• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ocena mojego portfolio - strona WWW

Object Storage Arubacloud
0 głosów
500 wizyt
pytanie zadane 12 listopada 2016 w Nasze projekty przez xSvilen Mądrala (5,740 p.)
edycja 13 listopada 2016 przez xSvilen

Cześć! Proszę o ocenę mojej strony WWW (janmager.pl) w skali:

1) od 1 do 5 - pod względem wyglądu, działania, przyjemności z użytkowania
2) od 1 do 5 - pod względem technicznym, jakość kodu itp.

Z góry dzięki za wszystkie konstruktywne krytyki, rady, poprawki :)

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 13 listopada 2016 przez radek024 Szeryf (77,160 p.)

UX bardzo pozytywnie, jak zresztą i w pozostałych projektach(już chyba kiedyś pisałem o którymś z nich). Aż żal wypominać błędy, bo strona wygląda super - ale no są i należy je poprawić:

 

<link rel="stylesheet" type="text/css" href="style.css">
  • Ten zapis powininen być zawsze na końcu - Ty dałeś go jako pierwszy arkusz styli.
<div class="main" style="margin-bottom: 100px;">
  • Style inline to zły pomysł
<h1>JAN MAGER</h1>
  • Tutaj powinieneś to zrobić za pomocą CSSa - text-tranform: uppercase;
<div class="clear-zone"></div>
<hr style="clear:both">
  • Tutaj div może zostać zastępiony pseudoelementem, a hr nie jest znacznikiem formatującym, a semantycznym - warto się zastanowić, czy nie zmienić go na border-top lub border-bottom.
<h1>kontakt@janmager.pl<div class="mystery-footer">Copyright &copy; 2013-2016 Jan Mager PC</div></h1>
  • X raz użycie znacznika tytułowania pierwszego stopnia mówi o tym, że outline będzie wyglądał źle... na dodatek div w h1? Trochę dziwne :v
  • I jakoś kod jest mało sematyczny
<a href="#.html"><img src="images/language-pl.png"></a>
  • Tutaj warto dodać opis do obrazków - odgrywają one znaczenie
<div class="social-icons">
  • To powinna być lista.
  • Po kliknięciu w angieską wersję strony artybut lang dla html jest taki sam.

Walidator wali o alt dla img i o tego diva w h1. Czyli jednak trochę błędów jest, a to tylko strona startowa.

0 głosów
odpowiedź 13 listopada 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
edycja 13 listopada 2016 przez Arkadiusz Waluk

No no, szczerze mówiąc to mi pod względem wizualnym strona bardzo się podoba, dawno tak fajnej tu nie widziałem. Czysta, prosta, bez wybuchowych efektów, tak lubię.

Co do kodu to z rzeczy które rzuciły mi się na szybko w oczy:

  • <link rel="stylesheet" type="text/css" href="style.css">

    Atrybut type w HTML5 jest niepotrzebny.

  • <hr style="clear:both" class="mystery">

    Style inline są słabe, do clearowania lepiej użyć pseudoelementów.

  • <img src="images/about-avatar.png">

    Obrazki powinny mieć alt.

  • Brak nowych semantycznych znaczników z HTML5.

  • Nagłówek <h1> użyty kilka razy i to w dziwny sposób, np. w stopce.

Wygląd oceniłbym więc na 5, a kod na 3.

Edit: och, już mnie @radek024 uprzedził co do większości uwag dotyczących kodu (albo i wszystkich).

komentarz 13 listopada 2016 przez andriej0 Nowicjusz (100 p.)
Od strony wizualnej bardzo mi się podoba. Jeżeli chodzi o kod, to tak jak kolega wyżej wspomniał - jest kilka błędów. Powrót do strony głównej za pomocą strzałki w prawo jest moim zdaniem mało intuicyjny. Wydaje się, że po jego kliknięciu przejdę do następnej podstrony. Lepszym rozwiązaniem byłoby breadcrumbs lub wyświetlanie headera na wszystkich podstronach.
1
komentarz 13 listopada 2016 przez niezalogowany

Brak nowych semantycznych znaczników z HTML5.

HTML5 ma już z 4 lata na karku, z czego 2 jako oficjalny standard - nowe znaczniki to dużo powiedziane : p

komentarz 13 listopada 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
W zasadzie masz rację, tak czasem nazywam sobie to nowymi w porównaniu do pozostałych (w sensie że wcześniej ich nie było i dużo osób stosuje same divy). Ale ogólnie nie są nowe, więc spoko, poprawiłem w odpowiedzi :p

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 452 wizyt
pytanie zadane 22 marca 2019 w Nasze projekty przez Dawid_Predecki Obywatel (1,610 p.)
0 głosów
5 odpowiedzi 600 wizyt
pytanie zadane 14 marca 2019 w Nasze projekty przez MasterOf Nowicjusz (200 p.)
0 głosów
5 odpowiedzi 572 wizyt
pytanie zadane 6 grudnia 2017 w Nasze projekty przez Bakr Mądrala (6,850 p.)

92,572 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...