• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Flex Box dla div

Object Storage Arubacloud
+1 głos
481 wizyt
pytanie zadane 30 czerwca 2015 w HTML i CSS przez tarnasm Gaduła (3,030 p.)

Hej,

Dodałem do mojej strony WWW plik css który resetuje wszystkie ustawienia. 

Moim zalożeniem jest aby strona była stworzona wg. metody flex box. Zauważyłem, że display:flex nie jest dziedziczony. (Przynajmniej takie odniosłem wrażenie). Pytanie moje brzmi:

Czy błędnem czy też złą praktyką jest aby dla selektora 'div' (na całej witrynie - w pliku resetującym) ustawić display na flex? Wówczas każdy stworzony DIV będzie wyświetlany jako flex. Dlaczego pytam. Otóż zawuażyłem, że bardzo wygodnie tworzy się responsywne strony w oparciu o model pudełkowy jednak permanentie muszę ustawiać odpowieni disp. i szukam skrótu.

Pozdrawiam

 

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 30 czerwca 2015 przez Comandeer Guru (600,810 p.)

Czy ja wiem czy to taki dobry pomysł? Raczej domyślne display zmienia się tylko wówczas, gdy jest to konieczne. Ja bym tak nie ryzykował - co najwyżej dodał display: flex dla jakiejś klasy, nie dla całego tagu.

komentarz 30 czerwca 2015 przez tarnasm Gaduła (3,030 p.)

No ok, to załóżmy taką sytuację:

<div id="nav"> 
  <div class="menu-wrapp">MENU</div> 
  <div class="menu"> 
    <ul> 
      <li>HOME</li> 
      <li>ABOUT</li> 
      <li>OFFER</li> 
    </ul> 
  </div> 
</div> 


I teraz chciałbym a by div .menu-wrapp i .menu były wyświetlane jeden pod drugim. Więc używam d:f; w divie->.nav a dalej flex-direction:column;. W kolejnym założeniu elementy z listy nieuporządkowanej też miałyby ukladać się jeden pod drugim. I widzę, że dla rodzica jakim dla li jest ul znów musze ustawić d:f.  Dla prostych stylów jest ok ale przy bardziej zagnieżdżonych robi się mase kodu. Jakbyś to rozwiązał?

komentarz 1 lipca 2015 przez Comandeer Guru (600,810 p.)
Stylował klasę - po prostu
komentarz 1 lipca 2015 przez Schizohatter Nałogowiec (39,600 p.)

Nie powiedziałbym, że tak dużo kodu się generuje. De facto tylko jedna dodatkowa linijka na dziecko (ponieważ możemy założyć, że te wszystkie dzieci i tak będziesz stylował).

Ew. możesz ustawić

#nav * { display: flex; }

I taka rada - nie używaj id do stylowania

+1 głos
odpowiedź 1 lipca 2015 przez Schizohatter Nałogowiec (39,600 p.)
Raczej to odradzam, ponieważ display: flex; generuje kilka problemów (np. vertical padding procentowy jest po prostu NIE do ustawienia, przeglądarka nie reaguje). Możesz też mieć problemy z zapanowaniem nad stroną.

Podobne pytania

+2 głosów
8 odpowiedzi 616 wizyt
pytanie zadane 16 czerwca 2015 w HTML i CSS przez tarnasm Gaduła (3,030 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 431 wizyt
pytanie zadane 21 grudnia 2018 w HTML i CSS przez niezalogowany
0 głosów
1 odpowiedź 166 wizyt
pytanie zadane 13 maja 2017 w HTML i CSS przez maciek77 Użytkownik (830 p.)

92,551 zapytań

141,393 odpowiedzi

319,523 komentarzy

61,936 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...