• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

pierwsza strona: HTML + CSS oddziaływanie divów na siebie, problem z napisem

Object Storage Arubacloud
0 głosów
437 wizyt
pytanie zadane 17 grudnia 2016 w HTML i CSS przez niezalogowany
zmienione kategorie 17 grudnia 2016

witam mam pewne pytanie otóż, tworze swoja pierwsza strone i poki co uzywam tylko html i css (jeden skrypt w jq)
natknalem sie na pewien problem

otóż tak wyglada moje menu strony: http://screenshot.sh/oBFEWLbrPBhy6
w jaki sposób mogę dokonać tego aby poszczególne opcje wyśrodkowały się mimo tego przycisku " logowanie / rejestracja" który jest po prawej strony? 

usuwajac go wszystko jest w porządku, natomiast z nim już nie

 

Problem nr2:
kiedy najeżdżam na napis " logowanie / rejestracja " napis przesuwa sie w prawo
oczywiscie namierzylem problem, jest nim linijka     border-left: 1px dashed #660e0e;
jednakże mimo tego nie mam pojecia jak upoać sie z problemem...
 

kod strony:

html:
 

<!DOCTYPE HTML>
<html lang="pl">
    <meta charset="utf-8">
    <meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge">
    <meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1">
	<!--<link href="css/bootstrap.css" rel="stylesheet">-->	
	<link rel="stylesheet" type="text/css" href="css/style.css">	
	
	
    <title>TYTUŁ STRONY</title>

<head>
<script src="https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/3.1.1/jquery.min.js"></script>

</head>

<body>


		<div id="logo" id="text_all_shadow">
		LOGO
		<p>POD TEKST</p>
		</div>
		
		<nav class="text_all_shadow">
			<ol class="">
				<li><a href="#">OPCJA1</a></li>
				<li><a href="#">OPCJA1</a></li>
				<li><a href="#">OPCJA1</a></li>
				<li><a href="#">OPCJA1</a></li>
				<li><a href="#">OPCJA1</a></li>
				<li><a href="#">OPCJA1</a></li>
			</ol>		


		<div id="login" class="float_right">
			<div id="login_button" class="text_all_shadow">Logowanie <p>Rejestracja</p></div>
			<div id="login_form">
				<form>			
					<input type="text" placeholder="Login">
					<input type="password"  placeholder="Hasło">
					 <!--<input type="submit" class="float_right">-->		
				
				</form>
			</div>
		</div>
		</nav>
		

		
		
	<div id="wrapper"> <!--TRZYMA CALA STRONE poza menu i logo-->
		
		<div class="video_frame">
			<div class="video_title"></div>
			<div class="video_video">
			
			</div>
		</div>
		
	</div>
			 <script src="scripts/script.js"></script>
</body>

</html>

css:
 

 /* STYLES RESET */
html, body, div, span, applet, object, iframe,
h1, h2, h3, h4, h5, h6, p, blockquote, pre,
a, abbr, acronym, address, big, cite, code,
del, dfn, em, img, ins, kbd, q, s, samp,
small, strike, strong, sub, sup, tt, var,
b, u, i, center,
dl, dt, dd, ol, ul, li,
fieldset, form, label, legend,
table, caption, tbody, tfoot, thead, tr, th, td,
article, aside, canvas, details, embed, 
figure, figcaption, footer, header, hgroup, 
menu, nav, output, ruby, section, summary,
time, mark, audio, video {
	margin: 0;
	padding: 0;
	border: 0;
	font-size: 100%;
	font: inherit;
	vertical-align: baseline;
}


body {
	background: url('../img/bg.png'); /* Background pattern from subtlepatterns.com */
}

#logo
{
	font-size: 50px;	
	color: lightgray;	
	text-align: center;
	padding-top: 15px;
	
	background-color: #1e2934;
	background-image: url('../img/az-subtle.png');
	
}

#logo p
{
	
	font-size: 20px;
		padding: 15px;
	border-top: 1px dashed rgba(87, 96, 106, 0.2);
}

nav {
	width: 100%;
	background-color: #921d1d;
	background-image: url('../img/az-subtle.png');
	text-align: center;
	}

nav > ol
{
	list-style-type: none;
	line-height: 200%;
	display: inline-block;
}
nav > ol > li
{
	float: left;
}
nav > ol > li:first-child{
	border-left: 1px dashed #660e0e;
}


nav > ol > li > a{
	text-decoration: none;
	color: #c0c4c8;
	font-size: 20px;
	padding: 7px 7px;		
	
	display: block;
	border-right: 1px dashed #660e0e;
}


#login{}

#login_button
{
	font-size: 18px;	
	color: lightgray;
	
	text-align: center;
	
	padding: 1px 20px;
	position: relative;
	

	width: 200px;
}

#login_button:hover, #login_button_clicked
{
	background-color: #ab2525;
	background-image: url('../img/az-subtle.png');
	border-left: 1px dashed #660e0e;
}

