• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pobieranie parametru z tablicy znaków.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
95 wizyt
pytanie zadane 18 grudnia 2016 w C i C++ przez niezalogowany

Witam, napisałem prostą funkcję pobierającą parametr z odebranej informacji.

Problem polega na tym, że gdy odbiorę polecenie np. test 12345 - parametr zostanie poprawnie wykryty, lecz gdy po tej operacji obiorę następne polecenie test2 67, to odebrany parametr będzie wynosił 67345. W tym przypadku znaki 345 znajdują się w tablicy w wyniku odebrania wcześniejszego polecenia. Jak wyczyścić tablicę przy każdym odebraniu parametrów? :)

Pozdrawiam.

Kod:

int parametr(char tab[]) {
	int value;
	char t[10];
        char tt[10];
	sscanf(tab, "%s" " %d" "%s", t, &value, tt);
	return value;
}

 

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 18 grudnia 2016 przez lnkoc Stary wyjadacz (13,960 p.)
wybrane 18 grudnia 2016
 
Najlepsza
Myślę, że powinieneś czyścić tablicę tab przed przypisaniem do niej nowych parametrów i wywołaniem Twojej funkcji, ponieważ stare wartości wciąż się w niej znajdują. Dopiero potem załadować do tablicy nowe wartości wywoływać funkcję. Funkcja sama w sobie nie przechowuje starych zmiennych, ponieważ wszystkie zmienne jakie posiada są automatycznie kasowane po jej zakończeniu.

Edit: jeśli pokażesz resztę kodu powinno udać Ci się pomóc.
komentarz 18 grudnia 2016 przez niezalogowany

Działa, dziękuję. Dodałem tą linijkę przed returnem. :)

memset(tab, 0, strlen(tab));

 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 810 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 515 wizyt
pytanie zadane 12 lutego 2016 w C i C++ przez konrad99 Gaduła (4,090 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 140 wizyt

92,568 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,629 komentarzy

61,956 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...