• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Z C++ do Javy, z konsoli C++ do okienek Java

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
397 wizyt
pytanie zadane 15 stycznia 2017 w Java przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)
edycja 15 stycznia 2017 przez Adrian1999

Witam serdecznie wszystkich, w ten cudowny popołudniowy niedzielny dzień.

Mam do was pytanie, chcę zacząć programować w Java, znam podstawy C++ i myślę że troszkę wyżej. Aczkolwiek zatrzymałem się i nie mam idei na swój dalszy los. Moim pytaniem jest : Czy znacie jakieś kursy, do tworzenia aplikacji okienkowych z użyciem języka Java?

Chciałbym zacząć się uczyć tego języka poprzez praktykę od razu, myślę że znając C++, Java przyjdzie z lekkimi problemami jedynie, ale postaram się dać radę :) Dziękuje z góry, i miłej cudownej niedzieli

 

komentarz 15 stycznia 2017 przez niezalogowany

http://forum.pasja-informatyki.pl/192779/template-pytanie-na-forum

Nie formatuj tekstu jeżeli nie jest to konieczne, zastosowanie różnych krojów, wielkości czcionek, wyrównywanie tekstu itd. nie robi na nas wrażenia

komentarz 15 stycznia 2017 przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)
gotowe, poprawiłem przepraszam
komentarz 15 stycznia 2017 przez niezalogowany
Wyśrodkowanie tekstu też nie jest potrzebne ;)
komentarz 15 stycznia 2017 przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)
również gotowe :D

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 15 stycznia 2017 przez 0xf Dyskutant (8,180 p.)
Nic nie stoi na przeszkodzie ja na jave przerzucilem sie 2 tygodnie temu. Fajny jezyk w pleni obiektowy jest sporo gotowych rozwiazan np. wyrazenia regularne.

JavaFx i Swing do pisania rzeczy okienkowych ja teraz ucze sie programowac w Javie pod androida.

Z ksiazek jakos specjalnie nie korzystalem skladania javy jest dosyc podobna do C++.

Ja tam sie uczylem ze stackoverflow glownie a kasiazke mm java podstawy cos takiego ale szczerze mowiac nie zagladam do niej.

Z takich napotkanych poki przez mnie roznic miedzy C++ a Java to to ze java jest w pelni obiektowa nie posiada dziedziczenia wielkrotnego. Polimorfizm wyglada troche inaczej bo opiera sie o interfejsy no i zmnienne sa inaczej inicjalizowane.

Ogolnie powiem tak w Javie w godzine zrobisz to co w C++ robilbys w 4h.
komentarz 15 stycznia 2017 przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)
Mnie właśnie nie interesują programy na Androida, mnie najbardziej interesuje tworzenie programów dla Windowsa / Linuxa, wiem że w C++ jest ten "+" że programy działają szybciej, W C++ mam taki problem że jedyny program do aplikacji okienkowych to QT, który mi na komputerze pomimo wielu godzin prób nie działa...
komentarz 15 stycznia 2017 przez niezalogowany

Ogolnie powiem tak w Javie w godzine zrobisz to co w C++ robilbys w 4h.

Jedynie z tym zdaniem nie jestem w stanie się zgodzić

komentarz 15 stycznia 2017 przez niezalogowany

W C++ mam taki problem że jedyny program do aplikacji okienkowych to QT

Qt nie jest jedyny, ale chyba najbardziej popularny ;)

komentarz 15 stycznia 2017 przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)
shead, masz rację każdy ma swoje indywidualne odczucia, w czym się lepiej czuje tam mu lepiej będzie szło :D ~Moje zdanie
1
komentarz 15 stycznia 2017 przez 0xf Dyskutant (8,180 p.)
shead wiem wyolbrzymilem ale chodzi mi glownie o np. wyrazenia regularne w C++ jestes skazany na boost'a a w javie korzystasz ze standardowych importow.

Od C++17 to bedzie troche inaczej bo boost wejdzie do standardu no ale.

Adrian1999 jezeli ci chodzi o pisanie desktopowych okienek to w Javie masz Swinga, javaFx i pewnie cos z JavaEE sie znajdzie.

JavaFx jest o tyle fajne ze mozesz taki program wyeksportowac na androida.

A co do wydajnosci powiem tak C++ moze jest bardziej wydajny ale do okienek nie potrzebujesz Bog wie jak wielkiej optymalizacji. C++ sie uzywa tam gdzie naprawde liczy sie wydajnosc np. Gry albo z tego co wiem to gielda nowojorska dziala w C++.
komentarz 15 stycznia 2017 przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)
A jakieś polecane poradniki / tutoriale na internecie posiadasz?
komentarz 15 stycznia 2017 przez 0xf Dyskutant (8,180 p.)
kobietydokodu javastart no i udacity. Jesli ogarniasz angielski to youtube.
komentarz 15 stycznia 2017 przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)
Angielski mój najgorszy nie jest, ale męczy mnie tłumaczenie na żywca filmików. I czasami bardziej skupiam się na tym co ktoś mówi, niż na sensie. Dzięki
komentarz 15 stycznia 2017 przez 0xf Dyskutant (8,180 p.)
Ale mowie jesli znasz C++ to tak naprawde starczy ci przejrzenie jakis przykladowych kodow i bedziesz rozumial. A jak widzisz jakies slowo kluczowe np. super to wpisujesz w google super java. Odrazu ci podpowiem ze sluzy do wywolania konstruktora nadklasy.
komentarz 15 stycznia 2017 przez 0xf Dyskutant (8,180 p.)
A i jeszcze polecam odrazu instalowac oracle-java 8 mozesz tez openjdk8 instalowac ale wtedy musialbys doinstalowywac np. javafx.

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 541 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 657 wizyt
pytanie zadane 1 stycznia 2019 w Java przez matrix Nowicjusz (240 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 241 wizyt
pytanie zadane 26 listopada 2016 w Java przez TheFunny Gaduła (3,420 p.)

92,454 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...