• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

error : expected '(' before 'else'

Object Storage Arubacloud
0 głosów
2,163 wizyt
pytanie zadane 17 stycznia 2017 w C i C++ przez Packman2002 Początkujący (380 p.)

Witam wyświetla mi się taki error jak w tytule i nie mam pojęcia jak go rozwiązać . Tak tak wiem co to znaczy że ( ma być przed else tylko jak to zrobić tego nie wiem .

dołączam ss 

Z góry dziękuje za pomoc

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 17 stycznia 2017 przez niezalogowany
wybrane 17 stycznia 2017 przez Packman2002
 
Najlepsza
Błąd składni. Co to jest if else (przetłumacz to sobie - "jeśli w przeciwnym wypadku")?

Może chodziło ci o else if?

 

Następnym razem nie wrzucaj screenów kodu, tylko go kopiuj i wklejaj na forum.
komentarz 17 stycznia 2017 przez Packman2002 Początkujący (380 p.)

Zamieniłem wszystkie if else na else if i wyskakuje mi takie coś

 

Następnym razem będę kopiować kod :)

Dla tego wrzuciłem te pytanie na forum .

komentarz 17 stycznia 2017 przez Frendom Pasjonat (18,900 p.)
a po co ci srednik po else if?
komentarz 17 stycznia 2017 przez Packman2002 Początkujący (380 p.)
Dobre pytanie :P

Dziękuje za pomoc ten błąd nie dawał mi spokoju
komentarz 17 stycznia 2017 przez kenjiro244 Dyskutant (8,600 p.)
No to sokoro piszesz że bedziesz wklejał kod to czemu w tej samej odpowiedzi dodajesz zdjęcie? Błąd najprawdopodobniej jest wcześciej czego nie widzimy przed else if potrzebujesz jeszcze samego if. I w przypadku niespełnienia if sprawdzany bedzie warunek else if
komentarz 17 stycznia 2017 przez Packman2002 Początkujący (380 p.)
Kod ma już z 534 wiersze

A mi zależało na pokazaniu błędu

I tak znam działanie instrukcji warunkowej

Jeszcze raz dziękuje za odpowiedź za rady i upomnienia .
komentarz 17 stycznia 2017 przez niezalogowany
Da się kopiować zarówno wybrany fragment kodu, jak i treść wybranego błędu. :P
komentarz 17 stycznia 2017 przez Packman2002 Początkujący (380 p.)
Nie wiedziałem O.O
komentarz 17 stycznia 2017 przez criss Mędrzec (172,590 p.)
O możliwości oddychania też ci ktoś powiedział? XD
+1 głos
odpowiedź 17 stycznia 2017 przez Kasztan Dyskutant (8,080 p.)
nie ma if else jest else if
komentarz 17 stycznia 2017 przez Maciej Scholz Początkujący (440 p.)
Tak swoją drogą zobacz czy wiele else if nie możesz zastąpić komendą switch.

Oczywiście możliwe że w twoim programie jest to nie możliwe ale jak się da, to proponuję abyś to zmienił. Znacznie to polepszy kod :)
komentarz 17 stycznia 2017 przez Packman2002 Początkujący (380 p.)

Tak tak wiem o tym użyłem tam  programie użyłem zarówno switch jak i else if  :)

Kod wygląda tak:    

#include <iostream>
#include <time.h>
#include <cstdlib>
#include <stdio.h>
#include <windows.h>
#include <conio.h>

using namespace std;

int war1,znowu;
long double x,y;
char wybor ;
char prze;


int main()
{

    cout << "Witaj w aplikacji przelicznik !"<<endl;

    do
    {
    cout << "Co chcesz przeliczy\206 ???" << endl;
    cout << endl;
    cout << endl;
     cout << endl;
    cout << "       MENU " << endl;
    cout << "--------------------" << endl;
    cout << "1. Masae" << endl;
    cout << "2. Dlugo\230\206" << endl;
    cout << "3. Czas" << endl;
    cout << "4. Wyj\230cie" << endl;
    cout << "Wyb\242r:";
     wybor=_getch();
     if(wybor>'4')
     {
         cout << endl;
          cout << endl;
        cout << "Nie ma takiej opcji!"<<endl;
        cout << "Spróbuj ponownie!"<<endl;
        cout << endl;
        system("pause");
        system("cls");
     }
     }
     while (wybor>'4' );
     system("cls");
    switch (wybor)
    {
        case '1':
      {

