• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Nauka dwóch języków jednocześnie

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,327 wizyt
pytanie zadane 12 listopada 2016 w HTML i CSS przez Kuba233 Początkujący (490 p.)
Witam,
Uczę się aktualnie programowania w języku swift na platformę iOS (zanim zaczniesz się spinać ze Apple to gowno itp. jestem świadomy swojego wyboru i jest wiem o wszystkich zaletach i wadach tego języka oraz platformy, jeżeli mimo to zamierzasz napisać krytykujący komentarz na temat mojego wyboru to opuść proszę wątek bo ilosc hejtu jakiego się nasłuchałem na ten temat juz mi wystarcza). Ostatnio zauważyłem ze tak samo jak pisanie aplikacji na iOS interesuje mnie pisanie stron internetowych. Zastanawiam się jednak czy jednoczesna nauka dwóch rożnych języków (a nawet kilku bo strony samym HTMLem sie nie pisze) jest dobrym pomysłem. Czy nie bedzie to za trudne do ogarnięcia i dobrego przyswojenia obu tych rzeczy ? Czy nie będą mi sie mylić rożne nazwy itp ? Czy jest to dobry pomysł uczenia sie dwóch rzeczy? Czy moze lepiej skupić się na jednej i ją bardzo dobrze znać ?
Ps. Jeżeli jest to jakaś ważna informacja to mam 15 lat i programowanie jest dla mnie czystą zabawą, wiążę z tym przyszłość ale na razie na to zbytnio nie patrzę. Umiem tez C++
1
komentarz 12 listopada 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
edycja 12 listopada 2016 przez jpacanowski

Uczę się aktualnie programowania w języku swift na platformę iOS (zanim zaczniesz się spinać ze Apple to gowno itp. jestem świadomy swojego wyboru i jest wiem o wszystkich zaletach i wadach tego języka oraz platformy, jeżeli mimo to zamierzasz napisać krytykujący komentarz

I tu przestałem czytać bo oczekiwałem pytania, a ty dalej to ciągniesz... nie mogłeś tego umieścić na końcu?

2
komentarz 12 listopada 2016 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)
Nie musisz się tłumaczyć ze swojegi wyboru, to twoja sprawa w czym programujesz. A akurat żeby programować na ios jest dużo plusów, ot choćby ludzie bardziej chętni do płacenia za apki.
2
komentarz 12 listopada 2016 przez niezalogowany
Dajcie mu spokój. Ja myślę, że po prostu chciał się pochwalić ;)

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 12 listopada 2016 przez Sinnley Stary wyjadacz (12,810 p.)
edycja 12 listopada 2016 przez Sinnley

Wydaje mi się, że to zależy jakich języków zamierzasz się uczyć (za chwilę odniosę się do twojego przypadku).

IMHO uczenie się kilku języków w tym samym czasie ma sens, ale tylko wtedy gdy ze sobą współgrają.
Oznacza to, że uczenie się np. HTMLA i CSS, albo nawet do tego i JSA (więcej niż 3 języki na raz bym już mimo wszystko odpuścił), ma sens, dlatego, że w jednym projekcie używasz obu. Uczysz się więc ich tak jakby były "jednym bardziej rozbudowanym językiem" i ćwicząc jeden ćwiczysz też drugi.

Za to w twoim przypadku mamy Switfa i języki webowe, czyli coś co ze sobą nie współgra. Proponowałbym więc wybrać jedno lub drugie. Możesz też pójść na kompromis i faktycznie uczyć się jednego i drugiego, ale z podejściem "profesjonalnie-dla zabawy". Zdaje sobie sprawę, że dla ciebie tak czy siak co byś nie wybrał póki co jest tylko dla zabawy, ale zmierzam do tego, żebyś po prostu na jednym się skupił, a drugiego uczył co jakiś czas, żeby zaspokoić ciekawość, pokodzić coś innego.

