• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zadanie ANSI C- Napisz program tworzący histogram długości słów wejściowych.

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,517 wizyt
pytanie zadane 9 listopada 2016 w C i C++ przez Kamil Ślażyński Nowicjusz (120 p.)
Witam,mam do wykonania  zadanie-Napisz program tworzący histogram  długości słów wejściowych. Jako ze dopiero zaczynam z programowaniem to dla mnie jest on wielkim problemem, nie wiem od czego mam zacząć. Za każdą pomoc będę mega wdzięczny.

Z góry dzięki

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 9 listopada 2016 przez draghan VIP (106,230 p.)
1. Wiesz, co to histogram?

2. Wiesz, jak pobierać dane do programu?
komentarz 9 listopada 2016 przez Kamil Ślażyński Nowicjusz (120 p.)
1. Histogram mi się kojarzy z zliczanie ile razy urzyłem danego znaku .

2. Jeśli się nie mylę to za pomocą getchar są pobierane dane.

Tak jak mówiłem jestem początkujący i wcześniej spotykałem się z łatwiejszymi zadaniami/
1
komentarz 9 listopada 2016 przez draghan VIP (106,230 p.)

Tak jak mówiłem jestem początkujący i wcześniej spotykałem się z łatwiejszymi zadaniami/

To czas na trudniejsze. ;) Każdy złożony problem można podzielić na mniejsze, łatwiejsze do ogarnięcia.

Histogram w tym przypadku to wykres, który przedstawia ile jest wyrazów o danej liczbie liter. Tak przynajmniej rozumiem to polecenie, bo jest ono nie do końca ścisłe.

Skoro już wiesz (mam nadzieję), co to histogram, to wypada najpierw zebrać dane. Trzeba wymyślić jakiś sposób, żeby program otrzymywał dane i mógł rozpoznać, kiedy skończyliśmy mu je podawać.

Najprościej nałożyć sztywne ograniczenie: "podaj 10 wyrazów", ale to mało eleganckie. Myślę jednak, że na początek będzie dobrze. Później można zmodyfikować program, aby był bardziej elastyczny.

Tak więc Twoje zadanie pierwsze: napisz program, wczytujący 10 słów i przechowujący je w pamięci.

0 głosów
odpowiedź 15 stycznia 2017 przez maciekkov Początkujący (360 p.)
edycja 15 stycznia 2017 przez maciekkov

Proszę bardzo :)

Po ostatnim wyrazie musi być spacja albo enter aby go zliczyło. Program kończymy wciskając tyldę i potwierdzając enterem.

#include <stdio.h>

int status=0;
int tab[50];
int licznik=0;
int c,i=0;
int j;
void ile(int);
main()
{
    while((c=getchar())!='`')
    {
        if(c==' '||c=='\t'||c=='\n')
        {
            //printf("%d\n",i);
            status=0;
            tab[i]=licznik;
            licznik=0;
            i++;
        }
        else
        {
            status=1;
            licznik++;
        }
    }
    for(j=0; j<=i; j++)
    {
        printf("%d| ",j);
        ile(tab[j]);
        printf("\n");
    }
}
void ile(int znak)
{
    int i;

    for(i=1; i<=znak; i++)
    {
        printf("x");
    }
}

Tak to wygląda:

 

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 489 wizyt
pytanie zadane 28 grudnia 2018 w C i C++ przez adrianoC Nowicjusz (130 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 760 wizyt
pytanie zadane 5 stycznia 2020 w C i C++ przez Hubertius Bywalec (2,970 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 556 wizyt
pytanie zadane 20 lipca 2016 w C i C++ przez nauwalis Mądrala (7,350 p.)

92,455 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...