          do
    {
    cout << "Z jakiej jednostki chcesz przelicza\206" << endl;
            cout << endl;
    cout << "MENU PRZELICZNIKA MAS" << endl;
    cout << "---------------------" << endl;
    cout << "1. Gramy" << endl;
    cout << "2. Dekagramy" << endl;
    cout << "3. Kilogramy" << endl;
    cout << "4. Tony" << endl;
    cout << "Wyb\242r: ";
    cin >> war1;
      if (war1>4)
    {
        cout << endl;
        cout << "Nie ma takiej opcji!"<<endl;
        cout << "Spróbuj ponownie!"<<endl;
        cout << endl;
        system("pause");
        system("cls");
    }

    }
    while(war1>4);
     cout << "Podaj warto\230\206: ";
    cin >> x;
     system("cls");
  //////////////////////////////////////////////////

      do
      {

    cout << "Na co chcesz przelicza\206" << endl;
            cout << endl;
    cout << "MENU PRZELICZNIKA MAS" << endl;
    cout << "---------------------" << endl;
    cout << "1. Gramy" << endl;
    cout << "2. Dekagramy" << endl;
    cout << "3. Kilogramy" << endl;
    cout << "4. Tony" << endl;
    cout << "Wyb\242r:";
    prze=_getch();
     if (prze>'4')
      {
         cout << endl ;
         cout << "Nie ma takiej opcji!"<<endl;
         cout << "Spróbuj ponownie!"<<endl;
         cout << endl;
         system("pause");
         system("cls");
      }
      }
while (prze>'4');
    system("cls");
      switch (prze)
         {

             case '1':
             {
                 if (war1==1)
                 {
                    cout <<x<<"g = "<<x<<"g";
                 break;
                 }


                else  if  (war1==2)
                 {
                     y=x*10;
                     cout <<x<<"dag = "<<y<<"g";
                 break;
                 }


                else if   (war1==3)
                 {
                     y=x*1000;
                     cout <<x<<"kg = "<<y<<"g";
               break;
                 }


                  else if (war1==4);
                 {
                     y=x*1000000;
                     cout <<x<<"t = "<<y<<"g";
                break;
                 }

                 system("pause");
             }

            case '2':
             {
                 if (war1==1)
                 {
                    y=x/10;
                    cout <<x<<"g = "<<y<<"dag";
                 break;
                 }


                 else if  (war1==2)
                 {
                     cout <<x<<"dag = "<<x<<"dag";
                 break;
                 }


                 else  if (war1==3)
                 {
                     y=x*100;
                     cout <<x<<"kg = "<<y<<"dag";
                  break;
                 }


                 else if (war1==4);
                 {
                     y=x*100000;
                     cout <<x<<"t = "<<y<<"dag";
                                  break;

                 }
                 system("pause");
             }

                case '3':
             {
                 if (war1==1)
                 {
                    y=x/1000;
                    cout <<x<<"g = "<<y<<"kg";
                break;
                 }


                 else if  (war1==2)
                 {
                     y=x/100;
                     cout <<x<<"dag = "<<y<<"kg";
                 break;
                 }


                 else if  (war1==3)
                 {

                     cout <<x<<"kg = "<<x<<"kg";
                 break;
                 }

                else  if(war1==4);
                 {
                     y=x*1000;
                     cout <<x<<"t = "<<y<<"kg";
                 break;
                 }

                 system("pause");
             }

                       case '4':
             {
                 if (war1==1)
                 {
                    y=x/1000000;
                    cout <<x<<"g = "<<y<<"t";
                break;
                 }


                 else if  (war1==2)
                 {
                     y=x/100000;
                     cout <<x<<"dag = "<<y<<"t";
                 break;
                 }


                 else if  (war1==3)
                 {
                     y=x/1000;
                     cout <<x<<"kg = "<<y<<"t";
                 break;
                 }

                else  if(war1==4);
                 {
                     cout <<x<<"t = "<<x<<"y";
                 break;
                 }
              }
              }

     system("pause");
      system("cls");


