• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Nauka hakowania

VPS Starter Arubacloud
–15 głosów
82,094 wizyt
pytanie zadane 21 czerwca 2015 w Offtop przez Paweł123 Nałogowiec (33,500 p.)
edycja 26 grudnia 2018 przez Paweł123
Jak zacząć hakować? Zna ktoś jakieś strony do nauki hakowania?

 

Przy okazji zapraszam na stronę http://bit.ly/ProgramistaPlakalJakCommitowal

17 odpowiedzi

+41 głosów
odpowiedź 22 czerwca 2015 przez niezalogowany

Widzisz z hakowniem jest tak że to dość trudna dziedzina informatyki, żeby nauczyć sie hakować musisz dużo wiedzieć, i to ja tu mówie o szerokich pojęciach informatyki, dam przykład hakujesz komuś e-maila hydrą to musisz wiedzieć jak działają usługi smtp lub pop3 na serwerze pocztowym, (i tak większość teraz jest w miarę dobrze zabezpieczona)

 

Z hakowaniem jest też tak że nie możesz przeskoczyć pewnych działów informatyki, i kierować się tylko w stronę hakowania. to jest nie shakujesz serwisu bez znajmości języka MySQL, jedyne co możesz zrobić bez wiedzy to sfloodować stronę jakimś programem typu LOIC (ale to i tak nic nie da jak jest fail2ban na serwerze najprostsza metoda ataku przed dosem i ddosem). Staram się operować na przykładach żeby Ci uświadomić że jeśli chcesz chociaż liznąć hakerstwa to czeka na ciebie Mnóstwo pracy. Jeżeli jednak jesteś zainteresowany hakerstwem tylko na chwilę bo chcesz komuś się na facebooka włamać, to myślę że powinnieneś sobie odpuścić, chyba że bardzo się tym interesujesz to wtedy gratuluje pierwszy krok za tobą :). Druga rzecz to dużo pracy Polece ci od siebie czego powinieneś się uczyć:

  •  C++ - dobry na początek uczy logicznego myślenia
  • Python - bardzi dobry do pisania hakerskich rzeczy prosty i szybko sie pisze i duża oszczędność kodu
  • Nauka Linuxa (obsługa, Adminstrowanie itd)
  • Technologie webowe oraz frameworki (PHP i MySQL o html i css nie wspomnę)
  • Czytanie dokumentacji "hakerskich" narzędzi typu aircrack-ng, hydra, ettercap, rever
  • Nauka podstaw kryptografi szyfrowania AES, MD5 itd. ogólnie mechanizmy szyfrującę i metody łamania (jeśli inne niż siłowe)
  • Assembler i C niskopoziomowe języki przydatne do pisania wirusów itd.
  • Social Engeenering (po prostu zainteresuj się psycholgią i behawiorystyką) 

Teraz tak z czego sie uczyć, jeśli chodzi o webówke i C++ to Jak przystało polece ci kanał pna Mirka,

Hakerskich programów uczyć się dokumentacji no ale nici z wiedzy obłsugi programu jak się nie wiem do czego to użyć więc jak najbardziej nauka metod kryptografi i webówki itd.  Z podstaw Linuxa jak najbardziej manuale proste czytelne do zrozumienia no i wyćwiczenia. Z tego co ja ci mogę polecic jeśli chodzi o strony to już nie tak świetne haker.edu.pl niby coś piszą ale już nie jak kiedyś, czasem się mylą ale moim zdaniem jest w OK. Mogę ci polecic swój projekt który na razie zawieśiłem do po wakacjach rusza na razie nie mam na to chęci chociąz pomysłu się dwoją i troją w głowie a mianowicie jest blog hack-state.pl na razie omówiłem podstawy łamania hasła do sieci szyfrowanej WPA2 mam też kanał na YT ale tylko jeden film z Metoda łamania hasła do sieci wifi TUTORIAL mam nadzieje że w końcu uda mi się odświeżyć projekt no czas pokaże :) Tobie zaś życzę powodzenia w dalszej nauce z dziedziny hackingu :)

