• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Praktyki w firmie

Object Storage Arubacloud
+2 głosów
1,418 wizyt
pytanie zadane 17 stycznia 2017 w Offtop przez BlueWee Użytkownik (730 p.)

Hej. :)

Niedługo kończę 16 lat. Po gimnazjum chciałbym iść do liceum i w tym czasie odbywać jakieś praktyki, aby mieć dużo lepszy start po skończeniu liceum i na studiach zarabiać troszeczkę więcej. W przyszłości chciałbym zostać programistą stron WWW(ew. C/C++ lub Java, planów jest dużo :D). 

Czy mam szanse(jak duże) na praktyki z umiejętnościami:

  • Programowanie obiektowe w PHP ze znajomością MVC, Symfony2
  • Wiedza o budowie komputera
  • Finalista w Wojewódzkim Konkursie Informatycznym(poziom liceum/matura)
  • Znajomość urządzeń peryferyjnych
  • Umiejętność programowania w C++
  • Znajomość HTML, Bootstrap, CSS, jScript, MySQL
  • Podstawowe prace administracyjne w Windowsie i Linuxie
  • Podstawowa wiedza o sieciach 

Mam za sobą książkę PHP, MySQL i JavaScript. Wprowadzenie. Wydanie IV, kurs pana Mirosława o sieciach.

Mieszkam w małym mieście(50 tys. mieszkańców), więc niewiele jest firm IT. Praktyki chciałbym odbyć w jakiejś lokalnej firmie zajmującej się sprzedażą komputerów, serwisem lub (jeśli taką znajdę) programowaniem stron WWW. Jakie mam szanse? O co mogą zapytać?  Ile mogłoby wynosić moje  wynagrodzenie?

60 km od mojego miasta znajduje się również Łódź, więc tam również mógłbym poszukać pracy/praktyk w weekendy. 

Mam nadzieję, że nie rozpisałem się na marne. :D Dziękuję za poświęcenie czasu na przeczytanie. :)

komentarz 18 stycznia 2017 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Wiedza o budowie komputera- to mozna rozumiec na kilka sposobow... Na Twoim miejscu zdecydowalbym sie na jedna technologie a nie na 200. Preferujesz PHP- to szukaj stazu w PHP. a jak nie to w tym co Ci bardziej pasuje i w Tym czym chcesz sie rozwijac

4 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 17 stycznia 2017 przez marko Nałogowiec (29,150 p.)
wybrane 18 stycznia 2017 przez BlueWee
 
Najlepsza

Cześć młody kolego.

Podoba mi się Twój zapał i chęci ale rzeczywistość rządzi się swoimi prawami.

Podam Ci przykład od strony serwisu komputerowego w pewnej firmie.

Praktykanci(technikum) przyjmowani na praktyki nie zarabiali pieniędzy.

Na początku zaczynali od w miarę prostych spraw związanych z pecetami,pod okiem serwisanta który ich prowadził.Odpowiadał za wszystko,więc młodzi(dwóch  od rana potem 2 po południu) uczyli się,była teoria,czyli(co,po co,dlaczego,co z czym,co wolno,czego nie itp.)

Gdzieś w połowie miesiąca można było "wyczuć",kto z praktykantów ma "to coś" czyli pasję,talent..coś w tym stylu.Byli tacy co wynieśli wiedzę z tej praktyki,ale byli też tacy dla których praktyka była sposobem na zabicie czasu(bo szkoła wymaga)

Do czego zmierzam?

Żaden serwisant nie pozwoli Ci (na początku) grzebać w sprzęcie za który odpowiada przed klientem.Jeśli zdobędziesz minimum zaufania w temacie, to powinno pójść z górki.

Zrozumiałe,prawda?

Życzę Ci z całego serca Byś zarobił jakieś pieniądze podczas praktyk.Może istnieją takie serwisy?

Napisałem to na podstawie własnych obserwacji (z życia wzięte)

No i nie spal się,po przeczytaniu komentarzy kolegów oraz mojego.Przemyśl,wyciągnij wnioski,zweryfikuj swoje umiejętności.Ja mogłem podać przykład pracy,praktyki w serwisie.

Mają rację,

 

+5 głosów
odpowiedź 17 stycznia 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Duużo słów, mało konkretów.......