.login_button_active
{
	background-color: #ab2525;
	background-image: url('../img/az-subtle.png');
	border-left: 1px dashed #660e0e;
}

#login_form
{
	background-color: #ab2525;
	background-image: url('../img/az-subtle.png');
	width: 200px;
	height: 210px;

	padding: 15px 20px;
		
	border-bottom-left-radius: 130px;
	border-bottom: 1px dashed #660e0e;
	border-left: 1px dashed #660e0e;
}

#login_form input[type=text], #login_form input[type=password]
{
	width: 190px;
	height: 30px;	
	background-image: url('../img/bg.png');	
	padding: 5px;
	
	border: 1px solid #180B0B;
}

#login_form input[type=password]
{
	margin-top: 15px;
}

#login_form input[type=submit]
{
	width: 140px;
	height: 30px;
	
	position: relative;
}

.text_all_shadow
{
	text-shadow: 0px -1px 2px #333333,
	0px 1px 2px #333333,
	1px 1px 2px #333333,
	1px 0px 2px #333333;
}

.float_right
{
	float: right;
}

.float_left
{
	float: left;
}

.clear_both
{
	clear: both;
}

.hidden
{
	display: none;
}


.show
{
	display: block;
}



 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 17 grudnia 2016 przez hoktaur Pasjonat (22,250 p.)

odp. 1

Możesz użyć css position relative i absolute. Wadą tego rozwiązania jest że jak ekran zrobi się wąski to pole logowanie najdzie na menu. Ale jak na pierwszą stronę nie potrzebujesz responsywności (możesz to wyeliminować że przy małych ekranach menu zostaje skompresowane do ikonki).

odp2.

po najechaniu zmienia się tło oraz dodajesz lewe obramowanie ono też zajmuje 1px i dlatego się to całe przesuwa w prawo. Może ustawić lewe obramowanie na stałe jak masz lub w kolorze tła wtedy nic się nie bedzie przesuwało

        <nav class="text_all_shadow" style="position: relative; border 1px solid blue">
            <ol class="">
                <li><a href="#">OPCJA1</a></li>
                <li><a href="#">OPCJA1</a></li>
                <li><a href="#">OPCJA1</a></li>
                <li><a href="#">OPCJA1</a></li>
                <li><a href="#">OPCJA1</a></li>
                <li><a href="#">OPCJA1</a></li>
            </ol>     
 
 
			<div id="login" class="" style="position: absolute; right: 0px; top: 0px; ">
				<div id="login_button" class="text_all_shadow" style="border-left: 1px dashed #660e0e;">Logowanie <p>Rejestracja</p></div>
				<div id="login_form">
					<form>            
						<input type="text" placeholder="Login">
						<input type="password"  placeholder="Hasło">
						 <!--<input type="submit" class="float_right">-->      
					 
					</form>
				</div>
			</div>
        </nav>

 

komentarz 17 grudnia 2016 przez hoktaur Pasjonat (22,250 p.)

czekam na dalsze propozycje

Ja bym to zrobił coś na wzór tego ale to musisz wtedy się poduczyć Bootstrapa

http://www.w3schools.com/bootstrap/bootstrap_affix.asp

http://getbootstrap.com/javascript/#affix

komentarz 17 grudnia 2016 przez pablop76 VIP (123,180 p.)
relative jest w login_button i login_form i to jest nie potrzebne a dałbym dla nav po to żeby wypozycjonować względem nav  pojemnik #login
komentarz 17 grudnia 2016 przez pablop76 VIP (123,180 p.)
Ale nav nie ma position: relative ?
komentarz 17 grudnia 2016 przez pablop76 VIP (123,180 p.)
Sorki za bałagan ale dodaje komentarz do konkretnego komentarza a on pojawia się jako ostatni :(
komentarz 17 grudnia 2016 przez hoktaur Pasjonat (22,250 p.)
można cytować ... rozwiąże twój problem z zapisem na końcu
0 głosów
odpowiedź 17 grudnia 2016 przez niezalogowany

dokonałem kilku zmian w css oraz wyrzucilem login z nav
o to kod css:
 

http://wklej.org/hash/bec5635d5fb/

jeżeli ktoś może to prosiłbym o komentarz oraz ocene tego rozwiązania, efekt póki co mnie zadowala

Podobne pytania

+1 głos
3 odpowiedzi 646 wizyt
pytanie zadane 7 lutego 2018 w HTML i CSS przez PolYGlok Pasjonat (19,450 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 549 wizyt
pytanie zadane 28 stycznia 2018 w HTML i CSS przez goldzik Nowicjusz (200 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 633 wizyt
pytanie zadane 25 stycznia 2018 w Nasze projekty przez Zayebisty Gaduła (3,200 p.)

92,573 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,648 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...