• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Forum i kursy Zelenta

Object Storage Arubacloud
–36 głosów
1,690 wizyt
pytanie zadane 15 stycznia 2017 w Offtop przez Mariusz M Obywatel (1,640 p.)
zamknięte 15 stycznia 2017 przez Arkadiusz Waluk
Chciałbym abyście napisali co wam się podoba w tym forum i w kursach Zelenta a co nie

Czy pomogło wam kiedyś to forum ?
Moim zdaniem pomysł pomysł z tym forum nie był trafiony

Co do  kursu programowania Zelenta to odcinek o sortowaniach był do zaakceptowania

jednak co do struktur danych to wydaje mi się że był nakręcony na odczepnego

Skąd pomysł aby struktury danych zrealizować na tablicach
Lepszym pomysłem byłoby zrealizować je na wskaźnikach
komentarz zamknięcia: Nie widzę sensu dalszej dyskusji - brak konkretnych argumentów
komentarz 15 stycznia 2017 przez military Obywatel (1,120 p.)

Czy pomogło wam kiedyś to forum ?
Moim zdaniem pomysł pomysł z tym forum nie był trafiony

Zgodzę się, mam wrażenie że poszło w złą stronę przez niektórych moderatorów

komentarz 15 stycznia 2017 przez Comandeer Guru (601,110 p.)
@military każdy moderator jest nadzorowany przez admina, więc akurat tę kwestię można bez problemu wytłumaczyć przez wysłanie PW do odpowiedniej osoby i/lub rozpoczęcie sensownej dyskusji na forum.
komentarz 15 stycznia 2017 przez mbabane Szeryf (79,280 p.)
komentarz 15 stycznia 2017 przez Mariusz M Obywatel (1,640 p.)
Skoro już podobny temat był jeśli chodzi o forum to może teraz skupmy się na kursach Zelenta
Co się wam w nich nie podoba
Jakie tematy powinny zawierać itp
komentarz 15 stycznia 2017 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)

Zgodzę się, mam wrażenie że poszło w złą stronę przez niektórych moderatorów

@military powiedz proszę co konkretnie masz na myśli to pomyślimy razem jak to poprawić. W jakim sensie poszło w złą stronę? 

8 odpowiedzi

+14 głosów
odpowiedź 15 stycznia 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
Może sam najpierw wyjaśnij, dlaczego uważasz, że pomysł z tym forum nie był trafiony i dlaczego Ci się nie podoba?
Nie otrzymałeś tu nigdy pomocy?
Niczego ciekawego się nie dowiedziałeś?

Bo aż jestem ciekawa ;)
4
komentarz 15 stycznia 2017 przez efiku Szeryf (75,160 p.)

Szkoda, że nie jestem moderatorem, wywaliłbym ten żałosny temat od razu do kosza

Naprawdę skończmy już, bo to żałosne. Wszystko co można było zarzucić padło w tych linkach:

@post 

Nie ma sensu tego powtarzać nie potrafiąc nawet podać sensownych argumentów. 

  • Z racji tego, że silnik forum jest umieszczony na naszym GitHubie zapraszam do pomocy w ulepszaniu tego syfu, a nie narzekaniu.
  • Jeśli nikomu nie chce się odpowiedzieć na Twoje zadane pytania, to widocznie musisz spróbować gdzie indziej, albo zacząć myśleć. Nie przychodź tu z zamiarem, że ktoś MUSI Ci odpowiedzieć. 
  • Prawda jest taka, że odpowiedzi do większości pytań na tym forum można znaleźć w dokumentacji danego języka / biblioteki. Patrzyłeś?

Dobry programista zamiast się kłócić o jakąś głupią strukturę, od razu zauważyłby marną pracę z dokumentacją podczas pisania aplikacji w kursach. 

 

Efektem Naszych, że tak powiem "rozmów" na temat jakości kursów możesz poczytać tutaj: @link

Zrób CR, popraw kod -> zamieść pod odpowiednim tematem.

 

2
komentarz 15 stycznia 2017 przez Mariusz M Obywatel (1,640 p.)
Zachowanie typowe dla dzieciaka wyrzuciłbym temat do kosza
komentarz 15 stycznia 2017 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
edycja 16 stycznia 2017 przez efiku
Dokładnie.

