• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ocena strony

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
617 wizyt
pytanie zadane 25 grudnia 2016 w HTML i CSS przez Mistrz0000000 Bywalec (2,780 p.)
Witam, już poraz nty daję stronkę do oceny i za każdym razem zmienia się tylko wygląd. Wiem html jest masakryczny, brak semantyki, jeszcze pewnie jest wiele rzeczy, których być nie musi, ale tak to wyszło. Jeśli chcecie dać jakieś propozycje co do kodu to zapraszam. Chętniej jednak wysłucham opini na temat wyglądu oraz działania.

strona: polygonlombard.pl (w końcu z domeną i lepszym hostingiem :D)
komentarz 26 grudnia 2016 przez niezalogowany
Prawa do obrazka w tle posiada Apple i nie możesz go tak sobie użyć :p
komentarz 26 grudnia 2016 przez Mistrz0000000 Bywalec (2,780 p.)
0.0

5 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 25 grudnia 2016 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
Chyba widziałam, jakąś poprzednią pracę, ale tu kolorystyka zdecydowanie przyjemniejsza ;)
Jak przeskakiwałam po przyciskach to np przy "Zaloguj" i "Zarejestruj się" użyłeś chyba w formularzu innej czcionki, tak? I tło też podczas przeskakiwania zmienia się troszeczkę i to daje taki denerwujący efekt. Za dużo klikałam i pewnie dlatego mnie to to tak denerwuje :D
Aa i jeszcze stopka rzuca się w oczy, bo raczej powinna być na samym dole strony, wtedy to tak jakoś przyjemniej wygląda
komentarz 25 grudnia 2016 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
to powiedzmy, że właśnie takiego gotowca miałam na myśli hahah :D

w Twój kod nie wchodzę, więc nie wiem, jak masz to tam zapisane, ale te bordery przy 3 kółeczkach wyglądają słabo + border przy "Dlaczego my?".
a jeśli chodzi o kolorystykę to ciężko powiedzieć, bo niby jest tam kilka kolorów różnych, a to minimalizm jest fajny, ale może jakby było mniej tych kolorów to by było gorzej?
Sama nie wiem :D
komentarz 25 grudnia 2016 przez Adrian Stasiak Początkujący (410 p.)
Ale zaprogramowanie strony, to właśnie back-end :P
komentarz 25 grudnia 2016 przez Mistrz0000000 Bywalec (2,780 p.)
No właśnie nie, back-end to logika aplikacji, czyli np. to co dzieje się z danymi wpisanymi w formularzu logowania, oraz to co się stanie jeśli dane są poprawne lub nie, a front end to zaprogramowanie, ale wyglądu strony.
komentarz 25 grudnia 2016 przez Adrian Stasiak Początkujący (410 p.)
Mam na myśli, że jeśli "zmuszasz się do napisania własnej  stopki", to jak chcesz to popchnąć dalej ?
komentarz 25 grudnia 2016 przez Mistrz0000000 Bywalec (2,780 p.)
Nie że się zmuszam, poprostu było to już wbudowane w stronę, i tak ciągle odkładam to na bok, bo były ważniejsze rzeczy, takie jak przerobienie kodu wyszukiwarki, dodanie możliwości dla administratora z poziomu UI, oraz bardziej widoczne rzeczy typu tło strony. Wcześniej tło było poprostu białe,  logo było zupełnie inne, więc ze zmiana tła musiałem zrobić też nowe logo, i tak z prawie każdą zmianą dochodziła potrzeba zmienienia kolejnej rzeczy.
+1 głos
odpowiedź 25 grudnia 2016 przez Pietrak Pasjonat (18,850 p.)
  1. Każde pole formularza musi mieć tekstowy label
  2. Każdy znacznik musi mieć zawartość tekstową.
  3. Mieszasz js z html:
    onchange="this.form.submit();"
    
  4. Brak znaczników html5, po co piszesz:
    <div class="navbar navbar-default" role="navigation">
    

    a nie
     

    <nav class="navbar navbar-default">
    
  5. Jeżeli ustalasz, że strona jest po polsku to skąd takie kwiatki: "Toggle navigation"

  6. Jeżeli atrybut jak action lub class jest pusty to go nie pisz.

  7. Co to za formularz co nie ma pól do wpisania, wszystkie pola są hidden? Zapewne źle jest to zaprojektowane.

  8. Strona główna - masz jakieś liczby. Dlaczego nie zrobisz tego za pomocą listy ol?

komentarz 25 grudnia 2016 przez Mistrz0000000 Bywalec (2,780 p.)
Ok

1. O który mniejwięcej znacznik bez "zawartości tekstowej" ci chodzi ?

2. to do punktu 4 i 5 to wzięło się z tąd że tak jak pisałem wyżej, strona jest posklejana z gotowców innych ludzi oraz mojego własnego kodu.