1
komentarz 22 czerwca 2015 przez niezalogowany
edycja 22 czerwca 2015
EDIT. warto jeszcze posiedzieć trochę na bardziej Darknetowych forumach korzystając z Tora, myśle że tam dowiesz się więcej, Będziesz miał okazję przyjrzeć jak działaja osoby bardziej doświadczone, Ale nie polecam black hat hackingu to nie etyczne nie moralne i karalne. Hakowania nie można się nauczyć to przychodzi samo jak masz jakąś wiedzę i coś wiesz to po jakimś czasie przychodzi samo. W twoim przypadku potraktowałbym to jak cel np chce się uczyć MySQL żeby wykrywac luki w serwisach internetowych ITD.
+6 głosów
odpowiedź 21 czerwca 2015 przez Pinio Gaduła (3,520 p.)
Hej, hakowanie to brzmi fajnie ale to wyższy poziom abstrakcji nie ma czegoś takiego jak strony tutoriale które Cię tego nauczą. Brzmi to nawet przepraszam że to napisze ale 'głupio'. Jeśli interesuje Cię temat to z pewnością musisz mieć podstawy tego jak działają sieci na niższym poziomie a jeśli mówimy o web'ie znać technologie w których powstają. Zadając takie pytanie widać, że jesteś nie oszukujmy się zielony i nawet nie pokusiłeś się pewnie żeby sam czegoś spróbować:) Ale nie będę taki niemiłosierny w ocenie i coś Ci polecę.

Zainteresuj się dystrybucją Kali Linux. To dobry krok na początek, poznaj jego podstawowe funkcje. Jest do tego bardzo przyjemna książka dla zielonych pt. "Metasploit. Przewodnik po testach penetracyjnych". Masz tam taki wachlarz narzędzi do poznania(mowa oczywiście o podstawowych funkcjach), że zejdzie Ci nie jeden wieczór. Pamiętaj jednak, czym mogą się skończyć próby uzyskania dostępu do nie Twoich treści. Temat jest tak obszerny, że nie ma co się tutaj rozpisywać i radzić.

Niech to nie będzie reklama ale czasem uda im się napisać ciekawy merytorycznie artykuł: www.niebezpiecznik.pl
komentarz 26 października 2017 przez cymbalistakarol Nowicjusz (100 p.)
Jest takie coś jak strony/tutoriale, które cie tego nauczą tylko że... nie do końca legalne. (Darknet, DeepWeb i te sprawy).
1
komentarz 8 września 2018 przez FanCode300 Początkujący (250 p.)
Wiem ze data, ale mozesz mi wytlumaczyc dlaczego tutoriale z darknetu sa nielegalne?
komentarz 16 maja 2021 przez janzw4 Bywalec (2,050 p.)
bo pokazują one jak robić rzeczy nielegalne
komentarz 1 kwietnia 2022 przez Anonym Dark Nowicjusz (100 p.)
Gdzie to znaleść
+4 głosów
odpowiedź 22 czerwca 2015 przez draghan VIP (106,230 p.)

Ze zdawkowości Twojego pytania wynika, że nie masz za dużego pojęcia, o co w tym może chodzić.

Żeby zostać "hakerem", trzeba najpierw zostać specjalistą. Nie da się "hakować" bez doskonałej znajomości "jak to działa". W każdym razie nie jest to takie proste, jak wybór ścieżki: "haker" albo "informatyk". Pierwsze może wynikać z drugiego, ale nie może bez niego istnieć. ;)
 To tak bez zagłębiania się w terminologię, bo semantyka słów "haker" i "informatyk" jest tutaj tak rozległa, że aż ciężka do uchwycenia.

Ze ogólnego tonu wypowiedzi wnioskuję że chodzi Ci z grubsza o omijanie zabezpieczeń i wykorzystywanie w ten sposób dostępnych Ci danych do własnych celów - to jest cracking, nie hacking. ;)
I uwaga! - nie polega to na siedzeniu przed komputerem i patrzenie na pasek postępu "włamywanie się na serwer: 14%". Jak już pisałem kapkę wcześniej, musisz być specjalistą z danej dziedziny - tylko wtedy będziesz rozumiał zabezpieczenia. A jeśli dany mechanizm rozumiesz, możesz pewne cechy tego mechanizmu wykorzystać we własnym celu.