Szkoda tylko, że zatrzymałeś się z czytaniem mojego komentarza na tym jednym zdaniu ;)
komentarz 15 stycznia 2017 przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)
Heh, pamiętam jak próbowałem zadawać pytania na stacku. 0 odpowiedzi, 1mln komentarzy odnośnie mojego angielskiego, a aż tak zły nie był, kilka błędzików
komentarz 15 stycznia 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
To może po prostu czas zablokować już możliwość dodawania komentarzy? Skoro wszystko i tak zostało już powiedziane.
+4 głosów
odpowiedź 15 stycznia 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Mi się jakieś forum nie podoba to nie uczestnicze w nim, nie zadaje pytań, a Ty wręcz odwrotnie.. hipokryzja
komentarz 15 stycznia 2017 przez Mariusz M Obywatel (1,640 p.)
Tak tylko że na polskojęzycznych forach jest podobnie
5
komentarz 15 stycznia 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)
To idź na ang języczne.. ja pierdo...
+4 głosów
odpowiedź 15 stycznia 2017 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
edycja 15 stycznia 2017 przez CzikaCarry
Na tym forum udzielam się już od dłuższego czasu, więc wyrażę swoją opinię. Forum te jest bardzo fajne, z przyjaznym community. Nigdy, gdy zadawałem pytanie nikt mi nie odpowiedział "Idź kup sobie te 5 książek a nie trujesz d*pę", zazwyczaj ludzie pomagali, dopytywali się o coś, jeśli nie doprecyzowałem pytania itd. Jest tu dużo osób bardzo zaawansowanych w swojej technologii / języku (wręcz ekspertów), średnio zaawansowanych, jak i mniej zaawansowanych.

Rolą tego forum nie jest tylko pomagać w rozwiązaniu problemów, ale też douczanie. Czytam naprawdę duża większość wątków na tym forum, i mimo, że problem przedstawiony w tym wątku w żadnym stopniu mnie nie dotyczył, to jednak czegoś się nauczyłem, coś utkwiło w mojej pamięci. Dla przykładu, JS w ogóle nie używam i nie używałem (nie licząc ostatniego konkursu na forum, w którymzfailowałem dodając "nieodpowiedniego" screenshota) a wiem, że element można uzyskać np. poprzez document.getElementById() / document.getElementsByClassName(). Podobnie jest z technologią AJAX, nigdy z niej nie korzystałem, a podstawy znam :D. Forum to odgrywa zatem duża rolę dydaktyczną.

3 rzeczy, które mi się nie podobają w tym forum (w sumie jedno wynika z drugiego) to: niski poziom pytań, chęć uzyskania gotowego kodu, oraz zadawanie pytania odrazu, gdy coś nie działa, zadawanie pytania bez uprzedniego sprawdzenia paru różnych możliwości jak to można zrobić. Oczywiście nie mówię tu, że jak ktoś jest niedoświadczony to ma nie zaglądać na to forum, nie zadawać pytań. Chodzi mi o takie sytuacje, kiedy ktoś pyta np. Dlaczego nie może przypisać floata do inta, albo dlaczego if zwraca True, a nie False dla takich i takich danych.

Podsumowując - jak dla mnie forum ma prawie same dobre strony, wiele dobrych praktyk i umiejętności wyniosłem z tego forum (PDO > MySqli, PHPstorm > Notepad++, VisualStudio > Codeblocks, addEventListener > onclick). To tylko mały ułamek tego, co z tego miejsca wyniosłem, rozpisanie tego zajęłoby mi najbliższe parę godzin. Uczestnictwo na forum też daje profity - wiedza się utrwala, a gdy widzę na pasku powiadomień, że moja odpowiedź została wybrana na najlepszą, to czuję przyjemne uczucie które można porównać do widoku pracownika budki podającego mi kebaba do rąk własnych.
+1 głos
odpowiedź 15 stycznia 2017 przez Zaglowiec Dyskutant (9,200 p.)
Tak jak wcześniej napisali koledzy forumowicze: jak forum ci się nie podoba, to nikt ci nie każe tu zaglądać.

