• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy gdzieś tu jest błąd czy program sam sobie wpisuje do tablicy zmienne ?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
198 wizyt
pytanie zadane 27 listopada 2016 w C i C++ przez morele123 Gaduła (4,790 p.)
i to wiersze j to kolumny, n to ilość wierszy k to ilość kolumn. Dwa pierwsze for'y wstawiają 1 do tablicy na odpowiednie miejsca.
	for(int i=1; i<=n+1;i++)
	{
		T[i,1]=1;
	}
	for(int i=2;i<=n+1;i++)
	{
		T[i,i]=1;
	}
	for(int i=3;i<=n;i++)
	{
		for(int j=2;j<=i-1;j++)
		{
			T[i,j]=T[i-1,j-1] + T[i-1,j];
		}
	}

Tablica jest numerowana od 1. Mają w niej być liczby z trójkąta pascala. Problem w tym, iż mimo że wstawiam jedynki dla 1. kolumny oraz do kolumn równym wierszom to gdy program ma sumować miejsce [3,2] To zamiast brać poprzedni wiersz i tą samą kolumnę(czyli [2,1]) to bierze mi liczbę 2 nie wiadomo skąd.

komentarz 27 listopada 2016 przez niezalogowany
to na pewno c++? a nie c#?
komentarz 27 listopada 2016 przez morele123 Gaduła (4,790 p.)
Czemu uważasz, że to c# ?
komentarz 27 listopada 2016 przez niezalogowany
Bo: T[i,1]=1; jest zapisem tablic wielowymiarowych w C#, a nie w C++
komentarz 27 listopada 2016 przez morele123 Gaduła (4,790 p.)
Tak słyszałem, że tak się nie deklaruje tablic, jednak to C++. A i tak powinno działać.
komentarz 27 listopada 2016 przez niezalogowany
edycja 27 listopada 2016

A od którego standardu ten zapis jest legalny? O ile mi wiadomo to nie jest?

Legalny jest, ale nie ma sensu (thx adrian za rozwianie moich wątpliwości)

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 27 listopada 2016 przez unknown Nałogowiec (39,560 p.)
0 głosów
odpowiedź 27 listopada 2016 przez playerony Pasjonat (15,240 p.)

Mi się to osobiście nie kompilowało w ogóle, tutaj poprawiona wersja i z tego co widze wszystko działa poprawnie:

#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
    const int n = 15;
    int T[n][n];

    for(int i=0 ; i<n ; i++)
        for(int j=0 ; j<n ; j++)
            T[i][j] = 0;

    for(int i=1 ; i<n ; i++)
        T[i][1]=1;

    for(int i=2 ; i<n ; i++)
        T[i][i]=1;

    for(int i=3 ; i<n ; i++)
        for(int j=2;j<=i-1;j++)
            T[i][j]=T[i-1][j-1] + T[i-1][j];

    for(int i=0 ; i<n ; i++){
        for(int j=0 ; j<n ; j++)
            cout << T[i][j] << " ";
        cout << endl;
    }

    return 0;
}

 

komentarz 27 listopada 2016 przez morele123 Gaduła (4,790 p.)
Dla wartości 4,3 powinno być 3, a jest 4. Kiedy daje cout przy sumowaniu, żeby mi wypisał wartości jakie sumuje to wartość T[i-1][j] wynosi 2, przy liczeniu wartości [3,2], a wartość [i-1][j-1] wynosi 1, czyli tak jak powinno być, więc sumuje mi 1 + 2 i wychodzi mu 2 jakimś cudem. Jednak wartość w indeksie [4,3] już nie jest prawidłowa.
komentarz 27 listopada 2016 przez playerony Pasjonat (15,240 p.)

U mnie wszystko wygląda okej i nie wiem jak moge pomóc.

komentarz 27 listopada 2016 przez morele123 Gaduła (4,790 p.)
Niesamowite tobie pokazuje inne wyniki niż mi.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 274 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 138 wizyt
pytanie zadane 4 maja 2016 w C i C++ przez MikoLoczko Nowicjusz (150 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 276 wizyt
pytanie zadane 19 października 2016 w JavaScript przez Drago Verde Obywatel (1,250 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...