Zagadnienia związane z siecą są bardzo ciekawe... I jednocześnie skomplikowane. Żeby coś w ogóle zacząć działać w tym kierunku, musisz doskonale poznać mechanizmy i protokoły, wykorzystywane w komunikacji sieciowej.

tycj4n napisał, że Python to świetny język do "hakowania"... Nie wiem, do czego miałby być świetny, oprócz może bibliotek sieciowych. Przy "hakowaniu" należy zejść na jak najniższy poziom, żeby móc cokolwiek obejść. Kiedy chcesz się włamać do banku, to raczej nie wchodzisz frontowymi drzwiami, tylko po cichu wchodzisz kanałami, prawda...? ;D

komentarz 22 czerwca 2015 przez niezalogowany
edycja 22 czerwca 2015
Przykład hakowania banku -> ostatnia akcja z PlusBankiem :) Niby proste luki, aczkolwiek nie zdradził jakie, gościu buszował im po serwerach 2 miesiące nim się zorientowali, pokopiował bazy danych, skrypty mechanizów płatniczych, dla admina to tak jak dla by ktoś 2 miesiące buszował i rozkradał czyjeś mieszkanie. To co napisałeś to 100% racja prawdziwe hakowanie nie jest takie jak filmach i grach (Watchdogs -> kilkasz hakuj -> gaśnie sygnalizacjia) Nie raz proces włamywania trwa tygodniami nawet miesiącami, Rozpracowanie mechnizmów, pisanie exploitów, social engeeniering to wszystko składa się na proces hakowania.
+3 głosów
odpowiedź 21 czerwca 2015 przez Michau Xlow Pasjonat (15,190 p.)
Cześć. Tak z czystej ciekawości, do czego Ci taka wiedza potrzebna? Ze stron raczej cięzko będzie Ci się nauczyć, jest sporo przykładów ale zazwyczaj ogólnikowo, może to tylko zwiększyć już posiadaną wiedzę, a do tego sporo z nich zawiera dużo niechcianego badziewia. Na początku polecam posiedzieć sporo czasu na linuxie, opanować na nim komendy, język c++ też nie zadzkodzi, a  jeśli chcesz naprawdę się zmierzyć z tematem, to mogę polecić Ci książkę Szkoła hakerów podręcznik.  Powiem, że nie jest to bajka.;)
+2 głosów
odpowiedź 12 marca 2017 przez kompowiec2 Mądrala (6,380 p.)
https://pl.wikibooks.org/wiki/Od_lamera_do_hakera

Z powodu ograniczeń licencyjnych jeszcze sporo rzeczy brakuje, ale jest się czego uczyć.
+1 głos
odpowiedź 22 czerwca 2015 przez Dash Nałogowiec (29,650 p.)
Wyprowadźcie mnie z błędu, ale czy przypadkiem hacker to nie jest określenie osób historyczni związanych z tworzeniem internetu oraz/i/lub Linuxa? Taka właśnie definicja przewijała się jeszcze nie tak dawno. Z kontekstu wnioskuje że nasz autor chce zostać Crackerem. Ew. Black Hat hacker (czy jakoś tak).
komentarz 22 czerwca 2015 przez vverum Gaduła (4,340 p.)
Ja kiedyś słyszałem że haking to takie tworzenie czegoś z niczego albo modyfikowanie żeby ułatwic sobie życie. Natomiast faktycznie chce zostać crackerem.
+1 głos
odpowiedź 7 października 2019 przez LyingCarpet2789 Nowicjusz (180 p.)

Możesz pominąć ten długi wstęp, ale zachęcam do przeczytania ;) Odpowiedzi wszystkich tutaj są - nie oszukujmy się - beznadziejne i kompletnie nie odpowiadają na zadane pytanie. Najbardziej bawią mnie komentarze w stylu hakowanie to coś strasznego - ogólnie jakaś czarna magia, potrzebujesz poradników i takie rzeczy to tylko w darknecie. Hakowanie to nie tylko nielegalne naruszanie zabezpieczeń systemów - wiąże się ono także z testowaniem tychże zabezpieczeń, poznawaniem systemu oraz ćwiczeniem swoich umiejętności. I to właśnie ten ostatni punkt to klucz do sukcesu - ćwiczenie umiejętności. Hakowanie jest odwrotnością programowania. Programista myśli jak napisać program, a haker jak go "zepsuć". Jeżeli kiedykolwiek rozmawiałeś z jakimś porządnym programistą to musisz wiedzieć, że większość rzeczy samemu się nauczył. (Tutaj główny wątek): Zanim zaczniesz naprawdę zajmować się hakowaniem to najpierw ogarnij Linuxa (chodzi tutaj o tę cześć CLI) - jest to niezbędne i nie bez powodu wziął się ten stereotyp, że hakerzy tylko na Linux'ie działają - udostępnia on najlepsze narzędzia do networkingu no i jest też darmowy :P Po ogarnięciu Linux'a możesz na wstępie zacząć wargames'ami na bandicie. Później możesz spróbować jakichś CTF'ów lub zajrzeć do LOIC'a z sourceforgeneta :D Protip: możesz zalogować się do wargames'ów w Windowsie przez PuTTY lub w Linuxie przez ssh