A co do filmów pana Mirosława, to są zrobione w przystępny sposób, tak by wyjaśnić w prosty nowe zagadnienie dla osób,  które rozpoczynają przygodę z programowaniem. To, że program mógł zostać napisany w inny sposób nie czyni tego, że został on źle napisany.
komentarz 15 stycznia 2017 przez operator Stary wyjadacz (10,920 p.)
"Przygoda z programowaniem" <3 hahahaha Chyba nie wiesz co to znaczy pisać na przemian w JAVA, C, SQL(MS, Oracle). Pozdrawiam.
komentarz 15 stycznia 2017 przez Zaglowiec Dyskutant (9,200 p.)
Coś tam wiem. Na studiach uczę się aktualnie Javy (więc robię programy, żeby zdać sesje), a w domu w wolnej chwili tworzę gry w Unity (język C#), pogłębiam tajniki C++ oraz uczę się asemblera :)

Na szczęście jeszcze mi się to wszystko nie miesza, bo mam na to pewien system

Pozdrawiam
+1 głos
odpowiedź 15 stycznia 2017 przez Sinnley Stary wyjadacz (12,810 p.)
To, że forum przypomina z wyglądu stackoverflow jest jedynie zaletą, a nie wadą, bo skoro ten system działa tam, to czemu miałby nie działać tu? I działa.

Za to nie jest to forum ściśle programistyczne, a informatyczne (+ pare offtopowych działów) co daje możliwość zapytania i znalezienia odpowiedzi na jednym forum zamiast na kilku. Dodatkowo jest to forum znacznie bardziej przyjazne nowicjuszom. Na stackoverflow zadanie "niewłaściwego" pytania natychmiast skończy się jego zakopaniem przez reszte użytkowników.

No i oczywiście jest po polsku, tego nie można nie wymienić. Jeśli nie jesteś królem j. angielskiego to dzięki temu, że masz polska alternatywę łatwiej znajdziesz odpowiedź. Dodatkowo można tutaj spytać o bardziej lokalne sprawy, które dotyczą bezpośrednio polaka.
komentarz 15 stycznia 2017 przez Mariusz M Obywatel (1,640 p.)
Właśnie chodzi o to że nie znajduje sensownej odpowiedzi A bez znajomości innych języków nie mogę tego porównać z innymi forami
3
komentarz 15 stycznia 2017 przez Comandeer Guru (601,110 p.)

bez znajomości innych języków nie mogę tego porównać z innymi forami

 Czy ja wiem tutaj nie dostałem żadnej sensownej odpowiedzi
a na stackoverflow zdarzało się że ludzie odpowiadali sensownie

To jak to w końcu jest? 

komentarz 15 stycznia 2017 przez Mariusz M Obywatel (1,640 p.)
Dobrze porównać nie mogę ale przypadkowo znalazłem tematy z sensowną odpowiedzią
3
komentarz 15 stycznia 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)

Jeszcze można to do tego dodać:

Nie korzystaj no a na jakim forum polskojęzycznym lepiej odpowiadają ?
Poza tym czemu nie zadawać pytań aby pokazać jakość jego forum

Chyba kilka osób wchodzi na jego konto i odpisuje :D

no zasadniczo to forum to kopia stackoverflow tylko że tu praktycznie nikt nie siedzi

 Z powyższego wynika że na stackoverflow można się czasem czegoś dowiedzieć
więc nie do końca jest to kopia stackoverflow

Wychodzi na to, że pan Mariusz M uważa, że to forum jest beznadziejne, a stackoverflow jest ok.
Słabo zna angielski i dlatego tu siedzi, a na dodatek "gdzie lepiej odpowiadają" ?
Jednocześnie jednak angielski zna, skoro coś tam się ciekawego dowiaduje ze stackoverflow :D
Aaa no i tu nikt prawie nie siedzi, a te wszystkie komentarze to jedna osoba nabiła :D

komentarz 16 stycznia 2017 przez Sinnley Stary wyjadacz (12,810 p.)
Nie będę się powtarzać co do różnic. Przyznam, że w moim przypadku na SO faktycznie statystyczna odpowiedź jest bardziej wyczerpująca, dłuższa, zawiera przykłady, linki do dokumentacji itp.