Co znaczy  programowanie w Symfony? poziom senior czy wiesz co to symfony?

to samo z c++? potrafisz wypisać na ekran stringa czy coś więcej

w firmie tworzącej webDev nikogo nie będzie interesować czy znasz budowę komputera czy jej nie znasz.

Jaki projekt napisałeś w jakimkolwiek języku który cokolwiek robi, masz to gdzieś na githubie?

O jakich praktykach mówisz? może chodziło o staż? wątpię czy ktoś cię przyjmie na 2 dni w tyg, zwłaszcza, że żadna firma/agencja nie pracuje w weekendy jak Ty sobie to wyobraziłeś.

 

Pokaż jakiś projekt napisany w czymkolwiek, bo na razie to puste słowa.
komentarz 17 stycznia 2017 przez BlueWee Użytkownik (730 p.)
Okej, ale nie myślę tutaj o konkretnej firmie tworzącej webDev. Być może znajdę praktyki w firmie zajmującej się serwisem komputerów. Zawsze jest jakiś dodatkowy zarobek i niekoniecznie trzeba ciągle brać pieniądze od rodziców.

Projektów na githubie nie mam. Poziom Symfony określiłbym na podstawowy, ale jednak jest to jakiś plus, tym bardziej na praktykach.

Z C++ też bardziej jako dodatek, algorytmika z OI, proste gry w SFML.
Jeśli by się nie udało w roku szkolnym to przynajmniej w wakacje, kiedy tego czasu jest już sporo.

Niedługo chciałbym zacząć robić portfolio do przedstawienia go przy rozmowach kwalifikacyjnych, więc przy okazji zapytam co najbardziej interesuje pracodawców?
5
komentarz 17 stycznia 2017 przez niezalogowany
Do pracy w serwisie musisz umieć obsługiwać urządzenia pomiarowe, programy diagnostyczne, umieć rozebrać, naprawić i złożyć również sprzęt typu drukarka, lutować oraz rozlutowywać i znać choćby podstawy elektroniki (podstawy - mam na myśli skill na poziomie "umiem stworzyć jakiś prosty, własny układ i wiem, dlaczego on działa). Tam wiedza z zakresu programowania ci się nie przyda (choć programowanie pozwala lepiej zrozumieć zasadę działania komputera, a to jest istotną rzeczą).

Chyba, że mówimy tu o bardziej profesjonalnych serwisach, to na "podstawach elektroniki" się nie skończy. (-:
3
komentarz 17 stycznia 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)
O jakich Ty praktykach ciągle piszesz? praktyki to są w technikum/ na studiach, Ty co najwyżej możesz przyjąć się jako pomoc do pracy,stażysta w wyznaczonym wymiarze godzin.

Pracodawców najbardziej interesuje to czym oni się zajmują..  agencji software hausa nie będzie raczej interesowała twoja znajomosć urządzeń peryferyjnych czy c++.. tylko na jakim poziomie znasz frontend/backend...  Na razie to wygląda tak, żę nie wiesz za co się zabrać i szukasz wszystkiego jak popadnie.. zdecyduj się na coś, bo nikt nie popatrzy na to co tu wypisałeś i powie biorę cię, bo umiesz wszystko... i zarazem nic.
komentarz 17 stycznia 2017 przez niezalogowany
Tak jak napisał @Boshi, nikt nie pracuje w weekendy, chyba że projekt goni, ale to są już wtedy ekstra płace.

Podobnie praktyki trwają minimum miesiąc
1
komentarz 18 stycznia 2017 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
Jak masz 16 lat to w wakacje co najwyżej do sadu na truskawki... ;)
+3 głosów
odpowiedź 22 stycznia 2017 przez Robotyk Początkujący (320 p.)
Zamiast pytań działaj! masz chęci pisz CV do firm albo na maila albo zadzwon do nich ktoś na pewno będzie potrzebował kogoś z pasją:)
+1 głos
odpowiedź 2 lutego 2017 przez Gorax Użytkownik (840 p.)
Ogólnie praktyki to właśnie czas na to, aby pracować i się uczyć. Nie powinieneś mieć więc żadnych problemów. Szczególnie, że za praktyki nie dostaje się pieniędzy.

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 1,046 wizyt
pytanie zadane 11 lipca 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez kracjan122 Początkujący (370 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...