• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

C++ - odtwarzanie dźwięków

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
4,643 wizyt
pytanie zadane 10 stycznia 2017 w C i C++ przez Eliro Stary wyjadacz (12,160 p.)
Planuję zrobić prosty program, który po wpisaniu "Ala ma kota" rozdzieli sobie to zdanie na pojedyncze słowa "ala","ma" oraz "kota" i odtworzy jedno po drugim nagranie ala.mp3, ma.mp3, kota.mp3.

1.W jaki sposób zrobić takie rozdzielanie zdania na słowa?

2. W jaki sposób odtworzyć w mp3 w zwykłym programie konsolowym?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 10 stycznia 2017 przez playerony Pasjonat (15,240 p.)
wybrane 17 października 2018 przez Eliro
 
Najlepsza
Z odtwarzaniem plików *.mp3 w konsoli mogą występować lekkie tudności, gdyż ten format w porównaniu do *.wav jest poddawany kompresji. Na początku spróbuj odtwarzać pliki *.wav funkcją PlaySound() z biblbioteki windows.h, o której więcej dowiesz się tu:

https://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/desktop/dd743680(v=vs.85).aspx

Jeżeli chodzi o dzielenie stringa to zrobiłbym tak jak kolega, czliy wykorzystał to, że pomiedzy słowami są spacje.
2
komentarz 10 stycznia 2017 przez niezalogowany

Z odtwarzaniem plików *.mp3 w konsoli mogą występować lekkie tudności, gdyż ten format w porównaniu do *.wav jest poddawany kompresji. 

I w jaki to niby sposób przeszkadza w napisaniu tego przy użyciu konsoli? Kod nie ma rozróżnienia kodu realizującego ściśle określone zadanie na "konsolowy" czy "okienkowy". Różnicą jest to, że w przypadku konsoli podłączysz wszystko ze stdin, stdout, a w przypadku okienek z kontrolkami...

Btw autor nie podał systemu z jakiego korzysta więc rozsądniej byłoby mu podać coś nie czysto windowsowego ;)

komentarz 11 stycznia 2017 przez Eliro Stary wyjadacz (12,160 p.)
undefined reference to `PlaySoundA@12

 

Wolałbym coś innego. Nie będę tracił pół dnia na walkę z Windowsem.
komentarz 11 stycznia 2017 przez playerony Pasjonat (15,240 p.)
PlaySound(TEXT("nazwa_pliku.wav"), NULL, SND_FILENAME);

 

komentarz 12 stycznia 2017 przez Eliro Stary wyjadacz (12,160 p.)
edycja 12 stycznia 2017 przez Eliro
"undefined reference to `PlaySoundA@12"!!!!

 

EDIT

podlinkowałem "winmm" i teraz odtwarza jedynie dźwięk systemowy.
+1 głos
odpowiedź 10 stycznia 2017 przez niezalogowany
edycja 10 stycznia 2017
  1. Split stringa po białych znakach
  2. Tak samo jak w okienkowym, np. wykorzystać jakąś bibliotekę

Prawdziwym problemem jest wygenerowanie dźwięku który brzmi jak wypowiadane słowa ;)

@edit, źle cię zrozumiałem, myślałem że chcesz wygenerować takie słowa "wypowiadane" przez komputer i zapisywane do pliku ;)

A jeżeli to to jest prościej, wystarczy podłączyć odpowiedniego liba np:

  1. https://www.mpg123.de/
  2. https://ffmpeg.org/developer.html
komentarz 10 stycznia 2017 przez Eliro Stary wyjadacz (12,160 p.)
edycja 10 stycznia 2017 przez Eliro
#include <iostream>
#include <string>
#include <sstream>

using namespace std;

int main(int argc, const char * argv[]) {

    string str1("the brown fox jumped over the lazy dog");
    istringstream iss(str1);

    while (iss) {
        string word;
        iss >> word;
        cout << word << endl;
    }
    return 0;
}

 

W jaki sposób dodać do rozdzielonego stringa końcówkę .mp3?

komentarz 10 stycznia 2017 przez niezalogowany

Ale samo dodanie ".mp3" nie spowoduje zapisania pliku aby był zgodny w tym formacie ;)

Lepiej chyba użyć strok() do tego zadania, ale ogólnie to po prostu: mystring += ".mp3"

komentarz 11 stycznia 2017 przez Eliro Stary wyjadacz (12,160 p.)

Chybaśmy się nie zrozumieli. Chodzi o odtworzenie gotowego mp3. Przykładowo, jeśli wpiszę "ala ma kota", to chcę aby program odtworzył ala.mp3, ma.mp3, kota.mp3, które znajdują się już w tym samym folderze. Zapisując nazwy pliku z rozszerzeniem do zmiennej lub tablicy spowoduje, że łatwiej będzie na tym później operować, bo z kolei chcąc odtworzyć potem plik będę musiał podać jego nazwę.

#include <iostream>
#include <string>
#include <sstream>

using namespace std;

int main(int argc, const char * argv[]) {

    string str1("the brown fox jumped over the lazy dog");
    istringstream iss(str1);

    while (iss) {
        string word;
        string rozszerzenie = ".mp3";
        iss >> word;
        if(iss==NULL)
        {
           break;
        }
        string wynik = word+rozszerzenie;
        cout << wynik << endl;
    }
    return 0;
}

 

W miejscu cout << wynik << endl; oczywiście wstawie jakieś odwołanie do funkcji, która będzie odtwarzać dźwięk. Instrukcje warunkową dodałem dlatego, że robiło mi na samym końcu puste ".mp3".

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 981 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 72 wizyt
+1 głos
3 odpowiedzi 317 wizyt

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...