Przydatne linki:

https://liveoverflow.com/start-hacking/

http://overthewire.org/wargames/bandit/

https://www.youtube.com/channel/UClcE-kVhqyiHCcjYwcpfj9w

 

0 głosów
odpowiedź 21 czerwca 2015 przez criss Mędrzec (172,590 p.)

https://zaufanatrzeciastrona.pl/

http://niebezpiecznik.pl/

Nie jest to kurs hakowania :D no ale na pewno można się stamtąd dużo dowiedzieć właśnie nt. bezpieczeństwa w sieci.

0 głosów
odpowiedź 21 czerwca 2015 przez Mateusz Analityk Stary wyjadacz (13,710 p.)
Ziomek jaki temat! Chcesz się nauczyć fajnych sztuczek jak hakowanie strony www? zacznij od php i mysqli :)  to jest twoja imncjatywa wynikająca z logicznego myślenia. Isnieją oczyczywuście narzędzia automatyzujące ataki na strony www jak sqlmap.  Do szukania luk na stronie iteretowej użyj oprogramowania oracle owasp-zap dla tych również co chcą uniknąć podobnyc ataków polecam. Łatanie luk to podstawa. powodzenia
0 głosów
odpowiedź 21 czerwca 2015 przez hit02 Nałogowiec (33,970 p.)

Może nie dokońca strony internetowe, ale ogólnie crackme nauczą cię hackowania. Mam na myśli, że musisz poznać zasady działania czegoś i na tej podstawie wymyślić, jak te zasady wykorzystać do swoich celów.

Oczywiście chcąc hackować strony musisz bardzo dobrze znać języki webowe, a napewno ich niskopoziomowe implikacje np. jest coś takiego jak poison null byte w php, a to dlatego, że jest on pisany w C.

Podsyłam 2 stronki z dużą ilością materiałów:

http://crackmes.de/  // Bez asemblera się nie obejdziesz.

https://rozwal.to // Tutaj web znajdziesz.

0 głosów
odpowiedź 16 kwietnia 2016 przez hubot Dyskutant (9,100 p.)
Może ja podepnę się do wątku. Czy ta wiedza z C# oraz tych języków jak C++ i Java oraz znajomość technologii takich jak WPF, Silverlight, Windows Forms, elementy OpenGL i Unity3d, SQL Server, ASP.NET MVC, Universal Platform, applety Java, Java Web Start itp. przyda mi się w przyszłości jakbym zamierzał zostać hackerem?
0 głosów
odpowiedź 21 marca 2017 przez Tomek Kozioł Obywatel (1,740 p.)
Najpierw polecam przeczytać książkę Szkoła Hakerów edycja 2.0 tam są podstawowe zagadnienia hakerstwa. Potem ucz się na własną rękę.
0 głosów
odpowiedź 23 grudnia 2017 przez iNakeii Obywatel (1,030 p.)
HAKER.EDU.PL + kanał na yt (też o takiej nazwie)
–1 głos
odpowiedź 21 czerwca 2015 przez vverum Gaduła (4,340 p.)
kilka sposobów:

1.spróbuj coś zaszyfrować a nastepnie spróbuj to złamać.

2.ucz sie różnych metod zaczynajac od brute force.

Na poczatek trudne wyzwanie sieć wifi, ja kiedyś próbowałem ale wpa2 było silniejsze.
komentarz 21 czerwca 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
wpa2 jest nie do złamania jeżeli hasło  jest dziwaczne i trudne... jeszcze niedawno można bylo w liveboxach po przez pin uzyskać dostęp ale chyba już to połatali.
komentarz 21 czerwca 2015 przez vverum Gaduła (4,340 p.)
Można przechwycić dane a nastepnie je rozszyfrowac.

