• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Javascript - walidacja sktyptu

Object Storage Arubacloud
0 głosów
636 wizyt
pytanie zadane 19 stycznia 2017 w JavaScript przez hiper007 Stary wyjadacz (11,270 p.)
zamknięte 22 stycznia 2017 przez hiper007
Witam!

W jaki sposób sprawdzić w JavaScript czy zawartość inputa "text" nie  jest pusta i czy ta zawartość jest liczba?
komentarz zamknięcia: Problem rozwiązany

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 19 stycznia 2017 przez ShiroUmizake Nałogowiec (46,300 p.)
wybrane 22 stycznia 2017 przez hiper007
 
Najlepsza
if (document.getElementById('inputID').value == ""){
zróbCos();
}
var isNum = Number.isNaN((document.getElementById("inputID").value);

console.log(isNum);

 

komentarz 19 stycznia 2017 przez xmentor Nałogowiec (49,520 p.)

Jeśli dam samą sapcję to zróbCoś() się nie wykona :)

komentarz 19 stycznia 2017 przez ShiroUmizake Nałogowiec (46,300 p.)
edycja 19 stycznia 2017 przez ShiroUmizake
to można jeszcze inaczej value.length :) + replace.
+1 głos
odpowiedź 19 stycznia 2017 przez xmentor Nałogowiec (49,520 p.)

Jeżeli użytkownik ma podawać jedynie liczbę, to warto użyć inputa [type=number].

I całe to sprawdzanie masz z głowy, jedynie będziesz musiał parsować wartość na liczbe.

Jednak trzeba sprawdzić czy pole nie jest puste.

komentarz 19 stycznia 2017 przez niezalogowany
A co jeśli ktoś wejdzie na stronę przez IE?
A co jeśli ten JS jest po stronie serwera?
1
komentarz 19 stycznia 2017 przez xmentor Nałogowiec (49,520 p.)

A co jeśli ktoś wejdzie na stronę przez IE?

No to ma problem. To ktoś się jeszcze przejmuje IE<10?

komentarz 19 stycznia 2017 przez ShiroUmizake Nałogowiec (46,300 p.)
shiva przypadkowo nie rozwiązuje tego problemu?
1
komentarz 19 stycznia 2017 przez niezalogowany
@xmentor - type number nie jest zaimplementowane również na IE10, IE11

@ShiroUmizake - shiv nie dodaje funkcji, pozwala tylko ostylować nieznane przeglądarce tagi HTML5
komentarz 19 stycznia 2017 przez hiper007 Stary wyjadacz (11,270 p.)
Temperatura w C*
<input type="text" id="liczba"/><br/><br/>

<input type="submit" value="Kelvin"  onclick="kel()"/>
<input type="submit" value="Fahrenhiet"  onclick="fah()"/>

<div id="wynik"></div>
function kel()
{

if (document.getElementById('liczba').value == "")
{

document.getElementById("wynik").innerHTML="Pole jest puste";

}else{


var oblicz=document.getElementById("liczba").value;
oblicz=oblicz/1;

var wynik =oblicz+273.15;

document.getElementById("wynik").innerHTML=wynik+" K";

}


}


function fah()
{

if (document.getElementById('liczba').value == "")
{

document.getElementById("wynik").innerHTML="Pole jest puste";

}else{


var oblicz=document.getElementById("liczba").value;

var wynik = (oblicz*1.8)+32;

document.getElementById("wynik").innerHTML=wynik+" F";

}

}

chodzi jeszcze zeby dopisac warunek sprawdzenia czy podana zmienna jest liczba ;) przygotowuje sie do E.14

komentarz 19 stycznia 2017 przez ShiroUmizake Nałogowiec (46,300 p.)
Podsumuwując value.length + replace, albo bawimy się w userAgencie serwujemy odpowiedniki widok, albo używamy frameworka.
komentarz 19 stycznia 2017 przez xmentor Nałogowiec (49,520 p.)
edycja 19 stycznia 2017 przez xmentor

@xmentor - type number nie jest zaimplementowane również na IE10, IE11

caniuse pokazuje, że wspiera - jedynie : 

UI widget does not include increment/decrement buttons.

Posprawdzałem, jeżeli podamy ciąg znaków to input zwraca pusty string, więc jako tako działa.

komentarz 19 stycznia 2017 przez niezalogowany
a to spoko

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 3,783 wizyt
pytanie zadane 11 czerwca 2018 w JavaScript przez anna135B Początkujący (270 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 10,602 wizyt
pytanie zadane 2 stycznia 2017 w JavaScript przez Michał_Warmuz Mądrala (5,830 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 506 wizyt
pytanie zadane 18 października 2016 w JavaScript przez ASido Użytkownik (510 p.)

92,556 zapytań

141,404 odpowiedzi

319,560 komentarzy

61,942 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...