• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Przyciski HTML połączone z JSem

Object Storage Arubacloud
0 głosów
351 wizyt
pytanie zadane 25 grudnia 2016 w HTML i CSS przez kacper1445 Gaduła (4,880 p.)
Witam. Chciałbym żeby po kliknięciu na tzw "hamburger" pojawił się jeden div z menu (ronię responsywną stronę). Jak zapisać w JSie i HTMLu coś takiego?

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 25 grudnia 2016 przez Comandeer Guru (600,810 p.)
edycja 25 grudnia 2016 przez Comandeer
  • Hamburger musi być przyciskiem.
  • Obsługę kliku najlepiej przypiąć do niego przy pomocy addEventListener.
  • Zamiast bawić się bezpośrednio w modyfikację stylów elementu, najlepiej zmienić mu klasę (np. na BEM-ową z modyfikatorem).
  • Dodatkowo należałoby zapewnić choć minimalną dostępność, czyli dodać [aria-expanded] do przycisku.
  • Fajnie by było także przenieść focus do nowo otwartego menu. Zamiast robić to inwazyjnie, najlepiej umieścić menu bezpośrednio po przycisku.
  • Czy już wspominałem, że ikonkę też trzeba odpowiednio przystosować?

Przykładowa implementacja mogłaby wyglądać np. tak: https://jsfiddle.net/Comandeer/2uhg0kgr/

komentarz 25 grudnia 2016 przez Ivan Maniak (60,650 p.)
Link do przykładowej implementacji nie działa.
komentarz 25 grudnia 2016 przez Comandeer Guru (600,810 p.)
Ech, to forum jest tak głupie, że nawet nie umie usunąć spacji z końca posta, tylko dołącza ją jako część linka…
+1 głos
odpowiedź 25 grudnia 2016 przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)

http://www.w3schools.com/jsref/prop_style_display.asp Tu masz z js-a jak zrobić :D

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<style> 
#myDIV {
    width: 500px;
    height: 500px;
    background-color: lightblue;
}
</style>
</head>
<body>

<p>Click the "Try it" button to toggle between hiding and showing the DIV element:</p>

<button onclick="myFunction()">Try it</button>

<div id="myDIV">
This is my DIV element.
</div>

<p><b>Note:</b> The element will not take up any space when the display property set to "none".</p>

<script>
function myFunction() {
    var x = document.getElementById('myDIV');
    if (x.style.display === 'none') {
        x.style.display = 'block';
    } else {
        x.style.display = 'none';
    }
}
</script>

</body>
</html>

~Źródło w3schools.com

3
komentarz 25 grudnia 2016 przez Comandeer Guru (600,810 p.)
komentarz 25 grudnia 2016 przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)
Nawet o tym nie wiedziałem :o wielkie dzięki za poinformowanie o tym

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 351 wizyt
pytanie zadane 21 listopada 2017 w HTML i CSS przez niezalogowany
0 głosów
1 odpowiedź 375 wizyt
pytanie zadane 9 lipca 2020 w HTML i CSS przez gmcode Gaduła (3,120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 151 wizyt
pytanie zadane 28 sierpnia 2018 w HTML i CSS przez Meffy Użytkownik (730 p.)

92,555 zapytań

141,404 odpowiedzi

319,559 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...