• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

[Template] Pytanie na forum

Object Storage Arubacloud
+8 głosów
764 wizyt
pytanie zadane 1 listopada 2016 w Nasze poradniki przez niezalogowany
edycja 25 listopada 2016

Hej, ten temat powstał z nadzieją na poprawienie jakości pytań dodawanych przez użytkowników.

Kiedy mogę zadać pytanie?

Zanim zadasz pytanie upewnij się najpierw czy nie istnieje już identyczne, albo podobne czy to na forum, czy to w sieci. Jeżeli nie znalazłeś podobnego pytania na forum lub jego odpowiedź cię nie satysfakcjonuje (wtedy to podkreśl: "znalazłem podobne pytania: <linki do pytań>, ale nie rozwiązują mojego problemu") to droga wolna i możesz zadać pytanie, ale...

 

Jak dobrze zadać pytanie?

 

Temat (nagłówek) pytania 

(z definicji) MUSI być treściwy i krótki tak aby w mniej niż jednym zdaniu oddawał sens zawartości pytania.

ŹLE

Bootloader pomocy! # "pomocy" - słowo z [listy wskazówek] których nie powinno się używać

Dlaczego kod nie działa tak jak powinien? # zero jakichkolwiek informacji o problemie

Nie działa. Problem sprintf. # już lepiej, ale dalej brak konkretów

Nie działa tak jak powinno # no comment

DOBRZE (inne przykłady)

Konwersja danych string na char, char na int

Algorytm blokowy na wyświetlanie liczb

Jak usunąć bootloader chameleon

error: ‘NULL’ was not declared in this scope

WSKAZÓWKI

  1. tytuł pytania powinien być krótki, jeżeli składa się z więcej niż jednego zdania to jest za długi
  2. jeżeli błąd dotyczy konkretnego komunikatu błędu, to powinien się on znaleźć w tytule
  3. unikaj słów: "pomocy", "help", "coś nie działa", a także wykrzykników i emotek

 

Treść pytania

Treść pytania powinna zawierać konkretne informacje potencjalnie przydatne do rozwiązania problemu, najczęściej wymagane to:

  1. Fragment kodu, który podejrzewamy o błąd (lub cały jeżeli nie wiemy w czym może leżeć problem)
  2. Komunikat błędu (w wersji tekstowej, a nie screena) jeżeli występuje (oraz dane dla jakich się pojawia lub dokładne kroki do jego reprodukcji)
  3. Wejście/Wyjście programu także podajemy w wersji tekstowej
  4. Informacje dotyczące środowiska na któym uruchamiamy program (system operacyjny, kompilator, ...)
  5. Inne istotne informacje...

 

WSKAZÓWKI

  1. Wszystkie informacje powinny znajdować się wewnątrz treści pytania, tzn przekazanie informacji w nagłówku/tagach nie zwalnia cię z obowiązku przekazania tej samej informacji w treści pytania
  2. Nie dodawaj nieistotnych informacji, np "historii życia", czyli historyjki w stylu "Cześć wszystkim, nazywam się... Zacząłem programować x czasu temu, bo ....". Serio, nikogo to nie interesuje a dodatkowo utrudnia odnalezienia sedna pytania
  3. Jeżeli dodajesz obrazki to upewnij się że podajesz także do nich link (forum ma tendencję do zmniejszania ich bez możliwości powiększenia)
  4. Upewnij się że cały kod umieściłeś w przeznaczonym do tego [bloku]
  5. Sprawdź czy pytanie po przeczytaniu jest zrozumiałe
  6. Nie formatuj tekstu jeżeli nie jest to konieczne, zastosowanie różnych krojów, wielkości czcionek, wyrównywanie tekstu itd. nie robi na nas wrażenia

 

Kategoria i tagi

Upewnij się, że pytanie trafiło do [właściwej kategorii], nie stosuj też nadmiernie tagów.

Umieszczenie informacji w tagach (np "Qt") nie zwalnia cię z obowiązku poinformowania nas w treści pytania, że korzystasz z Qt.


Wzorce pytań

Poniżej podaję kilka wzorców pytań, wraz z pseudo-przykładami do konkretnych sytuacji (rodziny problemów).