3. Jak inaczej powinienem wysłać dane do php bez formularza, kiedy nie ma żadnej potrzeby wpisywania do niego czegokolwiek.

4. Liczby na stronie głółwnej? Jeśli mówisz o tym 1,2,3 w okręgach to niby jak zrobić takie okręgi z tekstem pod spodem w liście, a po 2 czy to coś zmieni ?

Myślę że resztę propozycji mogę spróbować wprowadzić.
komentarz 25 grudnia 2016 przez Pietrak Pasjonat (18,850 p.)
  1. Pierwsze lepsze:
    1. <span class="icon-bar"></span>

    2. <div style="clear: both"></div>

    3. lub zła treść: <img src="../graph/banner4.png" alt="opis" class="img-rounded img-responsive banner margin-top-20px">

  2. To nie sklejaj z gotowców, tylko sam to zrób lub zatrudnij kogoś, jak ma to być przeznaczone do sprzedaży

  3. Może w linku podaj id produktu?

  4. Zmieni to dostępność strony. Przykład jak to wykonałem tutaj: http://hifilm.pl/oferta na ciemnym tle.

komentarz 25 grudnia 2016 przez Mistrz0000000 Bywalec (2,780 p.)
Z tym podawaniem w linku chodzi ci o to, żeby przycisk był linkiem i wysyłać pzrez GET tak ?
komentarz 25 grudnia 2016 przez Pietrak Pasjonat (18,850 p.)
Dokładnie tak
komentarz 25 grudnia 2016 przez Mistrz0000000 Bywalec (2,780 p.)
A teraz takie pytanie już trochę nie w temacie. Czy wiesz może jak szyfrować przyciski paypal ?
komentarz 25 grudnia 2016 przez Pietrak Pasjonat (18,850 p.)
Nigdy nie korzystałem, lecz na pewno jest w dokumentacji opisane i podejrzewam, że korzysta się z sumy kontrolnej opartej o md5.
komentarz 25 grudnia 2016 przez Mistrz0000000 Bywalec (2,780 p.)
Tylko że jak dla mnie ta ich dokumentacja jest tak poustawiana, że nigdy nie mogę znalezć tego co chcę.
+1 głos
odpowiedź 25 grudnia 2016 przez Ivan Maniak (60,650 p.)

Sam wygląd 2/10.

  • Wiele tekstów ma słaby kontrast i przez to są niewidoczne, słabo się je czyta.
    Zaloguj się, Wybierz produkt, Zapłać, Dlaczego My, Stopka
  • Zmieniając zakładki, szerokość górnego paska się zmienia i nie jest to przyjemne (nie biorę pod uwagę tego, że niektóre strony nie mają paska przewijania).
    Powód: górny pasek ma klasę: navbar-fixed-top lub jej nie ma. Zależy od strony.
  • Odstęp pomiędzy górnym paskiem a zawartością zmienia się na różnych stronach. Na przykład formularz rejestracji jest bliżej górnej krawędzi niż formularz logowania.
  • Na niektórych stronach górny pasek ma zaokrąglone rogi, a na niektórych nie.
    Strona główna ma mały border-radius na górnym pasku, a Oferta już go nie ma.
  • Słabo, że nie mogę zobaczyć szczegółów przedmiotu bez rejestracji. 
  • Filtrowanie jest bardzo nieintuicyjne.
    Zmieniam filtrowanie i nic się nie dzieje z selectem oraz adresem. Jeżeli zmieniam kategorie na "wszystko" to nie mam pojęcia czy się zmieniło, czy coś nie działa.
    + zapisywanie sortowania w ciasteczkach jest słabym pomysłem, bo gdy wchodzę na stronę drugi raz, muszę jeszcze raz zmieniać kategorie, a nawet nie wiem w jakiej obecnie się znajduje.
  • + sugestia na temat kodu
    alt=opis "chyba" nie jest najlepszym opisem obrazka. Jeżeli na obrazku jest tekst, w wielu przypadkach najlepszym opisem zdjęcia jest przepisanie tekstu z obrazka do atrybuty alt

Ogólnie słabo to wygląda ze względu na bootstrapa. Jego style - głównie przyciski, formularze i karty (np. oferty) - są na tylu stronach, że mi chce się już tym rzygać.
Nie mówię, żeby przestać go używać, ale jest tak wspaniałe narzędzie do dostosowywania stylów boostrapa - można zacząć z niego korzystać. Chyba autorzy się nie pogniewają.

