• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dlaczego kod nie działa tak jak powinien?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
305 wizyt
pytanie zadane 20 października 2016 w C i C++ przez Dawid Zając Nowicjusz (150 p.)

Cześć!

Jestem na bardzo wczesnym poziomie nauki C++, a mianowicie przerobiłem raptem 3 odcinki pana Mirosława na temat programowania w C++. Wiem co to zmienne, znam "if" oraz pętlę "for". Chciałem rozwiązać jakieś zadanie aby utrwalić tą wiedzę, jednak kod nie działa tak  jak powinien a według mnie wszystko jest dobrze. W zadaniu chodzi o to, iż program pobiera od nas dane na temat imienia i jeśli imię to "Dawid" lub "Zofia" program powinien wypisać liczby kolejno od 1 do 50, a w przeciwnym wypadku program wypisuje liczby od 1 do 100. Proszę o pomoc w odnalezieniu błędu i jednocześnie dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam!

#include <iostream>

using namespace std;

string imie;

int main()
{
    cout << "Podaj swoje imie:";
    cin>>imie;

    if((imie=="Dawid")||(imie=="Zofia")||(imie=="dawid")||(imie=="zofia"))
    {
        for (int i=1; i>=50; i++)
        {
            cout<<i<<endl;
        }
    }
    else
    {
        for (int i=1; i>=100; i++)
        {
            cout<<i<<endl;
        }
    }
    return 0;
}

 

1
komentarz 20 października 2016 przez niezalogowany
co za bzdura krr, jak string może przyjmować jednocześnie różne wartości??
komentarz 20 października 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Przepraszam zle przeczytalem

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 21 października 2016 przez thesundbay Użytkownik (520 p.)
wybrane 22 października 2016 przez Dawid Zając
 
Najlepsza
for (int i=1; i>=50; i++)

przeczytaj tę pętlę: wykonuj instrukcję dopóki ' i ' inkrementowane po obiegu, będzie (większe, równe 50)?...

nielogiczne, nieprawdaż?
Poprawiony kod: 

for (int i=1; i<=50; i++)

Analogicznie do dalszych części kodu.

komentarz 22 października 2016 przez Dawid Zając Nowicjusz (150 p.)
Dziękuje za pomoc!
+1 głos
odpowiedź 20 października 2016 przez niezalogowany

zmień warunki na:

i<=50

i<=100

komentarz 22 października 2016 przez Dawid Zając Nowicjusz (150 p.)
Dziękuje za pomoc!

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 191 wizyt
pytanie zadane 17 października 2016 w C i C++ przez niezalogowany
0 głosów
1 odpowiedź 236 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 367 wizyt
pytanie zadane 23 sierpnia 2015 w C i C++ przez Slasheruus Nowicjusz (170 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...