• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zaprogramowanie sortowania bąbelkowego

+1 głos
83 wizyt
pytanie zadane 29 listopada 2016 w C i C++ przez użytkownika Domi Nowicjusz (150 punkty)
edycja 29 listopada 2016 przez użytkownika Eryk Andrzejewski

Witam Was.

Jestem studentką informatyki stosowanej na pierwszym roku. Jednak wcześniej nie miałam do czynienia z programowaniem, a poszłam na te studia, bo bardzo mi się to podoba i chcę się tego nauczyć. Jednak profesorowie są przekonani, że podstawy programowania mamy w paluszku i gnają z materiałem, a ja niestety nie dam rady sama wszystko nadrobić i być na bieżąco w takim szybkim tempie. Ostatnio programowaliśmy sortowanie bąbelkowe, ale kiedy profesor sprawdzał na zaliczenie powiedział, że mam jeszcze błąd. Ja niestety nie potrafię go znaleźć, czy moglibyście mi pomóc?

#include <iostream>
#include <ctime>
#include <conio.h>
#include <cstdlib>

using namespace std;

double tab[500];
int i, j, licznik, n = 500;

int main()
{
    srand(time(NULL));

    for (i = 0; i < n; i++)
        tab[i] = double(rand()*0.01);

    for (i = 0; i < n; i++)
    {
        licznik = 0;
        for (j = 1; j < n - i; j++)
        {
            if (tab[j - 1]> tab[j])
                swap(tab[j - 1], tab[j]);
            licznik++;
        }
        if (licznik == 0) break;
            cout << licznik;
    }

    //for (i = 0; i < n; i++)
    //cout << tab[i] << endl;

    _getch();

    return 0;
}

 

komentarz 29 listopada 2016 przez użytkownika Eryk Andrzejewski Maniak (74,630 punkty)

Taka rada na przyszłość, proszę umieszczać kod źródłowy w specjalny bloczek. Dla Ciebie to kilka kliknięć więcej (razem z wybraniem odpowiedniego języka programowania do podświetlania składni), a na pewno chętniej Ci ktoś pomoże. Ja osobiście nie cierpię czytać kodu bez kolorowania składni i założę się że wiele innych osób też - po prostu zamkną pytanie, a Ty zostaniesz bez odpowiedzi.

No nie wspominając już, że narusza to regulamin forum wink

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 29 listopada 2016 przez użytkownika lnkoc Stary wyjadacz (13,080 punkty)
edycja 29 listopada 2016 przez użytkownika lnkoc

Podejrzewam, że chodzi tutaj o zmienną licznik. Iterujesz ją za każdym razem, kiedy wywoływana jest zagnieżdżona pętla, choć możliwa jest sytuacja, że żaden swap nie zachodzi (mamy posortowane dane) zanim pętla się skończy. Oznacza to, że licznik wcześniej mógłby wynosić zero. Rozwiązaniem problemu będzie:

    if (tab[j - 1]> tab[j]) {
                swap(tab[j - 1], tab[j]);
                licznik++;
    }

Edit: PS. Na przyszłość staraj się pisać kod tak aby nie używać instrukcji break, bo to nie świadczy dobrze o programiście.

 

1
komentarz 29 listopada 2016 przez użytkownika Eryk Andrzejewski Maniak (74,630 punkty)

Na przyszłość staraj się pisać kod tak aby nie używać instrukcji break, bo to nie świadczy dobrze o programiście.

A to niby dlaczego? W switch po case też zła praktyka?

komentarz 29 listopada 2016 przez użytkownika lnkoc Stary wyjadacz (13,080 punkty)
Przerywanie pętli jest. Chyba, że to konieczne.
1
komentarz 29 listopada 2016 przez użytkownika Eryk Andrzejewski Maniak (74,630 punkty)
Ja nie widzę przeciwskazań, żeby używać break też w pętlach. Moim zdaniem, nie wpływa to negatywnie na czytelność kodu.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 47 wizyt
pytanie zadane 12 listopada 2016 w C i C++ przez użytkownika ml333 Nowicjusz (120 punkty)
+1 głos
5 odpowiedzi 106 wizyt
pytanie zadane 26 marca 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, szkoła, praca przez użytkownika falauthy Stary wyjadacz (11,540 punkty)
0 głosów
0 odpowiedzi 45 wizyt
pytanie zadane 7 grudnia 2016 w C i C++ przez użytkownika konrad99 Bywalec (2,770 punkty)
...