• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Błąd GLUT / OpenGl / Movement / C++

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
251 wizyt
pytanie zadane 7 listopada 2016 w C i C++ przez Jakub Chomicz Początkujący (380 p.)
edycja 8 listopada 2016 przez Arkadiusz Waluk

Błagam pomóżcie mój program nie działa tak jak trzeba :( zamierzam zrobić Grę 3D rzecz jasna z movmentem  ale właśnie z nim mam problem ponieważ gdy naciskam w postać nie idzie do przodu a gdzy s nie idzie do tyłu błagam pomóżcie ;(                             KOD :

#include <math.h>
#include <iostream>
#include <Windows.h>
#include <glut.h>
using namespace std;
int X = 0;
int Y = 0;
int Z = 0;
void D ()
{
    glPushMatrix();
    glClearColor(1.0,1.0,1.0,1.0);
    glClear (GL_COLOR_BUFFER_BIT);
    glTranslatef(X,Y,Z);
    glBegin(GL_QUADS);
    glColor3f(1.0,0.0,0.0);
    glVertex3f(0.5,0.5,0.5);
    glVertex3f(0.5,-0.5,0.5);
    glVertex3f(-0.5,-0.5,0.5);
    glVertex3f(-0.5,0.5,0.5);
    glEnd();
    glPopMatrix();
    glFlush();
    glLoadIdentity();
    glutSwapBuffers();
}
void Reshape ()
{
    D();
}
void KeyBoard(unsigned char key,int x,int y)
{
    switch (key)
    {
    case 'w':
        Z++;
    break;
    case 's':
        Z--;
    break;
    case ';':
        exit (0);
    break;
    }
}
void Mouse (int btn, int state , int x,int y)
{

}
int main( int argc, char * argv[])
{
    glutInit(&argc, argv);
    glutInitDisplayMode(GLUT_DOUBLE|GLUT_RGBA);
    glutInitWindowSize(800,600);
    glutCreateWindow("LOL");
    glutKeyboardFunc(KeyBoard);
    glutMouseFunc(Mouse);
    glutDisplayFunc(D);
    glutMainLoop();
}

 

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 8 listopada 2016 przez lnkoc Stary wyjadacz (13,960 p.)

Na podstawie tego co napisałeś zamierzasz przesuwać sceną z obiektem GL_QUAD, ale korzystasz z domyślnie zdefiniowanego obserwatora. O ile mi wiadomo w przypadku gier powinno się obracać kamerą (i tu pomocna staje się funkcja gluLookAt()), modyfikując jej współrzędne. Mogę polecić stronę na podstawie której samodzielnie uczyłem się podstaw, jest tam dokładnie wyjaśnione jak działa ta funkcja i przy odrobinie własnej inicjatywy uda Ci się napisać odpowiedni kod.

komentarz 8 listopada 2016 przez Jakub Chomicz Początkujący (380 p.)

dzięki napewno skorzstam ale mam prośbę mógłbyś powiedzieć dokładnie pod jakim podkunktem na tej stronie znajduje się wytłumaczenie tej funkcji ponieważ nie mogę znaleźć frown

komentarz 8 listopada 2016 przez lnkoc Stary wyjadacz (13,960 p.)

Ogólnie rzecz biorąc poleciłbym przerobienie wszystkich podanych programów od ćwiczenia 2 włącznie na własnym sprzęcie, bo jest to po prostu bardzo edukujące. 
Niemniej jednak o gluLookAt() jest tutaj. Dosyć ważne są różnice między stosowanym domyślnie glOrtho().

komentarz 8 listopada 2016 przez Jakub Chomicz Początkujący (380 p.)
Dzięki ^^
komentarz 8 listopada 2016 przez Jakub Chomicz Początkujący (380 p.)

Nie mogę zrozumieć nic  z tego kursu frown mógłbyś może wytłumaczyć mi poprostu o co chodzi z moim błędem ??? frown (chodzi mi tylko o poruszanie się przód tył)

komentarz 8 listopada 2016 przez lnkoc Stary wyjadacz (13,960 p.)

Nie mogę zrozumieć nic  z tego kursu

Czego dokładnie nie rozumiesz? 

komentarz 8 listopada 2016 przez Jakub Chomicz Początkujący (380 p.)
ogólnie używa on różnych nie znanych mi słów przez co nie potrafię zrozumieć tego kursu :/ byłbym naprawdę wdzięczny gdybyś mógł mi wytłumaczyć gdzie popełniłem błąd pisząc mój kod bo poprostu tego nie wiem a przeszukałem chyba cały internet dlatego zadałem to pytanie na forum :/

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 129 wizyt
pytanie zadane 14 listopada 2016 w C i C++ przez Jakub Chomicz Początkujący (380 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 2,059 wizyt
pytanie zadane 10 listopada 2016 w C i C++ przez Jakub Chomicz Początkujący (380 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 249 wizyt
pytanie zadane 2 czerwca 2023 w C i C++ przez piotr_domanski Bywalec (2,040 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...