• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wysypująca się pętla

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
114 wizyt
pytanie zadane 28 października 2016 w C i C++ przez niezalogowany

Witam.

Napisałem program, który ma wykonywać to działanie. Niestety za każdym razem gdy zaczynam wprowadzać drugą wartość zmiennej 's' program się wysypuje. Zmieniałem już s na tablicę n-elementową i leciałem pętlą przez elementy, ale efekt był ten sam... Po objawach wnioskuję, że źle napisałem pętlę 'for', lecz ślęczę przed kodem już któryś raz i nie mogę dopatrzeć się błędu. Byłbym wdzięczny za małą wskazówkę co robię źle.

#include<stdio.h>

int main()
{
  int x,y,n,s,penalty;
	penalty=0;
	
	scanf("%d %d\n%d",&x,&y,&n);
	for(;n>0;n-=1)
	{
	 	scanf("%d",s);
		if(s<x)
		{
		 	penalty+=(x-s);
		}
		else if(s>y)
		{
		 	penalty+=(s-y);
		}
		else
		{
		 	penalty=0;
		}
	}
	printf("%d",penalty);

  return 0;
}

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 28 października 2016 przez criss Mędrzec (172,590 p.)
wybrane 28 października 2016
 
Najlepsza

Ampersand przy s. scanf oczekuje wskaźnika

komentarz 28 października 2016 przez niezalogowany
Dziękuję. Popełnianie takich błędów oznacza jedno -> jest za późno na programowanie, idę spać... Dziękuję za pomoc i życzę miłej nocy :)
0 głosów
odpowiedź 28 października 2016 przez siof Gaduła (3,560 p.)
Generalnie w kodzie który wstawiłeś wystarczy w linii 11 dodać & aby do scanf przekazać prawidłowo s

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 534 wizyt
pytanie zadane 18 czerwca 2019 w C i C++ przez Eryk Słowiński Początkujący (280 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 636 wizyt
pytanie zadane 6 stycznia 2019 w C i C++ przez Kacper Lasota Początkujący (250 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 555 wizyt
pytanie zadane 4 października 2018 w C i C++ przez jarekmarek Nowicjusz (120 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,077 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...