• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Proble Python

Object Storage Arubacloud
–1 głos
740 wizyt
pytanie zadane 30 grudnia 2016 w Python przez Gipsydanger Nowicjusz (150 p.)
edycja 30 grudnia 2016 przez HaKIM

Witam.

Ma to być program który działa jak stoper ale gdy wpisuje liczbę i naciskam "START" to wkonsoli wyskakuje:

Exception in Tkinter callback
Traceback (most recent call last):
File "C:\Python33\lib\tkinter__init.py", line 1489, in call__
return self.func(*args)
File "C:/Users/User/PycharmProjects/untitled3/Stoper.py", line 13, in start
while x<=podana:
UnboundLocalError: local variable 'x' referenced before assignment

to program:

 

import tkinter
import time

main = tkinter.Tk()
x=0

wpis = tkinter.Entry(main)

def start():
podana = (wpis.get())
while x<=podana:
x = x+1
time.sleep(1)
Napis.config(text=x)

Napis = tkinter.Label(main, text=x)
zat = tkinter.Button(main, text=("START"), command=start)
wpis.pack()
Napis.pack()
zat.pack()

main.mainloop()

 

komentarz 30 grudnia 2016 przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,870 p.)
Przeczytanie kilku zdań jak zadawać pytania jest bardzo trudno?

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 30 grudnia 2016 przez Tomatosoup Pasjonat (18,530 p.)
> while x<=podana:
> UnboundLocalError: local variable 'x' referenced before assignment

Czego więcej chciałbyś się dowiedzieć? Ten error nie może już być bardziej jasny.

W funkcji start() używasz zmiennej x która jest zdeklarowana tylko w Twoim module Stoper.py, a następnie przekazujesz funkcje jako `command` do buttona. Tamten handler (command) nie wie co to x, ile wynosi, ani czym jest.
komentarz 30 grudnia 2016 przez Gipsydanger Nowicjusz (150 p.)
Przecież napisałem zmienną x=0
komentarz 30 grudnia 2016 przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,870 p.)
edycja 30 grudnia 2016 przez ZakosiliMiNeta
To X jest zmienna lokalną w funkcji i nie widzi deklaracji x w funkcji. Po drugie to nie ma prawa działać bo nie ma wcięć. Moja rada poducz się Pythona, a nie gryziesz GUI
komentarz 30 grudnia 2016 przez Gipsydanger Nowicjusz (150 p.)
Jak na mieć wcięcia jak to skopiowalem i wkleiłem myślisz że o tym nie wiem.

No to gdzie te zmienną wsadzić ?
komentarz 30 grudnia 2016 przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,870 p.)

No chyba nie jak ci było ciężko przeczytać to

Przed zadaniem pytania przeczytaj uważnie poniższe wskazówki.
Jest to ważne, abyśmy mogli Ci pomóc :)

Upewnij się, że Twój problem nie został już rozwiązany lub podobne pytanie nie zostało już zadane - użyj wyszukiwarki, przejrzyj linkownię z najczęstszymi problemami.

Opisz bardzo dokładnie problem i pokaż wszystkie błędy jakie otrzymujesz - nikt przecież nie będzie się domyślał o co może chodzić.

Kod wstawiaj w przeznaczonym do tego bloczku code - ułatwia to czytanie dzięki kolorowaniu składni.

W przypadku długiego kodu umieść go np. na Gistach, wklej.org czy pastebin.com i podaj link do wklejki w treści. Możesz też skorzystać z serwisu typu JSFiddle czy CodePen.

Nie proś o gotowe rozwiązania - forum służy do wspólnej nauki, nie do pisania gotowców.

Wybierz odpowiednią kategorię - po wskazaniu każdej z nich zobaczysz opis pomagający dokonać wyboru.

W pytaniach dotyczących serwisu SPOJ nie wstawiaj całego kodu z zadania - nie psuj zabawy innym.

Wpisz tagi dotyczące Twojego pytania - nie używaj znaku #, oddziel je spacją.

Zapoznaj się z naszym FAQ i Regulaminem.

Po 2 przeczytaj dokładnie to co wyżej napisałem

http://users.uj.edu.pl/~ufkapano/algorytmy/lekcja04/zakresy.html <-- byś nie musiał szukać

komentarz 30 grudnia 2016 przez Gipsydanger Nowicjusz (150 p.)
Dzięki za pomoc.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 272 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 279 wizyt
pytanie zadane 16 lutego 2023 w Python przez skyynet Początkujący (410 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 307 wizyt
pytanie zadane 13 grudnia 2022 w Python przez ScoobyDooo Nowicjusz (120 p.)

92,547 zapytań

141,387 odpowiedzi

319,504 komentarzy

61,931 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...