• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

PHP, file_get_contents, i random.org

Object Storage Arubacloud
0 głosów
378 wizyt
pytanie zadane 15 maja 2015 w PHP przez kotfuterkowy Dyskutant (9,220 p.)
edycja 15 maja 2015 przez kotfuterkowy

Przerabiam właśnie książkę "AJAX i PHP: Tworzenie interaktywnych aplikacji internetowych" i doszedłem do skryptu, który ma pobierać liczbę losować ze strony random.org przy użyciu PHP. I mam problem z funkcją file_get_contents ztakim argumentem:

$randomNumber = file_get_contents("https://www.random.org/integers/?num=1&min=1&max=100&col=1&base=10&format=plain&rnd=new");

I podczas wykonywania skryptu pojawia się błąd:

Czy ktoś ma pomysł jak to rozwiązać? W poprzednim przykładzie w tej książce odwoływałem się do tego samego adresu przy pomocy JavaScript, a konkretnie obiektu XMLHttpRequest i metody GET. I wszystko działało OK.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 15 maja 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
edycja 15 maja 2015 przez efiku

Coś przekombinowanego masz tego Apacza ;-)

allow_url_fopen  w php.ini na 1 ?

http://stackoverflow.com/a/1975949 openssl masz ? :d 

Z którego roku książka? :d Bo pierwszy raz widzę: D:\Web\Apache strukturę dostępu xd 

Testowane na

PHP 5.6.8-1+deb.sury.org~trusty+4 (cli) (built: May 14 2015 09:13:06) 
Copyright (c) 1997-2015 The PHP Group
Zend Engine v2.6.0, Copyright (c) 1998-2015 Zend Technologies
    with Zend OPcache v7.0.4-dev, Copyright (c) 1999-2015, by Zend Technologies
    with Xdebug v2.3.2, Copyright (c) 2002-2015, by Derick Rethans

https://test-efik.c9.io/hello-world.php

komentarz 15 maja 2015 przez kotfuterkowy Dyskutant (9,220 p.)
edycja 15 maja 2015 przez kotfuterkowy

Książka z roku 2006. Właściwie to tam w książce jest jeszcze adres z random.org bez https, ale ten adres już nie działa. Linijkę DocumentRoot sam zmieniłem, żeby mieć localhosta na innym dysku niż C - dla bezpieczeństwa :)

allow_url_fopeen ustawione na 1, tą stronę ze stacka już czytałem wcześniej. Daje taki output:

openssl: yes http wrapper: yes https wrapper: yes wrappers: array(11) { [0]=> string(3) "php" [1]=> string(4) "file" [2]=> string(4) "glob" [3]=> string(4) "data" [4]=> string(4) "http" [5]=> string(3) "ftp" [6]=> string(3) "zip" [7]=> string(13) "compress.zlib" [8]=> string(5) "https" [9]=> string(4) "ftps" [10]=> string(4) "phar" }

OpenSSL jest:

komentarz 15 maja 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Zawartosc pliku  proxyping.php na pastebin wrzuc  w takim razie :d

albo zanim to zrobisz http://www.docnet.nu/tech-portal/2014/06/26/ssl-and-php-streams-part-1-you-are-doing-it-wrongtm/C0 poczytaj

Ja nie mam czasu teraz to Ci odpowiem później :P

 

PS: poczytaj o funkcji mt_rand w phpie.
komentarz 15 maja 2015 przez kotfuterkowy Dyskutant (9,220 p.)
komentarz 15 maja 2015 przez kotfuterkowy Dyskutant (9,220 p.)
Tak jak napisałem to przykład z książki - oryginalne żródło dostępne w necie. Stąd te komentarze. Ucząc się przepisuje ten sam kod w innym katalogu, To powyżej to prawie oryginał. Chcę go zmienić na tyle, by przynajmniej działał.
komentarz 15 maja 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
spróbuj curlem, coś masz apacza chyba nie tak.

Ewentualnie łap: https://test-efik.c9.io/?source=1

https://test-efik.c9.io/

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 671 wizyt
pytanie zadane 2 czerwca 2017 w PHP przez ddoh Początkujący (310 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 107 wizyt
pytanie zadane 10 stycznia 2019 w PHP przez niezalogowany
0 głosów
3 odpowiedzi 895 wizyt
pytanie zadane 14 lutego 2016 w JavaScript przez maggk Nowicjusz (160 p.)

92,565 zapytań

141,417 odpowiedzi

319,602 komentarzy

61,950 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...