• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

poszukiwania odpowiedniego zapytania

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
114 wizyt
pytanie zadane 16 listopada 2016 w SQL, bazy danych przez koczo21 Początkujący (450 p.)
Witam,

Z góry proszę o wyrozumiałość, jestem jeszcze "noobem" w tej dziedzinie :) Mam problem z sformułowaniem odpowiedniego zapytnaia do mojej bazy danych. Chciałbym jednym zapytaniem wyciągnąć następujące informacje: klienci.imie, klienci.nazwisko, filmy.Tytul, ksiazki.tytulksiazki, albumy.nazwaalbumu,
zamowienia.status, zamowienia.datazamowienia. Załączam screen przedstawiający tabele  oraz zachodzące między nimi relacje: https://zapodaj.net/455dca5c48b2c.png.html

Próbowałem różnych zapytań, ale wychodzi mi albo iloczyn kartezjański, albo zero wyników. Chyba nie pochrzaniłem nic z relacjami, bo kiedy zadaję zapytanie dotyczące tylko jednego rodzaju produkty(filmy albo albumy, albo ksiazki), to wszystko ładnie działa. Podejrzewam, że nie potrafię odpowiednio sformułować zapytania. Z góry dziękuję za wszelką pomoc :)
komentarz 16 listopada 2016 przez grollajt Bywalec (2,860 p.)
edycja 16 listopada 2016 przez grollajt

Zawsze lepiej wrzucic jakies zapytanie nawet jesli jest zle chyba nawet jest taki punkt w regulaminie forum
nie jestem mistrzem sql ale sprawdz czy dziala cos takiego :
 

SELECT * FROM klienci INNER JOIN zamowienia ON zamowienia.klient = klienci.idklienta INNER JOIN produkty ON produkty.idprodukty = zamowienia.idprodukt INNER JOIN filmy ON filmy.idprodukt = produkty.idprodukty INNER JOIN ksiazki ON ksiazki.idprodukt = produkty.idprodukty 

 

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 16 listopada 2016 przez Sareley Gaduła (4,740 p.)
wybrane 17 listopada 2016 przez koczo21
 
Najlepsza

Np. Mniej więcej takim zapytaniem.

SELECT KL.imie, KL.nazwisko, FL.Tytul, KS.tytulksiazki, AL.nazwaalbumu
FROM klienci KL
INNER JOIN zamowienia ZM ON KL.idklienta = ZM.Klient
INNER JOIN produkty PR ON ZM.idprodukt = PR.idprodukty
LEFT JOIN filmy FL ON PR.idprodukty = FL.idprodukt
LEFT JOIN albumy AL ON PR.idprodukty = AL.idprodukt
LEFT JOIN ksiazki KS ON PR.idprodukty = KS.idprodukt

Nie napisałeś z jakiej bazy danych korzystasz dlatego piszę w oparciu o bazę SQL Server (MSSQL). Patrząc po twoim schemacie coś takiego powinno zadziałać.

komentarz 17 listopada 2016 przez koczo21 Początkujący (450 p.)
Działa! o to mi chodziło, wielkie dzięki :) Kumpel właśnie mi doradzał użycie JOIN, ale nie wiedziałem jak to ugryźć, teraz już widzę jak to działa :)

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 209 wizyt
pytanie zadane 11 stycznia 2017 w HTML i CSS przez Dawid Warduliński Obywatel (1,830 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 505 wizyt
pytanie zadane 18 września 2021 w SQL, bazy danych przez sisOOO Obywatel (1,370 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 302 wizyt
pytanie zadane 29 marca 2020 w SQL, bazy danych przez Karpik Użytkownik (680 p.)

92,454 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,089 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...