• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Nauka 2 języków jednocześnie, to ma sens ?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
2,204 wizyt
pytanie zadane 17 maja 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Nightv13 Użytkownik (850 p.)
Witam, od pewnego czasu uczę się C++ i chciałbym poznać cos nowego np Jave i tu zradza się pytanie czy ma sens nauka 2 języków jednocześnie ? Czy może lepiej odpuścić sobie na razie c++ i zacząć nauke javy ?

PS jaki język byście radzili po C++ ( nie interesują mnie języki webowe jak na razie ;p ).

 

Z góry dzięki na odp ;)

5 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 17 maja 2015 przez SebastianGomularz Dyskutant (9,370 p.)
Mogą ci sie one podczas pisania skryptów mieszac ja osobiscie nauczył bym sie dobrze jednego
0 głosów
odpowiedź 17 maja 2015 przez timati Bywalec (2,060 p.)
Jeśli pójdziesz na studia to nie będziesz miał wyboru i będziesz musiał uczyć się dwóch lub nawet trzech języów jednocześnie.

Webowe ? wszystko znjdziesz na stronie :) html,php,css :)
0 głosów
odpowiedź 17 maja 2015 przez niezalogowany
C++ według mnie jest najlepszym językiem i koniec ;P Radziłbym ci poznać jego tajniki, przeczytać cała ,,Symfonię C++" Jerzego Grębosza, nauczyć się biblioteki Qt i SFML, jednak Java też jest bardzo powszechna i jest też bardziej opłacalna (dosłownie). Jednak ktoś już na forum napisał, że jak się nauczysz C++, szczególnie obiektowego, to Java to już będzie bułka z margaryną ;)
komentarz 17 maja 2015 przez Nightv13 Użytkownik (850 p.)
właśnie kończe symfonie (świetna książka), czyli lepiej dobrze poznać C++ a potem dopiero cos innego ? ;)
komentarz 17 maja 2015 przez niezalogowany
No, ja umiem C++ dużo, C# (ale tylko skrypty do Unity), no i języki webowe, czyli HTML, CSS, JavaScript, a zamierzam jeszcze się nauczyć PHP i MySQL i chociaż niezbyt mi się chce, to jednak to zrobię, bo może się przydadzą ;) Ja tam nie wiem czy na studiach będziesz musiał się uczyć wielu języków (jak na razie to ja jestem w gimnazjum), ale jak nie chcesz innych języków, to wykuj C++, a inne powinny ci pójść jak z płatka ;)
komentarz 17 maja 2015 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
Ta, najlepszym... Nie ma najlepszego języka do programowania. W C++ musisz zawsze coś zmieniać aby przekompilowac na inne systemy. Jeszcze trudniejszy... W C# wszystko jest obiektowe, wszystko masz przy sobie, przyjemny. A w C++, zapomnisz wpisać w jednym miejscu "delete" i program się sypie ponieważ mqsz za mało ramów.
komentarz 18 maja 2015 przez niezalogowany
No i właśnie dlatego programista ma nad kodem większą kontrolę. A z resztą na końcu zdania dałem ,,:P", co miało pokazać, że tylko żartuję :| Szkoda, że nie zrozumiałeś mojego toku rozumowania...
komentarz 18 maja 2015 przez niezalogowany
Chwytaj linka http://www.szymonsiarkiewicz.pl/dlaczego-nienawidze-javy/ Fajny blog, a tutaj jeden z jego artykułów ;)
komentarz 18 maja 2015 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
Jak to mówią, "coś za coś".

Większą kontrolę od C++ masz w Assemblerze.

Co prawda Dżava dużo żre. (Tego raczej nikt nie zaprzeczy) ale jest wieloplatformowy.

I ma zrąbane funkcje. (np. ostatnio męczyłem się z Stream'em w Javie gdzie są osobne klasy z kierunkami, zamiast zrobić normalnie jak w C# typu Stream...I tyle, to muszą komplikować i dawać StreamWriter i StreamReader, większy syf w kodzie itd. itp.)

Różnica między C++ i C# jest niska, różnica to Jednokrotne dziczenie z innej klasy i brak "Delete", co w tym drugim to wyszło na +.

No i w C# masę biblioteczek i interfejsy.

Poważny minus/plus to że działa na każdym systemie który posiada odpowiednią wersję .NET.

O a blog widziałem ale dzięki za przypomnienie.
komentarz 18 maja 2015 przez niezalogowany
O tak! W Asemblerze to wszystko jest pod kontrolą, w końcu muszę zacząć się go jakoś uczyć ;) I tak, też czytałem, że Java jest prostsza, ale właśnie mniej wydajna. No nie wiem, w przyszłości, jak może będę umiał Javę to sobie porównam.
komentarz 18 maja 2015 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
Ja uczę się Javy tylko i wyłącznie że względu na MutiPlatformość.

Jak Powstanie .NET na inne systemy, to z automata wywalam Javę.
0 głosów
odpowiedź 17 maja 2015 przez Kuba Stary wyjadacz (12,460 p.)
Java została stworzona z myślą o programowaniu webowym, to tak na marginesie.

Ucz się jednego z nich na raz. Taka nauka na pewno będzie bardziej wydajna. A to którego, to zdecyduj poprzez analizę co tak na prawdę chcesz robić znając jakiś język.
0 głosów
odpowiedź 18 maja 2015 przez niezalogowany
Uczyć sie można dwóch, jak najbardziej  ale nie pod rząd, najpierw przepracuj C++ do dość dużego stopnia, dopiero później jak już będziesz miał sporę praktyki w C++ przesiądź się na inny język, zobaczysz że jego nauka nie będzie Ci sprawiała większego problemu, poczujesz lekkość nauki, testowałem na sobie - tyle że ja żeby sie nie znudzić c++ uczyłem sie jeszcze html/css.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 1,257 wizyt
pytanie zadane 12 listopada 2016 w HTML i CSS przez Kuba233 Początkujący (490 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 493 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 318 wizyt
pytanie zadane 9 stycznia 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez czujek22 Dyskutant (7,670 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...