    // cout << "Chcesz jeszcze raz skorzystać z programu" << endl;
    //cout << endl;
    //cout << "1. TAK" << endl;
    //cout << "2. NIE" << endl;
    //cout << endl;
    //cout <<"wybór :";
    //cin << znowu;
    //while (znowu==1);

     }

exit(0);

        case '2':
      {

          do
    {
   cout << "Z jakiej jednostki chcesz przelicza\206" << endl;
            cout << endl;
    cout << "MENU PRZELICZNIKA ODLEGŁOŚCI" << endl;
    cout << "---------------------" << endl;
    cout << "1. Milimetry" << endl;
    cout << "2. Centymetry" << endl;
    cout << "3. Decymetry" << endl;
    cout << "4. Metry" << endl;
    cout << "5. Kilometry " << endl;
    cout << "Wybierz: ";
    cout << "Podaj wartość:";
    cin >> war1;
      if (war1>5)
    {
        cout << endl;
        cout << endl;
        cout << "Nie ma takiej opcji!"<<endl;
        cout << "Spróbuj ponownie!"<<endl;
        cout << endl;
        system("pause");
        system("cls");
    }
    } while(war1>5);
     cout << "Podaj warto\230\206: ";
    cin >> x;
     system("cls");
  //////////////////////////////////////////////////

      do
      {

   cout << "Z jakiej jednostki chcesz przelicza\206" << endl;
            cout << endl;
    cout << "MENU PRZELICZNIKA ODLEGŁOŚCI" << endl;
    cout << "---------------------" << endl;
    cout << "1. Milimetry" << endl;
    cout << "2. Centymetry" << endl;
    cout << "3. Decymetry" << endl;
    cout << "4. Metry" << endl;
    cout << "5. Kilometry " << endl;
    cout << "Wybierz: ";

    prze=_getch();
     if (prze>'5')
      {
        cout << endl;
         cout << endl ;
         cout << "Nie ma takiej opcji!"<<endl;
         cout << "Spróbuj ponownie!"<<endl;
         cout << endl;
         system("pause");
         system("cls");
      }
      } while (prze>'5');
    system("cls");
      switch (prze)
         {

             case '1':
             {
                 if (war1==1)
                 {
                    cout <<x<<"mm = "<<x<<"mm";
                 break;
                 }


                else  if  (war1==2)
                 {
                     y=x*10;
                     cout <<x<<"cm = "<<y<<"mm";
                 break;
                 }


                else if   (war1==3)
                 {
                     y=x*100;
                     cout <<x<<"dm = "<<y<<"mm";
               break;
                 }


                  else if (war1==4)
                 {
                     y=x*1000;
                     cout <<x<<"m = "<<y<<"mm";
                break;
                 }

               else if  (war1==5)
                 {
                     y=x*1000000;
                     cout <<x<<"km = "<<y<<"mm";
                break;
                 }

                 system("pause");
             }


            case '2':
             {
                 if (war1==1)
                 {
                    y=x/10;
                    cout <<x<<"mm = "<<y<<"cm";
                 break;
                 }


                 else if  (war1==2)
                 {
                     cout <<x<<"cm = "<<x<<"cm";
                 break;
                 }


                 else  if (war1==3)
                 {
                     y=x*10;
                     cout <<x<<"dm = "<<y<<"cm";
                  break;
                 }


                 else if (war1==4)
                 {
                     y=x*100;
                     cout <<x<<"m = "<<y<<"cm";
                                  break;

                 }
               else  if  (war1==5)
                 {
                     y=x*100000;
                     cout <<x<<"km = "<<y<<"cm";
                                  break;

