• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

przeoczenie w kodzie lub inny błąd

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
130 wizyt
pytanie zadane 9 listopada 2016 w C i C++ przez Adik8688 Nowicjusz (160 p.)
Witam!
Od 2 dni przypominam sb podstawy programowania C++ poznane wcześniej na kanale pana Mirosława Zelenta. Po wstępnym ogarnięciu sprawy wziąłem się za zadania ze SPOJa. konkretnie na zadanie z liczbami pierwszymi http://pl.spoj.com/submit/PRIME_T/ , zrobiłem dość szybko program który wg mnie działa poprawnie, tj. prawidłowo rozpoznaje liczby pierwsze, ale SPOJ nie chce mi tego zaliczyć. Proszę o podpowiedź lub naprowadzenie mnie na to co może być nie tak ;p
KOD: http://wklej.to/H5KLs
1
komentarz 9 listopada 2016 przez Blacha Mądrala (5,960 p.)
Kolega to na jakies zawody startuje typu "najbrzydszy kod"?
komentarz 10 listopada 2016 przez Adik8688 Nowicjusz (160 p.)
kolega od 8 msc nie programował, teraz postanowił "na szybko" powtórzyć sobie kurs C++ i wziąć się za zadania ;p
1
komentarz 11 listopada 2016 przez Blacha Mądrala (5,960 p.)

No dobra ale takie podstawy jak wcięcia w kodzie to jednak trzeba stosować. Twój kod jest strasznie brzydki (czyli nieczytelny) i zniechęca ludzi do pomocy.

Tak powinien wyglądać twój kod (jest to dokładnie ten sam kod). Oczywiście nazwy zmiennych również wymagają zmiany gdyż np. "t" nic o sobie nie mówi.

#include <iostream>
#include <iomanip>
#include <cmath>

using namespace std;

float n;
long double liczba[99998];
float t;

int test(long double liczba){
    n=liczba; 
    t=0;

    for(float i=n-1; i>1; i--)
    {
        if( n/i == round(n/i) )
            t++;
    }

        if(t==0)
            return 1;
        else 
            return 0;
}

int main()
{
    for(int i=0; i<=99999; i++){
        cin>>liczba[i];
    }

    for( int i=0; i<=99999; i++){
        if( (test(liczba[i]) == 1) && (liczba[i]!=1) )
            cout<<"TAK"<<endl;
        else 
            cout<<"NIE"<<endl;
    }

}

ps. zły link do spoja.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 9 listopada 2016 przez niezalogowany
Na jakiej podstawie stwierdziłeś że będzie 99999 testów? W zadaniu masz podane n = [1..10000].

Btw. brzydki kod
0 głosów
odpowiedź 10 listopada 2016 przez Adik8688 Nowicjusz (160 p.)
edycja 10 listopada 2016 przez Adik8688
n - liczba testów n<100000
nie wiedziałem jak to zapisać, więc założyłem największą liczbę spełniającą warunek
edit: zmieniłem troche, ale dalej nie jest dobrze ;p http://wklej.to/CwPJr

Podobne pytania

–1 głos
2 odpowiedzi 203 wizyt
pytanie zadane 7 lutego 2018 w C i C++ przez necik Początkujący (430 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,038 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 81 wizyt
pytanie zadane 3 grudnia 2019 w C i C++ przez hubjanert Nowicjusz (150 p.)

92,454 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...