Nie zmienia to jednak faktu, że tutaj też odpowiedzi dostaniesz. Może jest tutaj mniej tak doświadczonych programistów, ale na większość pytań znajdziesz odpowiedź.
Jeśli łatwiej jest Ci się komunikować w ojczystym języku - to forum jest dla ciebie.
Jeśli jesteś początkującym - tym bardziej.
0 głosów
odpowiedź 15 stycznia 2017 przez marko Nałogowiec (29,150 p.)

Cześc.

Koledzy już wypowiedzieli się w temacie.

jednak co do struktur danych to wydaje mi się że był nakręcony na odczepnego

Proponuję kontynuować,zrób film,zainteresuj społeczność.Później będziemy chwalili i krytykowali.

Ludzie na tym forum posiadają taką wiedzę programistyczną,że spokojnie i konstruktywnie wytkną niedociągnięcia w Twoich "produkcjach" zrób  je  po angielsku.

 

–1 głos
odpowiedź 15 stycznia 2017 przez niezalogowany

Co do forum, to sam pomysł jest dość fajny. Zebrała się całkiem spora społeczność ludzi wbijających tutaj zupełnie hobbistycznie.

Jeżeli mówimy o kursach (czyli czymś zupełnie oddzielnym od forum), to jasne że dało się wiele rzeczy zrobić lepiej, ale istnieją poprawki na naszym [repo] z krótkim komentarzem co można było zrobić lepiej i dlaczego, oprócz tego masz wpisy na forum z [code review]

komentarz 15 stycznia 2017 przez Mariusz M Obywatel (1,640 p.)
Tak na dobrą sprawę do żadnego tematu nie dostałem sensownej odpowiedzi
Jeżeli z forum robimy komunikator taki jak np gg to rzeczywiście forum jest świetne
Jeżeli oczekujemy jakiejś odpowiedzi na zadane pytanie już tak dobrze nie jest
komentarz 15 stycznia 2017 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
Rozumiemy to, czy jest to Twój jedyny argument na stwierdzenie, że to forum jest słabe?

Jeśli tak to dyskusję możemy zakończyć, gdyż nijak nie jestem w stanie ani zmusić obecnych użytkowników do odpowiedzi na Twoje pytania, ani zaprosić tutaj nowych osób które będą odpowiadały na Twoje pytania. Po prostu w tej kwestii jest jak jest, mamy takich użytkowników jakich mamy i chętnie przyjmujemy nowych, ale nie mogę zagwarantować nikomu, że na zadane przez siebie pytanie uzyska satysfakcjonującą odpowiedź.
komentarz 15 stycznia 2017 przez Mariusz M Obywatel (1,640 p.)
Ja nie studiuję
Czasem napiszę programik na własne potrzeby
W C++ masz STL  łańcuchy itp to pewne rzeczy
są ci nie potrzebne ale jeśli chcesz wczytać plik w Pascalu do pamięci tak aby móc usuwać dowolny wskazywany węzeł
2
komentarz 15 stycznia 2017 przez Evelek Nałogowiec (28,960 p.)

http://forum.pasja-informatyki.pl/user-activity/questions/Evelek

http://forum.pasja-informatyki.pl/user-activity/questions/Evelek?start=20

http://forum.pasja-informatyki.pl/user-activity/questions/Evelek?start=40

http://forum.pasja-informatyki.pl/user-activity/questions/Evelek?start=60

Przez rok nie dostałem odpowiedzi na 1 pytanie ! Bo dotyczyło tematu, który jest troszkę inny niż programowanie i mała ilość osób ma wystarczającą wiedzę w tej kategorii. A zdecydowana większość moich pytań (nie będę teraz analizował ile dokładnie) była zadowalającą odpowiedzią na moje pytanie - z tego 35 wybrałem jako najlepsza odpowiedź. Gdybym pytał o to co ty, to nie spodziewałbym się odpowiedzi, bo tak jak napisałem - trzeba się specjalizować w tym, a nikt nie będzie ci odpowiadał na siłę i głupot pisał.