                 }
                 system("pause");
             }


                case '3':
             {
                 if (war1==1)
                 {
                    y=x/100;
                    cout <<x<<"mm = "<<y<<"dm";
                break;
                 }


                 else if  (war1==2)
                 {
                     y=x/10;
                     cout <<x<<"cm = "<<y<<"dm";
                 break;
                 }


                 else if  (war1==3)
                 {

                     cout <<x<<"dm = "<<x<<"dm";
                 break;
                 }

                else  if(war1==4)
                 {
                     y=x*10;
                     cout <<x<<"m = "<<y<<"dm";
                 break;
                 }
               else if   (war1==5)
                 {
                     y=x*10000;
                     cout <<x<<"km = "<<y<<"dm";
                 break;
                 }

                 system("pause");
             }

                       case '4':
             {
                 if (war1==1)
                 {
                    y=x/1000;
                    cout <<x<<"mm = "<<y<<"m";
                break;
                 }


                 else if  (war1==2)
                 {
                     y=x/100;
                     cout <<x<<"cm = "<<y<<"m";
                 break;
                 }


                 else if  (war1==3)
                 {
                     y=x/10;
                     cout <<x<<"dm = "<<y<<"m";
                 break;
                 }

                else  if(war1==4)
                 {
                     cout <<x<<"m = "<<x<<"m";
                 break;
                 }

               else   if (war1==5)
                 {
                     y=x*1000;
                     cout <<x<<"km = "<<y<<"m";
                 break;
                 }

                   case '5':

                 if (war1==1)
                 {
                    y=x/1000000;
                    cout <<x<<"mm = "<<y<<"km";
                break;
                 }


                 else if  (war1==2)
                 {
                     y=x/100000;
                     cout <<x<<"cm = "<<y<<"km";
                 break;
                 }


                 else if  (war1==3)
                 {
                     y=x/10000;
                     cout <<x<<"dm = "<<y<<"km";
                 break;
                 }

              else  if  (war1==4)
                 {
                     y=x/1000;
                     cout <<x<<"m = "<<y<<"km";
                 break;
                 }

              else if    (war1==5)
                 {
                     cout <<x<<"km = "<<x<<"km";
                 break;
                 }

                 system("pause");
             }
         }
         }
    }/////// switche    //////////
    return 0;


}


 

1
komentarz 18 stycznia 2017 przez Kasztan Dyskutant (8,080 p.)
Porób zadania na Spoju, bardzo rozwiają
komentarz 18 stycznia 2017 przez Maciej Scholz Początkujący (440 p.)

To znaczy bardzo dobrym treningiem / podsumowaniem umiejętności jest zrobienie aplikacji najpierw w konsoli potem w builderze (ja osobiście ten krok pominąłem) a na końcu w Visual Studio. Aplikacja polega na tym że z pliku wczytujemy pytanie linia 1 i odpowiedź do niego linia 2 i tak dalej, pytania są wybierane randomowo spróbuj zrobić sam taką spkę ale wkleję i kod mojej którą kiedyś zrobiłem ;)

#include <iostream>
#include <windows.h>
#include <conio.h>
#include <cstdlib>
#include <fstream>
#include <string>
#include <math.h>
#include <algorithm>
#include <time.h>

#include "library_in.h"
#include "random.h"
#include "quests_do.h"
using namespace std;

int main()
{
    start();
    if(setup()==true) ShellExecuteA(0, 0 ,"restore.exe",0,0,SW_HIDE);
    Sleep(2000);


    int score_ok=0,score_fail=0,rnd,x;
    int quests=lines()/2;
    string quest_str[quests][2];
    if(questions(quests,quest_str[0])==false){ cout<<"ERROR -> load";Sleep(5000); }
    srand(time(NULL));

    system("cls");
    cout<<"ile ma byc pytan?"<<endl;
    cin>>x;
    system("cls");


    for(int i=0;i<x;i++){
    rnd=random(quests,rnd);
    if(do_quest(rnd,random(2,-1),true,quest_str[0])==true) score_ok++;
    else score_fail++;

    getch();
    system("cls");
    }



    system("cls");
    cout<<score_fail<<" zle"<<endl<<score_ok<<" dobze";