Jest wiele metod ja korzystałem z linuksa backtrack ale z jakiej dokładnie to nie pamietam wiem że zajmuje to wiele godzin.
komentarz 21 czerwca 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
No ale co ty chcesz rozszyfrować?  i chyba nie mówisz o  brute force? bo przy mocnym haśle to ci komputery z nasa i setki tysięcy lat nie pomoga...
1
komentarz 21 czerwca 2015 przez vverum Gaduła (4,340 p.)
edycja 30 października 2017 przez event15

Działa to w sposub sposób że przechwytuje dane jakie są wysyłane z rutera i do niego, a nastepnie w magiczny nieznany mi sposub sposób zamienia to w słowo.

brute force jest praktycznie niemożliwe do wykonania z powodów czasowych

ta metoda o której pisze niestety teraz zajmuje duzo czasu i może dlatego mi się nie udało.

komentarz 22 czerwca 2015 przez niezalogowany
Na wifi jest kilka z szyfrowaniem WPA2 AES jest kilka sposobów sa sposoby typu privilenge access ale to wyższa szkoła jazdy na początek radziłbym ci poćwiczyć z przechwytywaniem handshake i próbą deszyfracji jeżeli to nie podziała to WPS pin attack jest drugą mniej ciekawszą opcją aczkolwiek prostą. Jeżeli obydwie nie podziałają spróbuj atakiem PixieDust ostatnio opublikowanym ciekawy aczkowiek trochę trudniejszy w wykonaniu.
–1 głos
odpowiedź 16 kwietnia 2016 przez niezalogowany
nnie ma gotowego rozwiązania typu wielki przycisk hack
komentarz 12 marca 2017 przez krystian904 Mądrala (6,820 p.)

mylisz się trzeba stać na klawiaturze

https://www.youtube.com/watch?v=fQGbXmkSArs

–2 głosów
odpowiedź 23 lipca 2017 przez Oliwier312 Początkujący (290 p.)
Jeśli chodzi o hakowania to nie znam strony która uczy hakować ale żeby być hakerem to musisz znać języki:

C++-dobry na początek,uczy myślenia,kombinowanie itp,

MysQl-jeśli chczesz być hakerem to musisz nauczyć się tego języka ponieważ jeśli chczesz się włamać na jakieś konto to nie wystarczy umjejętnąść-kodowania,dobrego programu,ale język MysQl bo uczy on z czego składa się baza danych itp,

Python-to prosty język,nawet jak pierwszy raz nie znając go uruchomiłem jakiś filmik na yt to odrazu go skumałem,dzięki jemu możesz się trochę nauczyć kodować więc polecam.

I inne języki typu : Css, C# ,Html ,PHP itp

Pozdrawiam.
komentarz 8 grudnia 2017 przez katana1 Obywatel (1,400 p.)

Hakerzy się nie włamują, to są crackerzy: hakerstwo od podstaw.

–2 głosów
odpowiedź 23 lipca 2017 przez X3h Dyskutant (9,540 p.)
Na początek szukaj dziur u siebie w kodzie.
komentarz 26 lipca 2017 przez Oliwier312 Początkujący (290 p.)
edycja 26 lipca 2017 przez Oliwier312
Nie rozumiem
komentarz 26 lipca 2017 przez X3h Dyskutant (9,540 p.)
Przepraszam ale nie rozumiem
komentarz 26 lipca 2017 przez Oliwier312 Początkujący (290 p.)
Sorry ale myślałem że skomentowałeś moją odpowiedź.
komentarz 27 lipca 2017 przez X3h Dyskutant (9,540 p.)
Moja odp jest raczej ok. Nic lepiej nie uczy niż własne błędy.
komentarz 16 maja 2021 przez janzw4 Bywalec (2,050 p.)

@X3h, co

Podobne pytania

+1 głos
7 odpowiedzi 853 wizyt
pytanie zadane 9 maja 2015 w Offtop przez aspoka Mądrala (5,290 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 226 wizyt
pytanie zadane 2 stycznia 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Rosol Kuba Początkujący (380 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 310 wizyt
pytanie zadane 30 grudnia 2018 w JavaScript przez czochrajjeza Początkujący (470 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...