P.S. Czemu w końcu nie poprawisz tego HTML-a? Szczególnie, że wiesz jak on wygląda i nic z nim nie chcesz zrobić.
No i jak nie prosisz o ocenę kodu tylko wyglądu to proponuje zmianę kategorii na "Nasze projekty" lub "Grafika i multimedia", ale nie ja tutaj jestem szefem.

komentarz 25 grudnia 2016 przez Mistrz0000000 Bywalec (2,780 p.)
Dzięki za porady, a teraz kilka pytań. Doradzisz mi jakiś kolor dla tego 1,2,3 oraz stopki, bo uważam że akurat dlaczego my wypada dość dobrze i jest czytelne? Co do tego sortowania i td. To jak proponował byś zrobić to za pomocą get'ów, tak aby po wybraniu w linku zmieniała się jedynie wartość sortowania, albo tylko filtrowania?
komentarz 25 grudnia 2016 przez Ivan Maniak (60,650 p.)
Jakiś kolor? Czarne tło. To najlepszy kolor dla białego tekstu :)

Co do sortowania, proponuje aby można było wysłać "posortowany" link. Tak, zrób to za pomocą query string
komentarz 25 grudnia 2016 przez Mistrz0000000 Bywalec (2,780 p.)
Chodzi mi o kolor napisu, a nie tła :D
komentarz 25 grudnia 2016 przez Ivan Maniak (60,650 p.)

Tak, ale tło się zmienia. Masz 2 opcje:

  • Dodać tło dla napisu
  • Dodać obrys dla napisu
komentarz 25 grudnia 2016 przez Mistrz0000000 Bywalec (2,780 p.)
oo dzięki za pomysł z tym tłem dla napisu
0 głosów
odpowiedź 25 grudnia 2016 przez Tom_Ja Dyskutant (7,970 p.)
Wygląda lepiej.

Zmień font w nagłówku po lewej.

Napisy pod 123 za mało wyraziste.

Ramka zielona przerywana - hmm

Większy odstęp pod tą ramką.

Polskie litery!

FAQ - lepiej, gdyby wszystkie trzy pytania były w tym samym kolorze
komentarz 25 grudnia 2016 przez Mistrz0000000 Bywalec (2,780 p.)
zielona ramka ?
komentarz 25 grudnia 2016 przez Mistrz0000000 Bywalec (2,780 p.)
Polecisz jakąś pixelowatą czcionkę ?
0 głosów
odpowiedź 26 grudnia 2016 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
Wygląd strony 3/10. Kolorystyka beznadziejna miejscami nic nie widać. W opisie produktu zamiast polskich czcionek krzaczki.

Treść 1/10. Pomimo usilnych starań nie dowiedziałem się czego strona dotyczy. Coś się tu sprzedaje ale co? Jakieś żółte kółeczka nazywane coinsami. Ale co to są te coinsy, po co to komu? tego już się nikt nie dowie... Brak również możliwości kontaktu. Nie ma podanego maila, adresu, telefonu... Raczej nic bym nie kupił od kogoś kto nie podaje żadnego namiaru na siebie.
komentarz 26 grudnia 2016 przez Mistrz0000000 Bywalec (2,780 p.)
Treś to fake content. Na początku rzeczywiście miała to być strona do sprzedaży coinsów, ale teraz sam nie wiem czy będę tam coś w ogóle sprzedawał. Co do możliwości kontaktu to nie ma podanego adresu i td. Ale jest możliwość wysłania wiadomości. Co do kolorystyki, to może nie bądź jak każdy i powiedz w których miejscach zmienił byś kolor i na jaki
komentarz 26 grudnia 2016 przez jaca121212 Nałogowiec (40,760 p.)
edycja 26 grudnia 2016 przez jaca121212

Zmień na wersji mobilnej z hamburger bars na menu taki mały bug

dla wersji  mobilnej  inputy Nazwa użytkownika, E-mail, Temat powinny być jeden  pod drugim

wizualnie to ładnie wygląda

Po tym adresem brak menu w prawym górnym rogu 

http://polygonlombard.pl/szczegoly/id?id=2

a dla tego adresu zmień color czcionki na czarny 

http://polygonlombard.pl/wyszukiwanie/

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 307 wizyt
pytanie zadane 25 września 2016 w HTML i CSS przez zgrybus Pasjonat (24,860 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 449 wizyt
pytanie zadane 22 września 2016 w HTML i CSS przez KariK-02 Mądrala (6,030 p.)
+3 głosów
10 odpowiedzi 816 wizyt
pytanie zadane 26 sierpnia 2016 w HTML i CSS przez Snejker Nowicjusz (160 p.)

92,454 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,089 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...