• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Kłopot z odpalaniem projektu w c++

Object Storage Arubacloud
0 głosów
139 wizyt
pytanie zadane 2 grudnia 2016 w C i C++ przez Barcod Początkujący (270 p.)
edycja 2 grudnia 2016 przez Eryk Andrzejewski

Witam.

Na wstępie chciałbym zaznaczyć że jestem początkujący i wiele jeszcze nie wiem więc proszę o wyrozumiałość.

 Uczę się programowania w C++ z poradników Pana Mirosława i jestem na odcinku 7 o plikach tekstowych zapisach i odczytach. No więc po obejrzeniu poradnika postanowiłem samodzielnie wykonać quiz, pobrałem paczkę z gotowym quizem ponieważ sam nie mogłem wykombinować jakiegoś ciekawego tematu a tak po prostu jest łatwiej. Wszystko uruchamia mi się w zwykłym notatniku, no więc napisałem program i poprawiłem błędy również nie raz korzystając z kursu i kiedy wszystko było gotowe po odpaleniu programu w konsoli oczywiście wyświetla mi się komunikat (taki jak zresztą miał być w tej sytuacji) Plik nie został znaleziony. No to próbuje zmienić różne nazwy w kodzie grzebać ale nic nie pomaga więc postanowiłem udać się do  bardziej doświadczonych osób.  

Z góry dziękuje za pomoc.

A to dokładny kod:

#include <iostream>
#include <fstream>
#include <cstdlib>
#include <string>
#include <algorithm>

using namespace std;

string temat, nick;
string tresc[5];
string odpA[5], odpB[5], odpC[5], odpD [5];
string poprawne[5];
string odpowiedz;
int punkty = 0;

 int main()
{
    int nr_linia = 1;
    string linia;
    fstream plik;
    int nr_pytania = 0;

    plik.open("quiz.txt", ios::in);

    if (plik.good()==false);
    {
        cout<<"Ten plik nie istnieje!";
        exit(0);
    }

   while(getline(plik,linia));
    {
        switch(nr_linia)
        {
            case 1: temat=linia;                     break;
            case 2: nick=linia;                      break;
            case 3: tresc[nr_pytania]=linia;         break;
            case 4: odpA[nr_pytania]=linia;          break;
            case 5: odpB[nr_pytania]=linia;          break;
            case 6: odpC[nr_pytania]=linia;          break;
            case 7: odpD[nr_pytania]=linia;          break;
            case 8: poprawne[nr_pytania]=linia;      break;
        }
        if (nr_linia==8)
        {nr_linia=2; nr_pytania++;}
        nr_linia++;
    }

       plik.close();

   for (int i=0; i<=4; i++)
   {
       cout<<endl<<tresc[i]<<endl;
       cout<<"A"<<odpA[i]<<endl;
       cout<<"B"<<odpB[i]<<endl;
       cout<<"C"<<odpC[i]<<endl;
       cout<<"D"<<odpD[i]<<endl;

       cout<<"Twoja odpowiedz to: ";
       cin>>odpowiedz;

      transform(odpowiedz.begin(),odpowiedz.end(),odpowiedz.begin(), ::tolower);

       if (odpowiedz==poprawne[i])
       {
           cout<<"Dobrze zdobyles punkt"<<endl;
           punkty++;
        } else cout<<"Zle!Nie otrzymujesz punktu.Poprawna odpowiedz to : "<<poprawne[i]<<endl;

   }
    cout<<endl<<"Koniec quizu!Zdobyte punkty: "<<punkty;
return 0;
}

 

komentarz 2 grudnia 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Proszę umieścić kod w postaci tekstu w bloczku code, a nie jako zrzuty ekranu, gdyż łamie to regulamin forum. Z nim też proszę się zapoznać.
komentarz 2 grudnia 2016 przez Barcod Początkujący (270 p.)
Oczywiście przepraszam za to jednak zależało mi na czasie zaraz to poprawie.
komentarz 2 grudnia 2016 przez Barcod Początkujący (270 p.)
Już załatwione Panie generale :)
komentarz 2 grudnia 2016 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
No nie jest nadal załatwione...
komentarz 2 grudnia 2016 przez Stami Gaduła (3,790 p.)
Coś nie pykło. Nadal nie jest w bloku code.
komentarz 2 grudnia 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)

Cieszę się, że wrzuciłeś kod jako tekst, jest postęp laugh

Ale następnym razem zrób jeszcze lepiej i wrzuć kod w taki bloczek w jaki ja ci teraz wrzuciłem.

komentarz 3 grudnia 2016 przez Barcod Początkujący (270 p.)
Jasne tylko że to moje pierwsze pytanie więc nie wiem jeszcze co się z czym je :).
komentarz 3 grudnia 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Rozumiem, dlatego warto sobie przejrzeć FAQ które pojawia się podczas zakładania pytania ;)

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 2 grudnia 2016 przez Badzonor Obywatel (1,410 p.)
Sory ale te zdjęcia nic nie dają (nic nie da się przeczytać ponieważ są za małe)...

Ale może napisałeś taki slash: "\" a musisz taki: "/"  bo nie będzie działać.

Pozdrawiam!
komentarz 2 grudnia 2016 przez Barcod Początkujący (270 p.)
Dzięki i właśnie przy dodawaniu zobaczyłem co jest nie tak z tymi zdjęciami i zamierzam to naprawić, Jeżeli da się edytować wpisy.
komentarz 2 grudnia 2016 przez Barcod Początkujący (270 p.)
To chyba nie to bo jak sprawdzałem to nie widziałem żadnego slasha teraz dodałem dokładne linię kodu jeżeli chcesz zobaczyć.

Podobne pytania

–1 głos
1 odpowiedź 144 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 241 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 129 wizyt
pytanie zadane 21 października 2017 w Sprzęt komputerowy przez emchoclo1234 Użytkownik (510 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...