• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak wymusić zera wiodące w excelu? (system binarny)

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,395 wizyt
pytanie zadane 15 października 2016 w Systemy operacyjne, programy przez Robert de Clair Mądrala (5,300 p.)
Chciałem stworzyć sobie w excelu prosty kalkulator do przeliczania maskarady, czyli wpisuję adres IP i dalej chciałem sobie jak krowie na rowie krok po kroku zrealizować przeliczanie.
Niestety już na starcie natknąłem się na problem - niby tylko wygląd, ale już mnie drażni ;)

Otóż przy przeliczaniu liczb w oktetach urywa mi zera wiodące, czyli zamiast 00001010 mam 1010.
Jak przekonać arkusz, że wizualne rozmieszczenie tych 0/1 ma dla mnie znaczenie? czyli aby nie urywał mi tych zer wiodących. Niby znalazłem poradę by użyć formatowania niestandardowego i wpisać tam osiem 0, niestety to się sprawdza tylko w przypadku liczb w systemie dziesiętnym i faktycznie dodaje te zera wiodące.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 15 października 2016 przez obl Maniak (51,280 p.)

Klikasz prawym przyciskiem myszy na komórkę z twoją liczbą np 1010, która ma zawsze składać się z 8 cyfr. Z menu wybierasz formatuj komórki. W okienku Formatowanie komórek wybierasz zakładkę liczby, kategoria: niestandardowe w polu typ wpisujesz 00000000 (znaczy się osiem zer)  klikasz ok i zrobione.

Edit: Sory nie doczytałem, że tak próbowałeś.

komentarz 15 października 2016 przez Robert de Clair Mądrala (5,300 p.)
Dokładnie jak po edicie - to działa ale dla liczb które wpisuję "z ręki"

nie działa natomiast dla komórek przeliczanych np formułą "=DZIES.NA.DWÓJK(B5)"

Dla potomności: Tutaj znalazłem gotowy kalkulator, naprawdę fajnie zrobiony ale rozszyfrowanie jak to działa po makrach to jestem za cienki ;)

http://trk.free.fr/ipcalc/

no i nie działa on na zasadzie krok po kroku by można było się z niego uczyć, a nie otrzymać gotowe rozwiązanie ;)
1
komentarz 15 października 2016 przez obl Maniak (51,280 p.)
edycja 15 października 2016 przez obl

Niestety ta funkcja prawdopodobnie zwraca wartość jako tekst i dlatego tak się dzieje.

Jedyny ratunek to napisać własną funkcję i ją użyć w arkuszu.

Edit.

Na stronie tutaj masz gotową funkcję do przeliczania tego z odpowiednim formatowaniem, pierwszy argument to przeliczana liczba, drugi ilu bitowa ta liczba jest (u ciebie 8).

0 głosów
odpowiedź 27 listopada 2016 przez MarKust71 Użytkownik (640 p.)
=TEKST(WARTOŚĆ(DZIES.NA.DWÓJK(B5));"00000000")

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 239 wizyt
pytanie zadane 24 marca 2023 w JavaScript przez Kredens Nowicjusz (200 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 712 wizyt
pytanie zadane 11 kwietnia 2020 w Offtop przez Krasik Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 713 wizyt
pytanie zadane 5 maja 2020 w C i C++ przez pseudoinformatyczka Nowicjusz (140 p.)

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...