• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Java - nauka i praca jako programista.

Object Storage Arubacloud
+1 głos
1,568 wizyt
pytanie zadane 4 stycznia 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez w0jt3k Nowicjusz (130 p.)
Witam jest to moje pierwsze pytanie na tym forum. Jestem uczniem pierwszej klasy technikum informatycznego. Od prawie pól roku ucze się programowania, przerobiłem wszystkie odcinki o C++ na kanale Pasja Informatyki więc znam już podejście proceduralne i obiektowe. Napisałem już kilka większych/mniejszych programów, jestem również w trakcie tworzenia gry w Unity. Zastanawiam się nad rozpoczęciem nauki JAVY i zakupieniem książki Java Podstawy wydanie X - czy jest to waszym zdaniem dobra pozycja do nauki Javy? Borykam się jeszcze z jednym problemem mianowicie - Czy po samodzielnej nauce z książkami, poradnikami etc. i po technikum informatycznym jest szansa znalezienia dobrej pracy jako programista Java? Czy wystarczy wiedza i umiejętności czy jednak studia są koniecznością i czy nauczą mnie na studiach czegoś co faktycznie przyda mi sie w pracy i czegoś czego sam nie mógłbym się nauczyć? Pozdrawiam.

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 13 stycznia 2017 przez Wojciech Cies Obywatel (1,140 p.)

Piszę z perspektywy osoby prowadzącej rekrutacje w firmie, także na staże. Student 3-4go roku przyzwoitych studiów informatycznych (takich zwykle przyjmowaliśmy na staże) ma:

  • podstawową znajomość algorytmów i struktur danych po zaliczeniu odpowiedniego przedmiotu
  • dowiedzione to, że umie myśleć przez to, że przeżył pierwsze dwa lata studiów napakowanych (AGH, UJ, UW, Politechniki Krakowska, Warszawska, Wrocławska itp) przedmiotami typu analiza matematyczna, algebra, rachunek różniczkowy. Jeżeli delikwent to przeszedł to znaczy że na pewno jest w miarę kumaty. Na tych uczelniach nie da się przez te przedmioty całkiem prześlizgać
  • zaliczony przedmiot z sieci komputerowych, znaczy delikwent wie w miarę jak działa sieć, DNSy, routery, tablice routowania, podstawowe protokoły sieciowe
  • zaliczony przedmiot z baz danych, czyli powinien w miarę chociaż kojarzyć co to jest baza SQL, czym są indeksy, co to jest denormalizacja struktury bazy danych
  • zaliczony przedmiot "projektowanie obiektowe", gdzie musiał w jakimś chociaż stopniu poznać podstawy - enkapsulacji, polimorfizmu, overloadingu, wzorców projektowych
  • kilka projektów napisanych na studiach, które na końcu musiały chociaż jakoś działać. Jako osoba rekrutująca z łatwością wyłapię gościa, który ten projekt kupił albo pisali go za niego koledzy.

Pewnie, że można w temat wejść bez studiów. Ale wtedy musisz być pasjonatem, który wiedzę o której piszę powyżej nabył sam, we własnym zakresie. I potrafi o tym powiedzieć, potrafi to zaprezentować. Innymi słowy musisz mieć na koncie kilka tysięcy godzin spędzonych na  nauce IT we własnym zakresie. Studia pomagają o tyle, że zdejmują rodziców z głowy :) dając czas na naukę. Podejrzewam, że wielu rodziców z byka by patrzyło na koncepcję "posiedzę teraz rok-dwa w domu ucząc się programowania zamiast iść na studia".

Natomiast niekoniecznie trzeba iść - jeżeli jest się gotowym mocno inwestować swój własny czas - na topowe uczelnie. Można sobie znaleźć jakiś licencjat na 2-3 lata i luźny czas ostro inwestować w samokształcenie.

Uwaga dodatkowa: To co pisała Kornelia - angielski, angielski, angielski. Im prędzej zaczniesz korzystać z angielskich materiałów (tutoriale, książki, portale) tym lepiej dla Ciebie. Nie da się w tej branży osiągnąć nic sensownego nie posługując się przynajmniej biernie tym językiem płynnie.
 

+2 głosów
odpowiedź 4 stycznia 2017 przez Kornelia Kobiela Nałogowiec (33,340 p.)

Takich pytań jest na pęczki na tym forum. Ale ok. rozumiem twoje obawy.

  1. W zawodzie programisty przede wszystkim liczą się umiejętności. To, co potrafisz zrobić, ale też jak umiesz o tym opowiedzieć. Istnieją firmy, w których wymogiem formalnym jest wykształcenie wyższe techniczne, ale gros innych nie ma takich oczekiwań względem pracowników.
  2. Pierwszym językiem programisty jest angielski. Przede wszystkim pod kątem czytania dokumentacji technicznej.
  3. Skoro o języku mowa, to równie ważna jest umiejętność pracy z dokumentacją i tutorialami. Moja opinia jest taka, że Oracle udostępnia tyle możliwych poradników do podstaw i zaawansowanych zagadnień, że książki nie są potrzebne. Jeśli już potrzebujesz, to ja osobiście wolę książkę Java Kompendium Programisty. Wydaje mi się bardziej kompletna i napisana przystępniejszym językiem.
  4. Studia dają ci bat nad głową i dodatkową motywację do nauki. Poza tym dają szerszy ogląd na różne dziedziny informatyki. Ja osobiście nie wiedziałam dokładnie, czego chcę od IT i studia mi w tym trochę pomogły. Poza tym mam bardzo praktyczny program studiów i całkiem sporo się nauczyłam.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 1,005 wizyt
pytanie zadane 6 listopada 2018 w Java przez coderCpp93 Gaduła (4,200 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 300 wizyt
pytanie zadane 4 stycznia 2017 w Java przez Połe Nowicjusz (120 p.)
+2 głosów
6 odpowiedzi 13,678 wizyt

92,551 zapytań

141,393 odpowiedzi

319,523 komentarzy

61,936 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...