• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Liczby inaczej matura 2011

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,834 wizyt
pytanie zadane 17 grudnia 2016 w C i C++ przez Krystek102 Bywalec (2,440 p.)

Witam,

pliku liczby.txt, w oddzielnych wierszach, znajduje się 1000 liczb zapisanych w systemie dwójkowym o długościach zapisów od 2 do 16 cyfr (0 lub 1).
Napisz program, którego wykonanie da odpowiedzi do poniższych podpunktów. Odpowiedzi zapisz w pliku zadanie6.txt, a każdą odpowiedź poprzedź literą oznaczającą ten podpunkt.
a) Ile jest liczb parzystych w całym pliku?

Może ktoś wie gdzie jest błąd?

#include<cstdlib>
#include<iostream>
#include <fstream>
using namespace std;


int main()
{
 string s;
   int licz=0;
   ifstream we("liczby.txt");
   ofstream wy("wyniki.txt");
   for(int i=0;i<1000;i++)
   {
       we>>s;
      if(s[s.size()-1=='0'])licz++;
   }
 wy<<licz<<endl;
 we.close();
 wy.close();
 return 0;
}

 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 17 grudnia 2016 przez criss Mędrzec (172,590 p.)

s[s.size()-1=='0']

Dlaczego wszystko jest wewnątrz operatora []? Większy sens ma s[s.size()-1] == '0'

komentarz 17 grudnia 2016 przez Krystek102 Bywalec (2,440 p.)
dzięki,poprawiłem ,ale to nic nie pomogło,nadal wypisuje błędną wartość
komentarz 17 grudnia 2016 przez criss Mędrzec (172,590 p.)
Niemożliwe, teraz musi działać.
–2 głosów
odpowiedź 17 grudnia 2016 przez operator Stary wyjadacz (10,920 p.)
string to nie jest tablica tylko obiekt
komentarz 17 grudnia 2016 przez unknown Nałogowiec (39,560 p.)
komentarz 17 grudnia 2016 przez operator Stary wyjadacz (10,920 p.)
Strona jest po angielsku, ale zaufaj mi proszę że mówię jak jest.
2
komentarz 17 grudnia 2016 przez unknown Nałogowiec (39,560 p.)
edycja 17 grudnia 2016 przez unknown
1. string jest klasą(a dokładnie aliasem na basic_string<char> ) a nie obiektem.

2. Klasa string ma przeciążony operator []

3. Co z tego że strona jest po angielsku?
1
komentarz 17 grudnia 2016 przez unknown Nałogowiec (39,560 p.)
Dzięki że mnie zgłosiłeś. Powód?
2
komentarz 17 grudnia 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Widzę, że trzeba się ostro wziąć za te zgłoszenia, bo ludzie sobie je nadużywają...

@unknown pozwól, że na razie nie zdejmę tych zgłoszeń do czasu sprawdzenia pewnej rzeczy.
komentarz 17 grudnia 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)

Wszystko jasne, użytkownik operator otrzymuje ostrzeżenie.

Kolejna taka sytuacja będzie skutkowała zablokowaniem konta.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,007 wizyt
pytanie zadane 14 lipca 2019 w C i C++ przez Kazek Początkujący (460 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 394 wizyt
pytanie zadane 30 stycznia 2022 w C i C++ przez Kazaluka Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 716 wizyt
pytanie zadane 11 maja 2021 w C i C++ przez nzepik324 Początkujący (260 p.)

92,539 zapytań

141,382 odpowiedzi

319,476 komentarzy

61,928 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...