komentarz 15 stycznia 2017 przez Mariusz M Obywatel (1,640 p.)
O tu masz racje jak ktoś ma głupoty odpisywać na zadanie pytanie to lepiej niech nie odpisuje
–1 głos
odpowiedź 15 stycznia 2017 przez Mariusz M Obywatel (1,640 p.)
Tak ale struktury danych takie jak stos, kolejka, lista czy drzewo na tablicach

to nadal tablica więc nie wiem jaki sens jest realizowania tych struktur na tablicach

Dalej pozaczynał tych kursów a żadnego nie skończył np
Co z takimi tematami jak
argumenty funkcji main
przeciążanie funkcji i operatorów
referencja
rekordy(struct)
szablony
komentarz 16 stycznia 2017 przez mbabane Szeryf (79,280 p.)
yhy, to jeszcze moze napisz o co Ci chodzi z tym kodem i jesli juz umieszczasz tak dlugi kod to zalecane jest aby wstawiac go w odpowiedni blok
komentarz 16 stycznia 2017 przez Mariusz M Obywatel (1,640 p.)
Ktoś z was wspominał o stosie to ja stos widzę mniej więcej w ten sposób
Operacje związane ze stosem są chyba jedynymi które wykonują się w stałym czasie
gdy mamy strukturę węzła z jednym wskaźnikiem
Jeżeli nie wprowadzimy dodatkowego wskaźnika na ogon to wstawianie do kolejki
będzie zajmowało czas O(n)

Wstawianie do kolejki trzeba rozbiłbym na dwa przypadki
1  Wstawianie do pustej kolejki
2  Wstawienie węzła na koniec niepustej kolejki
    W tym przypadku trzeba iterować wskaźnik na koniec kolejki
     zakładając że nie mamy wskaźnika na ogon
komentarz 16 stycznia 2017 przez mbabane Szeryf (79,280 p.)
Nadal jednak nie bardzo rozumiem co to ma wspolnego z rzeczami, o ktorych byla dyskusja (rozmawialismy o tym czy dobrym sposobem jest pokazywanie dynamicznych struktur danych na tablicach), dlatego koncze ta dyskusje poniewaz wedlug mnie wywracasz teraz kota ogonem i probujesz odciagnac uwage od tego o czym rozmawialismy (tylko czekac az zaczniesz sie czepiac o jakis blad ortograficzny itp.).

Powodzenia
komentarz 16 stycznia 2017 przez Mariusz M Obywatel (1,640 p.)
Nie jest dobrym sposobem pokazywanie dynamicznych struktur danych na tablicach chociażby dlatego że pamięć na tablicę trzeba z góry zarezerwować W C niby można ponownie zarezerwować pamięć ale wiąże się to z przekopiowaniem danych itp poza tym nie wszystkie języki umożliwiają takie rozwiązanie W przypadku struktur danych ze wskaźnikami pamiętamy tylko co najwyżej dwa wskaźniki w każdym węźle Chętnie poznam twoje za i przeciw wskaźnikom
komentarz 16 stycznia 2017 przez mbabane Szeryf (79,280 p.)

Ah, mialem nie pisac, ale ulegne.

Tak 3 raz Ci potwierdzam to co mowisz o tablicach.

Nie jestem przeciwny wskaznikom. Nigdy tez nie realizowalem tych struktur na tablicach (poniewaz wydaje mi sie ze nie ma to glebszego sensu). I zaznaczam, ze chodzi tu o poznanie zasad dzialania struktur w taki sposob aby można było wyjac kartke papieru i osbobie ktora tego nie umie rozrysowac co i jak dziala, a nie ich najlepszej realizacji bo zdaje sie ze tego nie mozesz zrozumiec. I o to wlasnie chodzilo panu Mirosławowi w tym materiale.

Poczytaj jeszcze moje poprzednie komentarze.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,198 wizyt
pytanie zadane 27 stycznia 2022 w Offtop przez Patka2323 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 207 wizyt
+1 głos
4 odpowiedzi 410 wizyt
pytanie zadane 15 listopada 2016 w Offtop przez wopper Nowicjusz (170 p.)

92,573 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,645 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...