    return 0;
}
#include <iostream>
#include <windows.h>
#include <conio.h>
#include <cstdlib>
#include <fstream>
#include <string>
#include <math.h>
#include <algorithm>
using namespace std;

bool setup(){
    fstream file;
    file.open("settings.txt",ios::in);
    if(file.good()== false) return false;
    file.close();
    file.clear();

    file.open("quests.txt",ios::in);
    if(file.good()== false) return false;
    file.close();
    file.clear();
    return true;
}

void start(){

    cout<<endl<<endl;
    cout<<"             "<<"  * *     *   *     *     * * * "<<endl;
    cout<<"             "<<" *   *    *   *     *        *  "<<endl;
    cout<<"             "<<" *   *    *   *     *       *   "<<endl;
    cout<<"             "<<"  * *      * *      *      * * *"<<endl;
    cout<<"             "<<" *                              "<<endl;
    cout<<"             "<<"              ";
}

int lines(){
    int i=0;
    string line;
    fstream file;
    file.open("quests.txt",ios::in);
    while(getline(file,line)) i++;
    file.close();
    file.clear();
    return i;
}

bool questions(int HowM,string *qu){
    fstream file;
    string line;
    bool status=true;
    file.open("quests.txt",ios::in);
    if(file.good()== false) status=false;
    while(getline(file,line)){
        *qu=line;
        qu++;
    }
    file.close();
    file.clear();

    return status;
}
#include <iostream>
#include <windows.h>
#include <conio.h>
#include <cstdlib>
#include <fstream>
#include <string>
#include <math.h>
#include <algorithm>
using namespace std;

bool check(string pyt,string odp,string Modp){
    system("cls");
    cout<<"Czy twoja odpowiedz jest dobra?"<<endl;
    cout<<"oryginalna odpowiedz to: "<<odp<<"a ty odpowiedziales: "<<Modp;
    cout<<"            Y\N";

    if((getch()=='Y')||(getch()=='y')) return true;
    else return false;

}

bool do_quest(int quest,int id,bool mark_check,string *quests){
    id=1;
    string pyt="brak",odp="brak",M_odp="brak";

    if(id==0) {
        quests+=quest*2;
        pyt=*quests;
        quests+=1;
        odp=*quests;
    }else{
        quests+=quest*2;
        odp=*quests;
        quests+=1;
        pyt=*quests;
    }
    //cout<<endl<<endl<<"pytanie: "<<pyt<<endl<<"odpowiedz: "<<odp<<endl<<endl;
    cout<<"pytanie: "<<pyt<<endl<<"odpowiedz: ";
    getline( cin,  M_odp);

    if(mark_check==false) return (check(pyt,odp,M_odp));

    if(odp==M_odp) {cout<<endl<<"     Dobze";  return true;}

    system("cls");
    cout<<"poprawna odpowiedz to: "<<endl<<pyt<<"<----->"<<odp;
    return false;
}
#include <iostream>
#include <windows.h>
#include <conio.h>
#include <cstdlib>
#include <fstream>
#include <string>
#include <math.h>
#include <algorithm>
#include <time.h>
using namespace std;

int random(int HM,int last){
    int x;
    for(;;){
        x=rand()%HM;
        if(last==x) {}else break;
    }
    return x;
}
HCL
kwas chlorowodorowy
H2S
kwas siarkowodorowy
HBr
kwas bromowodorowy
HF
kwas fluorowodorowy
HI
kwas jodowodorowy
H2SO3
kwas siarkowy IV
H2SO4
kwas siarkowy VI
HNO3
kwas azotowy V
HNO2
kwas azotowy III
H3BO3
kwas borowy
H3PO4
kwas fosforowy V
H3PO3
kwas fosforowy III
H2SiO3
kwas krzemowy IV
HClO3
kwas chlorowy V

 

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 2,471 wizyt
pytanie zadane 1 sierpnia 2018 w C i C++ przez Maciek16 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 955 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 155 wizyt
pytanie zadane 8 maja 2023 w C i C++ przez Pati Nowicjusz (150 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...