• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Przypisanie wartosci textboxa do zmiennej typu float

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,083 wizyt
pytanie zadane 5 stycznia 2017 w C i C++ przez Daniel Tkaczyk Początkujący (280 p.)
Piszę projekt w visual studio 2015, windows forms w c++. Mój problem polega na tym, że po wpisaniu liczby do textboxa chciałbym ją przypisać do zmiennej typu float, napisałem już kawałek kodu, który umożliwia wprowadzanie do textboxa tylko liczby. Miałby ktoś pomysł jak to zrobić? Z góry dzięki
komentarz 5 stycznia 2017 przez timrh Mądrala (6,030 p.)
Nie ma Windows forms dla c++ w visual studio 2015.
komentarz 5 stycznia 2017 przez Daniel Tkaczyk Początkujący (280 p.)

CppWinForm

komentarz 5 stycznia 2017 przez timrh Mądrala (6,030 p.)
Ok, podałem niżej odpowiedź.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 5 stycznia 2017 przez timrh Mądrala (6,030 p.)
edycja 5 stycznia 2017 przez timrh

Użyj funkcji stoaf

std::string s = textBox1->Text; //pobranie zawartości textBox'a
float number = std::stoaf(s);    //konwersja string na float

Jeśli to nie zadziała to użyj:

float number = (float)atof(s.c_str());

 

komentarz 5 stycznia 2017 przez Daniel Tkaczyk Początkujący (280 p.)
Wyskakuje tylko jeden mały błąd.

Error: namespace "std" has no member "stof" :/
komentarz 5 stycznia 2017 przez timrh Mądrala (6,030 p.)
std::stoaf, literówka.
komentarz 5 stycznia 2017 przez timrh Mądrala (6,030 p.)
A jeśli nie znajduje tej funkcji to użyj atof() i zrób rzutowanie na float, wyżej napisałem jak to zrobić.
0 głosów
odpowiedź 5 stycznia 2017 przez playerony Pasjonat (15,240 p.)
Nie wiem z czego korzystasz, ale mogę podać wersje dla Win32Api:

Pierw pobierasz funkcją GetWindowText text z danego uchwytu do bufora TCHAR:

http://cpp0x.pl/dokumentacja/WinAPI/GetWindowText/615

Potem funkcją _wtof konwerujesz bufor do zmiennej typu float.
komentarz 5 stycznia 2017 przez timrh Mądrala (6,030 p.)
Napisał że Windows Forms, nie WinApi.
komentarz 5 stycznia 2017 przez playerony Pasjonat (15,240 p.)
Ah to sorka nie zauważyłem ;/

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 344 wizyt
pytanie zadane 10 października 2018 w C i C++ przez Don Corleone Obywatel (1,210 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 461 wizyt
pytanie zadane 13 czerwca 2019 w Visual Basic przez respecto Nowicjusz (140 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 592 wizyt

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...