• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

SELECT TOP oraz tego przeciwieństwo w jednym zapytaniu

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,256 wizyt
pytanie zadane 10 stycznia 2017 w SQL, bazy danych przez michal.nl Nowicjusz (170 p.)
Powiedzmy, że w tabeli mam cyfry od 1 do 10. Chciałbym wybrać 3 największe oraz najmniejsze cyfry, w jednym zapytaniu. Oczywiście nie chcę używać NOT BETWEEN. Da się tak w ogóle?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 10 stycznia 2017 przez Bosswell Nałogowiec (36,470 p.)
(SELECT id FROM Tabela ORDER BY id DESC LIMIT 3) UNION (SELECT id FROM Tabela ORDER BY id ASC LIMIT 3)

gdzie "id" to moze być tabela z liczbami
komentarz 10 stycznia 2017 przez michal.nl Nowicjusz (170 p.)
Niestety nie działa. Próbowałem z nawiasami, bez nawiasów, z TOP, z LIMIT, z ORDER BY jak i bez. Niestety nie działa.
komentarz 10 stycznia 2017 przez Bosswell Nałogowiec (36,470 p.)
pokaz strukture tabeli
komentarz 10 stycznia 2017 przez michal.nl Nowicjusz (170 p.)
pracuje na northwind,

Zadanie brzmi: 4. Write a query to get most expense and least expensive Product list (name and unit price).

 

Z tym, że ja sobie jeszcze urozmaiciłem i chcę wybrać top 5 z góry jak i top 5 z dołu (cen)
0 głosów
odpowiedź 11 stycznia 2017 przez letni_deszczyk Obywatel (1,700 p.)
edycja 11 stycznia 2017 przez letni_deszczyk

Oczywiście, że się da. Jeśli przyjmiemy, że pole ID to cyfry, zapytanie będzie wyglądało tak:

select id from (select top 3 id from klienci order by id desc) a1

union

select id from (select top 3 id from klienci order by id asc) a2

komentarz 11 stycznia 2017 przez michal.nl Nowicjusz (170 p.)
komentarz 11 stycznia 2017 przez letni_deszczyk Obywatel (1,700 p.)
No ale masz w komunikacie czego dotyczy błąd i nie jest to błąd składni SQLa.

Zrób tak: klikniknij pojedynczo na dbo.Products w lewym oknie, gdy się zaznaczy kliknij New Query i dopiero do nowego okna zapytania wklej te zapytanie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 188 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 940 wizyt
pytanie zadane 30 października 2017 w SQL, bazy danych przez cyberDEV Użytkownik (780 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 481 wizyt
pytanie zadane 1 sierpnia 2021 w SQL, bazy danych przez mgab Nowicjusz (160 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...