• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Syntax Shell - Serwer dla użytkowników forum.

VPS Starter Arubacloud
+11 głosów
495 wizyt
pytanie zadane 24 maja 2015 w Nasze projekty przez SyntaxError Pasjonat (17,170 p.)
edycja 25 maja 2015 przez SyntaxError

Witam!

Ten pomysł chodził za mną już od dawna. Nie ukrywam jednak, że bałem się go zrealizować ze względu na możliwość konsekwencji prawnych, ale co tam. Postanowiłem postawić mini serwer shell dla użytkowników naszego forum. Od kilku dni testujemy go wraz ze stałymi bywalcami naszego chatu. Tych z Was, którzy chcieli by konto zapraszam do kontaktu na PW (piszcie od razu jaki chcecie nick). ;)

Co to jest serwer Shell?
Jest to komputer (lub tak jak w naszym przypadku maszyna wirtualna), który umożliwia zdalny dostęp w trybie tekstowym za pomocą protokołu SSH. Tych z Was, którzy nie wiedzą o czym teraz piszę odsyłam do googla z frazą "SSH".

Po co mi konto na takim serwerze?
To już zależy od Ciebie. Jeśli nigdy w życiu nie pracowałeś w terminalu linux-a to jest to świetny sposób na naukę. Na swoim domowym komputerze możesz mieć bez problemu Windowsa i łączyć się z shellem używając dowolnego klienta SSH (np. Putty).

Umiem posługiwać się terminalem, więc po co mi to?
Oprócz dostępu SSH nasz serwer udostępnia również tzw. foldery publiczne. Dostając konto otrzymujesz w Twoim katalogu domowym folder public. Będzie on widoczny z internetu pod adresem syntax-shell.me/twój_nick. Krótko mówiąc dostajesz konto hostingowe (z obsługą PHP 5.6.7 oraz ioJS 2.1.0). 

Ale ja chce domene, taki adres to lipa.
Możesz dostać domene twój_nick.syntax-shell.me jeśli na prawdę wykażesz się czymś na shellu. Zrobisz coś co zaimponuje wszystkim lub podasz na prawdę mocny argument dlaczego właśnie Tobie ona się należy. 

Oprócz tego jest u nas serwer IRC, więc możesz chatować z użytkownikami zalogowanymi na shellu. Istnieje też możliwość założenia bazy mySQL na zdalnym serwerze o nieograniczonej liczbie tabel, ale o to musisz poprosić mnie na PW, IRCu czy gdziekolwiek.

UWAGA! Atakowanie innych serwerów, kombinacje przy .bash_history, odpalanie programów mocno obciążających nasz serwer, ściąganie nielegalnych plików, argonackie zachowanie na IRC lub inne tego typu skutkują banem lub w przypadku recydywistów usunięciem konta.

Liczba miejsc jest ogarniczona, więc kto pierwszy ten lepszy. ;)

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 24 maja 2015 przez Comandeer Guru (599,730 p.)
Pytanie proste: czemu macie node.js, skoro moglibyście mieć io.js? ;)

Czy i do jakich baz danych jest dostęp?
komentarz 24 maja 2015 przez SyntaxError Pasjonat (17,170 p.)
mySQL na zdalnym serwerze o niestety dosyć powolnym łączu. Ale do nauki wystarcza. Co do nodeJS to powiedz mi dlaczego tak, a być może to zmienię. ;)
komentarz 24 maja 2015 przez Comandeer Guru (599,730 p.)
Bo node 0.12 ma starszą wersję V8, nie obsługuje wielu rzeczy z ES6 i ostatecznie przegrało z io.js, które w niedalekiej przeszłości ma stać się główną linią rozwojową node
komentarz 24 maja 2015 przez SyntaxError Pasjonat (17,170 p.)
No i to jest argument. ;) Jutro w szkole coś pomyślę nad tym tematem.
0 głosów
odpowiedź 25 maja 2015 przez Mister123450 Dyskutant (8,700 p.)
W końcu wykombinowałeś jak mnie nauczyć :D

Dopisz że to użytkownik bierze odpowiedzialność za swoje konto na shellu i nie ponosisz odpowiedzialności karnej - tak dla bezpieczeństwa xd

Podobne pytania

+2 głosów
0 odpowiedzi 699 wizyt
pytanie zadane 1 października 2016 w Systemy operacyjne, programy przez adio93 Nowicjusz (220 p.)
–1 głos
1 odpowiedź 399 wizyt
pytanie zadane 16 maja 2019 w C i C++ przez princess7322 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 504 wizyt
pytanie zadane 19 stycznia 2018 w Inne języki przez arek01996 Stary wyjadacz (12,100 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...