• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

JavaScript - Uzyskiwanie wartości z bash'owego polecenia.

0 głosów
79 wizyt
pytanie zadane 11 stycznia w JavaScript, jQuery, AJAX przez użytkownika danielos8 Nowicjusz (150 punkty)

Witam serdecznie,

przeszukałem internet i nie mogę dojść do prawidłowego rozwiązania.
Mam na danej stronie skrypt JavaScriptu i chciałbym, żeby co 5 sekund pobierał wartość, którą uzyska dzięki komendzie bashowej. W PHP działa mi, ale chciałbym, żeby wartość ta odświeżała się na stronie bez ponownego jej ładowania.
W PHP wygląda to u mnie np. tak: 

  echo exec('cat plik');

Da się wykonać to w JS'ie?

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 11 stycznia przez użytkownika Fenix Stary wyjadacz (13,670 punkty)
wybrane 12 stycznia przez użytkownika danielos8
 
Najlepsza
Możesz do tego użyć Ajaxa.
komentarz 6 dni temu przez użytkownika CzikaCarry Nałogowiec (30,840 punkty)
Możliwe, z dużą dozą prawdopodobieństwa, że dobrze prawisz :D
komentarz 5 dni temu przez użytkownika Fenix Stary wyjadacz (13,670 punkty)

Mam na danej stronie skrypt JavaScriptu i chciałbym, żeby co 5 sekund pobierał wartość, którą uzyska dzięki komendzie bashowej

Pytanie dotyczy dokładnie odczytu zawartości pliku znajdującego się prawdopodobnie na serwerze, a to można zrealizować

 

Słucham? Ja rozumiem że ludzka natura działa zwykle na opór, i chcesz udowodnić swoją teze, ale Panie bez przesady. 

Nie wiem czy zdajesz sobie sprawe z tego że wykonanie polecenia bashowego może być dostepne dla okreslonej grupy osób. Przez co liczba requestów sie bardzo zmniejsza, może to być np określona grupa pracownicza. Na systemach np do sprzedaży internetowej pracują normalnie ludzie. 

A co do szybkości socketów a ajaxa na dosyć małej ilości reqestuów, podesłać Ci jakiś ciekawy artykuł z testami, czy sam dasz rade znaleźć w google?

Jaki problem miałeś przy tym 1k userów, czy to też wyssane z palca?

 

Nastepna rzecza, jest poziom człowieczka który zadaje pytanie, chcesz go uczyć socketów, w momencie w którym on nie wie jak działa ajax oraz asynchroniczność? 

komentarz 5 dni temu przez użytkownika shead VIP (117,010 punkty)
@Fenix, nie wiem ile takich osób będzie miało potencjalnie do takiego pliku, z resztą to bez znaczenia w kontekście tego co próbuję przekazać.

Chodziło mi o to, że istnieje spora szansa na zrealizowanie rozwiązania tego programu lepiej i to bez requestów albo z znacznym ich ograniczeniem, co z resztą opisałem w odpowiedzi którą nieumiejętnie wyciąłeś ;)

Nie chcę go uczyć socketów, ani ajaxa. Wspomniałem jedynie że prawdopodobnie można zrobić to lepiej, polecam nauczyć się czytać ze zrozumieniem, a nie wycinać w cytatach najbardziej istotne części wypowiedzi ;)

Dlatego darujmy sobie już dalszą dyskusję w tym wątku, bo powoli odbiega od tematu, jeżeli chcesz podsyktować to zapraszam na PW
komentarz 5 dni temu przez użytkownika Fenix Stary wyjadacz (13,670 punkty)
Nie, nie odpisałeś. Prosze Cie przeczytaj tytuł wątku, przykład echo exec('cat plik'); jest w tym wypadku chyba najmniej ważny, kolega napisał że np to tak wygląda w php. Ale w pytaniu nie ma nic o żadnym pliku, a wykonaniu komendy bashowej. To w jaki sposób chcesz inaczej rozwiązać taki problem bez połączenia w żaden sposób z serwerem? Chetnie sie dowiem.
komentarz 5 dni temu przez użytkownika shead VIP (117,010 punkty)

Tutaj nie jest raczej wykonanie skryptu, a jego output skoro chcemy go pobrać, jednakże dalej uważam że bez interakcji autora pytania to jedynie puste dywagacje i:

jeżeli chcesz podsyktować to zapraszam na PW

0 głosów
odpowiedź 11 stycznia przez użytkownika shead VIP (117,010 punkty)
Nie (o ile ten plik będzie tylko na serwerze), JS działa w kontekście przeglądarki użytkownika i danej strony, a nie serwera (tzn kod js wykonuje się na komputerze przeglądającego witrynę).
komentarz 11 stycznia przez użytkownika danielos8 Nowicjusz (150 punkty)
Rozumiem.
Jednak potrzebne jest mi to do projektu, który i tak odpalam na własnym laptopie(gdzie mam serwer strony). Więc czy mógłbym w takim wypadku jakoś to wykonać?
komentarz 11 stycznia przez użytkownika kubaapk Nałogowiec (29,380 punkty)
Skoro Ci w PHPie działa, to zrób to w PHP, a na front wysyłaj json i obsłuż go ajaxem.

Podobne pytania

+2 głosów
0 odpowiedzi 112 wizyt
pytanie zadane 1 października 2016 w Systemy operacyjne, programy przez użytkownika adio93 Nowicjusz (220 punkty)
+11 głosów
2 odpowiedzi 230 wizyt
pytanie zadane 24 maja 2015 w Nasze projekty przez użytkownika SyntaxError Pasjonat (16,530 punkty)
+1 głos
2 odpowiedzi 124 wizyt
pytanie zadane 18 czerwca 2016 w Sieci komputerowe, internet przez użytkownika ignacjusz Bywalec (2,200 punkty)
...