Dodatkowo zachęcam, w przypadku gdybyś skorzystał z powyższej opcji, żebyś wpierw ogarnął przynajmniej lekkie podstawy jednego z języków, tego, na którym chcesz skupić się bardziej. Bo jeśli zaczniesz z kopyta z oboma, to wtedy faktycznie może ci się troche mylić jedno z drugim :)
 

komentarz 12 listopada 2016 przez Kuba233 Początkujący (490 p.)

dziękuje bardzo za odpowiedz a w szczególności za uzasadnienie jej :). Jeżeli miałbym wybierać to na 99% wybrałbym swift z trzech  powodów 

1. Jestem w trakcie nauki tego języka wiec w przeciwieństwie do weny potrafię coś zrobić 

2.kupielm płatny kurs wiec teraz tak się wycofać to pieniądze wywalone w błoto 

3.pisanie apek na telefon bardziej mnie interesuje, Web miał by byc swojego rodzaju "odskocznią" i czymś co robionym z czystej ciekawości i potrzeby napisania moze kilku małych stron na rok (przynajmniej w tym momencie, moze jakbym w tym posiedział kilka kisielu to spodobałoby mi się bardziej niż apki). Wiec raczej zrobię tak jak pan napisał, nauczę się swifta i potem w wolnych chwilach zajmę się webem :) 

komentarz 12 listopada 2016 przez Sinnley Stary wyjadacz (12,810 p.)
No to jest całkiem niezłe podejście. To trochę tak jak z ludźmi, których pasjonuje np. historia, psychologia, czy cokolwiek innego.

Dziennie, na przykład, pracują jako programiści, a wieczorkiem do poduszki otwierają sobie książkę o historii polski i czytają jak tam Kazimierz Wielki zamieniał drewno w kamień ;)

Ty możesz skupić się na swifcie, a jak najdzie cię ochota to "do poduszki" możesz pobawić się w web-dev :)
komentarz 12 listopada 2016 przez Kuba233 Początkujący (490 p.)
I tak będę robił, o ile znajdę czas bo u mnie jeszcze dochodzi szkoła, testy, lektury itp. Ale dla chcącego nic trudnego :P jakoś wygospodaruje kilka godzin w tygodniu/miesiącu
komentarz 15 listopada 2016 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
Hej ;)
Mieszanie "języków" nie jest trudne, o ile w ogóle jesteś pewny, że masz czas na takie rzeczy. Ja na studiach uczę się C# i wtedy całkowicie się temu poświęcam zapominających o innych rzeczach, a w domu po kilka godzin siedzę przy HTML+CSS+JS i nic mnie nie obchodzi C# także potwierdzam, że da się :D
komentarz 15 listopada 2016 przez Kuba233 Początkujący (490 p.)
Tylko ty masz c# po kilka godzin dziennie w szkole, a wracając do domu nie uczysz się do jakiś "zbędnych" przedmiotów w domu. Ja chodzę do trzeciej klasy gimnazjum i w szkole uczę się zwykłych przedmiotów a wracając do domu muszę odrobić lekcje i nauczyć się na testy. Więc rozwiązanie takie jakiego ty używasz odpada :/
komentarz 15 listopada 2016 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
Jakby nie patrzeć poza C# mam jeszcze inne przedmioty na studiach ;)
Z własnego doświadczenia wiem, że nie ma co siedzieć długo na tych przedmiotach, które dla nas są "zbędne" :D Ach żałuję, że ja będąc w 3 gim zdecydowałam, że programowanie to nie dla mnie, trzymam kciuki za Ciebie! :P
komentarz 16 listopada 2016 przez Kuba233 Początkujący (490 p.)
Jeszcze na tym etapie na tych zbędnych przedmiotach muszę się też skupiać, do wyboru dobrego liceum/technikum potrzebne są punkty czyt. Dobre świadectwo i dobrze napisany test więc jeszcze przynajmniej do końca czerwca muszę się przyłożyć. Potem skupiam się dożo mocniej na programowaniu, na studiach biorąc pod uwagę ze jest to ostatni etap nauki (takiej systemowej) więc oceny końcowe (jeżeli owe są na studiach) z niektórych przedmiotów nie liczą się nigdzie, pomijając fakt ze na studiach programistycznych nie uczą cie biologii tylko przedmiotów związanych z tym zawodem :). Dzięki za pomoc.  :)
0 głosów
odpowiedź 12 listopada 2016 przez Ferdu Gaduła (4,150 p.)

