• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Programista java dwa pytania

Object Storage Arubacloud
+1 głos
695 wizyt
pytanie zadane 31 grudnia 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Destiny Użytkownik (500 p.)
Witam serdecznie, mam do was dwa pytanka. Od niedawna uczę się programować, dokładnie szukam drogi rozwoju. Próbowałem trochę z technologiami webowymi, trochę c++ i trochę javy. Postawiłem jednak na jave, przypadła mi chyba najbardziej do gustu. Tutaj moje dwa pytania się pojawiają.

1. Czy jest możliwa zdalna praca jako programista java (praca w domu, własna działalność lub praca dla jakiejś firmy).

2. Czy ciężko znaleźć pracę jako programista java bez studiów wyższych?

3 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 12 stycznia 2017 przez Wojciech Cies Obywatel (1,140 p.)

1. Czy jest możliwa zdalna praca jako programista java (praca w domu, własna działalność lub praca dla jakiejś firmy).

Jest możliwa, ale

  • na pewno nie przez pierwsze 2-3 lata pracy zawodowej. Na początku jesteś świeżyna i starsi w zespole muszą Ci patrzeć na ręce i pomagać się ogarnąć. Zdalnie się tego nie da robić skutecznie
  • praca programisty nad czymkolwiek bardziej ambitnym jest pracą zespołową. Zespół pracuje lepiej siedząc w jednym pokoju. Oczywiście - zwłaszcza dla doświadczonych specjalistów - da się znaleźć taką pracę. Ale trzeba mieć świadomość, że to mniejszość rynku. Więcej takich fuch jest na rynku technologii front-end lub "full-stackowych" (nodejs + angular, rails, php, python) niż w technologiach korporacyjnych (java, c#). 

2. Czy ciężko znaleźć pracę jako programista java bez studiów wyższych?

WSZYSTKO zależy od dwóch rzeczy:

  1. co umiesz i co dotąd zrobiłeś 
  2. gdzie szukasz (Warszawa, Kraków czy Pcim)

Jeżeli nie masz studiów to musisz mieć się czym pochwalić. Projekt do szuflady, robota z kolegami, efekty pracy na jakimś stażu. Duże firmy szukają kumatych i chętnych do nauki młodych. Ale musisz być im w stanie pokazać, że chcesz i umiesz się uczyć.

 

1
komentarz 13 stycznia 2017 przez Wojciech Cies Obywatel (1,140 p.)
Jeżeli ktoś to ogląda, to zawsze ktoś z "technicznych" oddelegowanych do wsparcia danej rekrutacji. Dziewczyny z HRu tam się nie rozeznają.

Na wczesnym etapie kariery najważniejsze (z mojego doświadczenia) jest CV. Musi być w nim widać, że człowiek jest "wkręcony" w tą branżę, dziedzinę. Nie może być zrobione na odwal się, nie może wyglądać źle, nie może zawierać błędów.

Jeżeli jest się na wczesnym etapie kariery (pierwsza praca, staż) najlepiej opisać - tam gdzie "starsi" opisaliby projekty w jakich pracowali - to co się udało człowiekowi zrobić. Z linkami do githuba jak są. Warto nawet zawrzeć sekcję "ostatnio przeczytałem" gdzie pochwalisz się, że przeczytałeś

Clean Code
Pragmatic Programmer
coś o projektowaniu obiektowym

Tylko że to trzeba RZECZYWIŚCIE przeczytać. Za przyłapanie na kręceniu (w CV lub na rozmowie) w stylu "wiem to i to", a po odpytaniu wychodzi że to ściema - praktycznie u mnie kandydat przegrywa.

Pewnie, że nie musi pamiętać książki na wyrywki. Ale wyłapię Cię, jak wpiszesz rzeczy, których jednak nie przyswoiłeś.

No i jeszcze jedno - język angielski. To jest warunek konieczny. Bez umiejętności co najmniej płynnego i bezproblemowego korzystania z materiałów po angielsku perspektywy kandydata kurczą się drastycznie.
1
komentarz 13 stycznia 2017 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
Dzięki wielkie. :)

Miłego dnia.
komentarz 23 stycznia 2017 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
Hej.

Trochę późno, ale chciałbym podziękować za poradę o dodaniu sekcji „Ostatnio przeczytałem”,  podziałała. Mężczyzna zajmujący się rekrutacją pochwalił mnie, cytując, „Czytasz odpowiednie książki”.

Nie piszę to po to, aby się pochwalić, a dać znać, że to rzeczywiście jest dobry pomysł i zwracają na to uwagę.

Dzięki.
komentarz 27 lutego 2017 przez Wojciech Cies Obywatel (1,140 p.)
Nie ma sprawy :)
komentarz 27 lutego 2017 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
Dodam, że zostałem przyjęty na praktyki (Wtedy jeszcze omawialiśmy to i owo).

Btw. Mam nadzieję, że zostaniesz na forum na dłużej. Masz spore doświadczenie - i nie mówię wyłącznie o pisaniu rad dotyczących CV. :)
0 głosów
odpowiedź 31 grudnia 2016 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)
1. Jasne że jest możliwość, raczej nie zależnie od języku jest taka możliwość.

2. Tu ci raczej nie odpowiem z autopsji, ale również powinno nie być problemu, jest duże zapotrzebowanie na programistów.
0 głosów
odpowiedź 31 grudnia 2016 przez spokojny Nałogowiec (28,630 p.)
Java to obecnie najpopularniejszy język programowania i najwięcej ofert pracy, jak jesteś dobry to studia nie potrzebne.

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 1,583 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 440 wizyt
pytanie zadane 27 października 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez MarcinZielony Użytkownik (710 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 1,577 wizyt

92,572 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,645 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...