• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Kolejność nauki języka

Object Storage Arubacloud
0 głosów
221 wizyt
pytanie zadane 22 lipca 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez pawwia Początkujący (280 p.)
Witam. Znam już dosyć dobrze cssi html, mniej więcej c++ i teorytycznie w szkole się uczyłem pascala. Chciałbym się nauczyć jeszcze JS, javy i php+MySql. W jakiej kolejności najlepiej byłoby się ich uczyć i dlaczego właśnie w tej?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 22 lipca 2015 przez KamilKulig Gaduła (3,670 p.)
Kolejność ... Czy ja wiem czy ma to aż tak wielki sens ? Z Twojej wypowiedzi wynika, że znasz podstawy programowania - tak więc w tym momencie już z "górki" ( no nie do końca, ale jednak pierwsze lody przełamane :P ). Skoro zagłębiłeś się we front-end to zobacz z czym się je JS oraz php+mysql ( to akurat jest back-end ). Anyway - nie widzę tutaj, żadnej dobrej kolejności, za to dobrze będzie dla Ciebie jeśli poznasz w stopniu podstawowym każdy z tych języków programownia ( btw. html jest językiem znaczników a nie programowanie :P ) i dopiero potem zaczniesz się ukierunkowywać w języki, które lepiej rozumiesz - są dla Ciebie bardziej intuicyjne.

Tyle ode mnie ;)
komentarz 22 lipca 2015 przez pawwia Początkujący (280 p.)
No dzięki xD Chyba jednak zacznę od PHP, bo c++ i JS będziemy mieć w szkole w nowym roku chociaż mam takiego nauczyciela, że pewnie nic się nie naucze :DD
komentarz 22 lipca 2015 przez KamilKulig Gaduła (3,670 p.)
Wnioskuje, że masz wakacje. W takim razie masz jeszcze 30 dni z hakiem. Spokojnie mógłbyś sobie ogarnąć podstawy i php jak i JS. Nie polegałbym na nauczycielach w szkołach - jeśli już w ogóle chce im się uczyć, to często uczą przestarzałych rzeczy. Takie moje zdanie ;)
0 głosów
odpowiedź 22 lipca 2015 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
edycja 22 lipca 2015 przez Dorion300
Akurat, tu kolejności nie ma znaczenia.

Po prostu ucz się po swojemu dowolnie.

Chcesz ogarnąc trochę pascala - ogarniaj pascala.

Jeśli dużo już ogarnąłeś pascala, to ogarniaj inny język.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 127 wizyt
0 głosów
5 odpowiedzi 267 wizyt

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,554 komentarzy

61,939 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...