• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Programowanie oraz wirtualna maszyna pomoc w dobraniu materiałów.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
279 wizyt
pytanie zadane 10 grudnia 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez szyszaaaa Nowicjusz (120 p.)
Witam.Zapewne jest to dośc sporny temat oraz przez wielu już przerabiany ale mam kilka pytań początkującego.

Zamierzam rozpocząć nauke programowania od języka C++.Oprócz oglądania poradników w internecie rozważam zakupienie 2 książek jedną jest C++ Przewodnik dla początkujących autora Alex Allain a drugą Czysty kod. Podręcznik dobrego programisty Robert C. Martin obydwie książki wydawnictwa Helion.Czy jest to dobry wybór dla kompletnie poczatkujacego?

Drugie pytanie jest związane z wirtualną maszyną oraz samym programowaniem.Nie chce zakladać 2 tematu więc dodaje to tutaj.Otóz słyszałem już kilka opini pozytywnych jak i negatywnych na temat tego czy mój pc uciągnie  wirtualną maszyne i nadaje się do programowania a nie wiem czy bawić się w składanie nowego pc.Potrzebował bym porady czy będzie to działać na moim sprzęcie.

Procesor-AMD Athlon x2 340 dual core,Płyta główna-AsRock FM2A55M-DGS,Pamięć 4 gb GoodRam play,Karta graficzna Nvidia GeForce GTX 650 2gb,Dysk twardy 250 GB HDD również nieznanej mi marki.Zasilacza nie podam bo jego marka to chińskie krzaczki o mocy około 500 W.I oczywiście posiadam obecnie Windows 7.

Dziękuje za wszelką pomoc:)

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 10 grudnia 2016 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)
  1. C++ ok, ale jeśli zaczynasz, to z czystym kodem możesz mieć trochę problemów. Poza tym jest tam Java.
  2. Z Twoim sprzętem nie będzie problemu ani z VirtualBoxem (czy innym środowiskiem), ani z programowaniem. 

Na marginesie polecam zmienić zasilacz na jakiś z poza Czarnej Listy 

0 głosów
odpowiedź 10 grudnia 2016 przez Macek Kolo Mądrala (5,480 p.)

Ja bym polecił Szkoła programowania C++ Praty, albo jak nie masz problemu z angielskim to drugie wydanie Programming -- Principles and Practice Using C++ świetna książka z wieloma ćwiczeniami, dokładnie do nauki C++, a nie C z klasami. Czysty kod jak już będziesz miał podstawy. Książka ALexa jest fajna, ale jak dla mnie mało w niej teorii, ale tłumaczy dość jasno i w zabawny sposób. Nie dotykaj natomiast Symfonii Grębosza, świetna książka ale w minionej epoce, na "uczelni wyższej Żonglowania ryżem" przejdzie, ale na takim UW/AGH/UJ nie. To jednak tylko moje zdanie.

No ale po co ci wirtualna maszyna? Na win7 też można. Masz masę fajnych IDE działających na win jak i Linuxie: CLion(chyba najlepsze, ale jeśli nie jestes studentem, albo synem taty to nie będzie cie stać), Qt creator, dla mnie genialne środowisko, Eclipse z rozszerzeniem do C/C++. C::B czy DevC++ kijem bym nie tykał, mamy XXI wiek i jedną z podstawowych opcji IDE powinno być zatrzymywanie okna, a nie by programista pisał

system("PAUSE");
albo
getline();

Na twoim kompie w VM pociągnie linux, ale jak chcesz się bawić to zainstaluj go obok win.

komentarz 10 grudnia 2016 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)

CLion(chyba najlepsze

Pod Windą nie jest najlepsze VS?

ale jeśli nie jestes studentem, albo synem taty to nie będzie cie stać

Wystarczy legitymacja szkolna. 

DevC++ kijem bym nie tykał, mamy XXI wiek i jedną z podstawowych opcji IDE powinno być zatrzymywanie okna, a nie by programista pisał...