Ciężko odpowiedzieć ponieważ każdy inaczej przyswaja materiał. Przykładowo dla mnie html, css, JS i php (leciałem z tutokami P. Zelenta) to już było za dużo. Następnym razem nie rozpisuj się aż tak ponieważ połowa twoich wypocin to żalenie się jak to Cie ludzie hejtowali. Jeśli masz czas i chęci to ucz się nawet 20 języków naraz.

Czy jest to dobry pomysł uczenia sie dwóch rzeczy? Czy moze lepiej skupić się na jednej i ją bardzo dobrze znać ?

Jeśli faktycznie UMIESZ a nie tylko ZNASZ C++, to właśnie na nim bym się skupił. Na tą chwilę możesz wiele innych rzeczy robić za jego pomocą. Nawet apki mobilne z tego co wiem.

komentarz 12 listopada 2016 przez Kuba233 Początkujący (490 p.)
Nieświadomie się rozpisałem :P następnym razem postaram się krócej. Źle to ująłem, skończyłem kursy pana zelenta i przeczytałem symfonię + oglądałem kulka kursów z Qt której juz zaczynam ogarniać. Ostatnio zauważyłem jednak ze pisanie aplikacji które mogę mieć na własnym telefonie i z nich korzystać kręci mnie bardziej niż kolejny program na PC który zalega tylko w folderze "skończone programy". Pomijając juz sam fakt ze mogliby korzystać z niego znajomi itp. Jak tak teraz myślę to wydaje mi się ze najlepszym ruchem byłby nauczyć się najpierw swifta na poziomie takim zebym mógł w miarę swobodnie pisać aplikacji i dopiero nauka pisania stron. Albo tak jak ktoś niżej napisał
0 głosów
odpowiedź 12 listopada 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
edycja 12 listopada 2016 przez jpacanowski

Jeśli chcesz tworzyć aplikacje mobilne to zamiast Swifta polecić mogę PhoneGap i tworzysz apki w HTML5 + CSS3 + JS. Ostatecznie końcowy projekt kompiluje się do paczki z aplikacją i takie apki działają i wyglądają jak natywne. Do tego jest super framework Ionic jeśli już w ogóle podoba ci się design i ekosystem iOS i masz gotowe klasy ze stylami kontrolek, a logikę piszesz w AngularJS. Pisze się szybciej niż w Swifcie [*].

[*] Żeby nie było - pracuję na Maku.

http://forum.pasja-informatyki.pl/21046/nauka-2-jezykow-jednoczesnie-to-ma-sens

komentarz 12 listopada 2016 przez Kuba233 Początkujący (490 p.)
Rozumiem ze pracuje pan jako programista/programuje pan na nim, w jakim języku na pisze?
komentarz 12 listopada 2016 przez Kuba233 Początkujący (490 p.)
Co do linku, czytałem ten wpis jednak odnosił się on do C++ i javy a tu chodzi o swift i technologie webowe, wydaje mi się że trochę się to różni wiec wolałem napisać osobny wątek.
komentarz 12 listopada 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Nie jestem panem ;) Wszystko po trochu. HTML5/CSS, PHP/MySQL, C/C++...

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 321 wizyt
pytanie zadane 9 stycznia 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez czujek22 Dyskutant (7,670 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 343 wizyt
pytanie zadane 12 marca 2017 w C i C++ przez Luryxyt Użytkownik (870 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 494 wizyt

92,556 zapytań

141,404 odpowiedzi

319,562 komentarzy

61,942 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...