt
pytanie zadane 17 lutego 2016 w Nasze projekty przez baroser13 Użytkownik (750 p.)
+1 głos
5 odpowiedzi 264 wizyt
pytanie zadane 1 grudnia 2015 w Nasze projekty przez emSon Stary wyjadacz (10,480 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...