Jeżeli ktoś zauważył jakiś inny wzorzec to gorąco zachęcam do dodania go w komentarzach wg schematu, wtedy ja dodam go do treści tego pytania:

Nazwa wzorca

Wzorzec pytania

Wzorzec treści (pola, które pytający powinien wypełnić)

Przykład:

Przykładowy nagłówek pytania

Przykładowe wypełnienie treści pytania (wymagań)

---

Pytania o komunikaty błędów

[(skrócony) komunikat błędu]

  1. (pełny) komunikat błędu
  2. Kroki do reprodukcji
  3. Informacje o środowisku (kompilator, jego wersja, IDE, OS, architektura)
  4. Kod

Przykład:

Wskaźniki, Segmentation fault

  1. Komunikat: "Segmentation fault"
  2. Kroki do reprodukcji: skompilowanie i uruchomienie programu
  3. Informacje o środowisku:
    1. OS: Windows 10
    2. Arch: 64bit
    3. Kompilator: g++ (GCC) 5.3.0
  4. Kod:
int main()
{
    int *a = 0;
    int b = *a + 3;
}

 

Pytania dotyczące kursów MZ

UWAGA! Zanim zadasz pytanie sprawdź czy rozwiązania nie ma pod którymś z wątków [CR] lub na naszym [repo]

Kurs MZ | [nazwa lekcji] - [skrócony opis problemu]

  1. Pełna nazwa lekcji / kursu
  2. Link do filmu
  3. Jeżeli problem dotyczy konkretnego fragmentu podaj minutę w której występuje
  4. Twój kod, log błędu, sposób reprodukcji, ...

Przykład (niemający sensu, ale pasujący do wzorca):

Kurs MZ | PHP #2 - blind sql injection

Mam problem z lekcją PHP (#2): System logowania do strony. Sesja. Wstrzykiwanie SQL

Otóż nie rozumiem dlaczego rozwiązanie zaprezentowane w [7:7:7]  filmu miałoby chronić przed atakiem sql injection, skoro poniższy kod jest w stanie pokonać przedstawione zabezpieczenie:

SELECT * from books where title='Harry Potter' and 1=1;#'

Więcej template'ów wkrótce...

komentarz 1 listopada 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
Miło, że przygotowałeś taki poradnik, z pewnością go wykorzystamy, tylko jeszcze nie wiem jak. Jak wiesz zaplanowana jest podstrona z linkownią, możliwe, że po prostu tam będzie sekcja dotycząca samych spraw forum i tam zostałyby podlinkowane takie tematy.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 1 listopada 2016 przez niezalogowany

Istnieje FAQ, temat był poruszany również tutaj. Moim zdaniem kompletny poradnik powinien wyświetlać się przy rejestracji w całej swojej okazałości, obecnie widnieje jako odnośnik. Może system kar (ostrzeżenia widniejące na profilu) będzie dobrym pomysłem?

1
komentarz 1 listopada 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Spokojnie, mamy już swój system ostrzeżeń :)
1
komentarz 1 listopada 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)

Moim zdaniem kompletny poradnik powinien wyświetlać się przy rejestracji

Planujemy coś takiego wprowadzić. Jednym z pomysłów jest zrobienie jakiegoś małego interaktywnego tutoriala, który każdy użytkownik musiałby przejść zaraz po zarejestrowaniu - interaktywny, aby nie dało się tego tak prosto ominąć, a trzeba było wykonać jakieś akcje. Inny pomysł to bardziej łagodna wersja, czyli zrobienie podstrony na którą użytkownik zostałby przekierowany po rejestracji i tam w krótkiej formie byłoby przedstawione wszystko co najważniejsze.

Koncepcja jeszcze nie jest sztywno określona, ale pewne jest, że należy coś tego typu wprowadzić.

Może system kar (ostrzeżenia widniejące na profilu) będzie dobrym pomysłem?

Tylko czy to coś da? Głównym problemem jest to, że osoby, które wchodzą tutaj pierwszy raz po prostu nie wiedzą o pewnych rzeczach. Najczęstszym problemem jest nieumieszczanie kodu w specjalnym bloczku, chociaż zdarzają się też oczywiście inne. Jestem jednak przekonany, że część z nich wynika z nieświadomości (chociaż w teorii świadomi tego być powinni bo rejestrując się potwierdzają znajomość FAQ i regulaminu).

Ogólnie nie wiem czy publiczny system kar byłby przydatny, z jednej strony tak bo trochę mogłoby to bardziej dyscyplinować użytkowników, z drugiej nie bo jeden mały wpis w takim czymś mógłby pogarszać ogólną opinię o danej osobie. Także trzeba byłoby się poważnie zastanowić i na razie nie widzę sensu robienia czegoś takiego. Jak już wspomniał Eryk mamy od niedawna (niestety wcześniej takiego czegoś nie było) swój system ostrzeżeń dostępny dla administracji forum i myślę, że na razie jest to wystarczające.

Podobne pytania

+12 głosów
6 odpowiedzi 777 wizyt
pytanie zadane 8 kwietnia 2016 w Sprawy forum przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 548 wizyt
pytanie zadane 28 września 2015 w PHP przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)
+7 głosów
3 odpowiedzi 1,106 wizyt
pytanie zadane 29 lipca 2015 w Sprawy forum przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...