Musisz napisać do Microsoftu bo w VisualStudio trzeba zatrzymywać program żeby zobaczyć output. Widocznie nie nadążają za wytyczonymi przez Ciebie standardami. frown

komentarz 10 grudnia 2016 przez Macek Kolo Mądrala (5,480 p.)

VS jest dla C# i z tą myślą był tworzony, z tym pisaniem w VS pod C++ bym uważał, ale tak jak mówię to moja opinia :) Np. to zmuszanie do używania "bezpiecznych" funkcji, albo linkowanie jakiś dziwnych bibliotek.

Najłatwiej jak masz email z domeny edu, albo edu.pl co do legitymacji to kiedyś kolega mówił, że wysłał i do tej pory nie dostał odpowiedzi. Więc nie wiem, ja mam adres z edu :)

Musisz napisać do Microsoftu bo w VisualStudio trzeba zatrzymywać program żeby zobaczyć output. Widocznie nie nadążają za wytyczonymi przez Ciebie standardami.

Śmiej się, a to właśnie pokazuje żałosność moim zdaniem. Napisz w aplikacji okienkowej(wielowątkowej) system("PAUSE"); bo VS tego wymagał, więc się przyzwyczaiłeś do pisania odruchowo, a potem debuguj latami :P Ale jak ktoś jest fanbojem M$ to juz nie moja sprawa.

komentarz 10 grudnia 2016 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)
  1. Korzystam tylko i wyłącznie z Linuxa, ale nie podważam możliwości VS. To świetne IDE. Pisze pod Linuxem i używaj swoich niebezpiecznych funkcji. Nikt Cię nie zmusza do linkowania czegokolwiek. 
  2. okienkowej(wielowątkowej). Już się na tyle ośmieszyłeś, że możemy zakończyć dyskusję. smiley Jeśli Twoim zdaniem żałosność IDE/kompilatora polega na tym, że program się zamyka bez system("pause"); to ja nie mam słów już. 
komentarz 10 grudnia 2016 przez Macek Kolo Mądrala (5,480 p.)
Ja nie widzę w tym nic śmiesznego. Co ma IDE do kompilatora? Nie rozróżniasz? BO dla mnie to 2 różne bajki. I jeśli IDE nie potrafi nawet tak prostej funkcji zaimplementować jak wstrzymywanie okna konsoli i zmusza użytkownika do używania dodatkowych funkcji jezyka tak samo jak darmowe IDE DevC++ to nawet na to nie patrzę, bo reszta  też gówniana. Jeśli lubisz rylcem w gównie mazać to to rób, ja wolę używać czegoś co mi pomaga, a nie mnie irytuje.
komentarz 10 grudnia 2016 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)
Dziecko piszesz w konsoli i boli Cię jedna linijka xD
komentarz 10 grudnia 2016 przez Macek Kolo Mądrala (5,480 p.)

Nie mierz mnie swoją miarą to raz. A po drugie o jakiej konsoli ty mówisz? Nawyki które ludzie uczą się z programów konsolowych(bo od tego się zaczyna) przenoszą do okienkowych. Już widziałem kod od studenta-stażysty napisany w Qt i przed

return app.exec();

wrzucone system("PAUSE"); na CR tłumaczył się, że odruchowo napisał. A co jeśli w JanuszSofcie nie ma CR? Wtedy taki kod leci do klienta.

Inny przykład to jak masz jaki program który oczekuje pracy z konsolą, i wsadzisz tam getline(), albo system to zastanawiaj się dlaczego wątek stoi potem. I ja rozumiem, że najdłuższy program jaki napisałeś to 10 linii, ale w realnym świecie projekty są większe i ciężko wyłapać taki system, albo getline jeśli się nie spodziewasz, że w ogóle ktoś wpadnie na taki pomysł by to zrobić.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 418 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 198 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 177 wizyt

92,555 zapytań

141,404 odpowiedzi

319,560 komentarzy

61,941 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...