• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Nauka programowania C++. Czy zmienić język?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
895 wizyt
pytanie zadane 20 października 2016 w C i C++ przez neWWbie Początkujący (410 p.)
Witam,

generalnie uczę się programowania (C++) od niecałych dwóch tygodni, wiem że to nie jest dużo czasu, ale mianowicie już teraz chciałbym rozplanować etapy mojej dalszej nauki. Zatrzymałem się w c++ na etapie bodajże wzkaźników i mam powiedzmy niemały problem żeby je ogarnąć. Zainstalowałem Pythona i zaczynam coś majstrować, z racji tego że słyszałem że nauka tego języka jest łatwiejsza. I tutaj nasuwa się moje pytanie czy kontyunować nauke C++ mimo wszystko próbować czy przerzucić się na łatwiejsze programowanie. Wiem że szybkość z jaką się uczymy zależy tylko od umiejętnosci danej osoby, ale nie jestem pewny czy jeśli zatrzymałem się na tym etapie, czy dam rade sobie z następnymi. Czy ogólnie waszym zdaniem wystarczy czas i wytrwałość czy może od razu zmienić język żeby nie tracić niepotrzebnie czasu?

Pozdrawiam

6 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 20 października 2016 przez criss Mędrzec (172,590 p.)
wybrane 20 października 2016 przez neWWbie
 
Najlepsza
Popisz sobie jeszcze coś w Pythonie jeśli C++ cie zmęczył (chwila przerwy każdemu dobrze robi) - jak się spodoba to pisz w Pythonie. Jednak jeśli faktycznie chcesz się uczyć akurat C++, to na pewno nie powinieneś dawać sobie spokój bo nie możesz zrozumieć wskaźników XD Każdy ma z tym mniejszy czy większy problem na początku. Ale wystarczy, że raz ci zaskoczy i wszystko będzie dla ciebie jasne (jeszcze przyzwyczaisz się do operatorów * i & i tyle), bo sama koncepcja jest banalna. Także rezygnowanie z takiego powodu to IMO głupota - ogarnij te wskaźniki i później najwyżej podejmiesz decyzje. Anyway zrozumienie wskaźników co nieco ci rozjaśni w innych językach przynajmniej z rodziny C.
komentarz 20 października 2016 przez neWWbie Początkujący (410 p.)
Btw. nie chce przerzucić się na inny jezyk, bo WZKAŹNIKI, bo po prostu zatrzymałem się na takim etapie po 2 tygodniach intensywnej nauki XD
komentarz 20 października 2016 przez criss Mędrzec (172,590 p.)
No każdy sie zatrzymuje w tym miejscu na moment. Daj sobie kilka dni przerwy jeśli potrzebujesz i dalej pisz jakieś projekciki, na siłe wykorzystuj wskaźniki i dynamiczną alokacje.. Zajrzyj też na YT ("c++ pointers" czy coś takiego wpisz), sporo jest różnych nagranych wykładów na ten temat. Może któreś wytłumczenie ci podpasuje.
1
komentarz 20 października 2016 przez Evelek Nałogowiec (28,960 p.)
Podpisuje sie pod tym co napisał Criss. Wskaźniki jak zobaczyłem to zniechęciłem się do programowania na dobry miesiąc. Potem leciałem dalej z materiałem aż do momentu, gdzie wskaźniki są używane w kolejnych zagadnieniach i się zatrzymałem, bo nic nie rozumiałem... Wtedy nabrałem motywacji i się w końcu nauczyłem pisząc kilkanaście programów z ich zastosowaniem. Tobie też tego życzę, odpoczynku od problemu a potem kolejnego podejścia do niego i cierpliwego zrozumienia tego zagadnienia. :-)
1
komentarz 21 października 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

Wskaźniki to najprostsza rzecz dla świecie... Natychmiast to ogarnąłem, za to miałem problem ze zrozumieniem pętli for i kilka razy podchodziłem aby ją zrozumieć ;)

https://pl.wikibooks.org/wiki/C/Wska%C5%BAniki

0 głosów
odpowiedź 20 października 2016 przez Madar Obywatel (1,560 p.)
C++ na początek to najelpszy wybór jaki może być. Daj sobie kilka miesięcy, jeśli je przepracujesz sumiennie i intensywnie, dopiero wtedy będą efekty. Później możesz się przerzucić na coś innego, składnia innych języków (pętle, ify, funkcje itd... ) jest podobna :)
0 głosów
odpowiedź 20 października 2016 przez unknown Nałogowiec (39,560 p.)
Jeśli nie chcesz programować w C++ to tego nie rób. Poco tracić czas? Podstaw nauczysz się w każdym innym języku.
komentarz 20 października 2016 przez neWWbie Początkujący (410 p.)
Właśnie rozchodzi się o to że chciałbym programować w tym języku. Jednak jeśli zatrzymałem się na początkowym etapie, nie jestem w stanie ocenić czy przebrne dalej.
komentarz 20 października 2016 przez unknown Nałogowiec (39,560 p.)
To nie masz wyboru. Musisz jakoś ogarnąć wskaźniki.
komentarz 21 października 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
0 głosów
odpowiedź 20 października 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Nie wiem co chcesz probic, od tego trzeba zaczac... Jezeli masz zamiar programowac strony, to jaki jest sens nauki C++, jezeli komorki i tablety, to Java, swift, C#, a jak gry, to C++ lub C#
0 głosów
odpowiedź 20 października 2016 przez spokojny Nałogowiec (28,630 p.)
Ja bym poszedł w kierunku Python, jest prosty w połączeniu z jakimś Django napiszesz prawie wszystko w webie. Ma szybki próg wejścia jak PHP, jest stabilny i ma sporą społeczność. Wiadomo nie ma takiej wydajności co C++ tu raczej z nim konkuruje Rust, D, Go. W Pythonie uczysz się podstaw i już widzisz efekty tego co się nauczyłeś i możesz coś działać.
–3 głosów
odpowiedź 28 października 2016 przez tomasz8z Nowicjusz (140 p.)
Moim zdaniem warto zmienić język z C na jave gdyż w javie pisane są aplikacje na androida który jest na rynku największym mobilnym systemem do nauki można przejrzeć kursy np na eduweb.pl które pomogą poznać podstawy javy i zacząć pisać aplikacje na ten system. Składniowo są to bardzo podobne języki także nie powinieneś mieć problemów z przeskokiem z jednego na drugi. Nauczyć się spokojnie można, wystarczy chcieć.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 4,165 wizyt
+2 głosów
1 odpowiedź 511 wizyt
pytanie zadane 2 stycznia 2021 w Python przez x_000 Obywatel (1,460 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 560 wizyt
pytanie zadane 20 czerwca 2020 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Greeenone Pasjonat (16,100 p.)

92,543 zapytań

141,385 odpowiedzi

319,491 komentarzy

61,929 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...