• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ocena strony

Object Storage Arubacloud
0 głosów
380 wizyt
pytanie zadane 6 października 2016 w Nasze projekty przez Sebastian Westfal Obywatel (1,020 p.)

Witam, zakodowałem stronę (html, css, jquery, bootstrap-wiem dużo tego wszędzie) i proszę o ocenę, oczywiście z konstruktywną krytyką :) Szablon tej strony pobrałem w psd ze strony, którą podałem w stopce. Zaznaczam że jest to moja pierwsza strona zakodowana od początku. Pozdrawiam.

 

Link do strony: http://sebastian-it.16mb.com/web-1/

3 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 6 października 2016 przez Comandeer Guru (600,810 p.)
wybrane 6 października 2016 przez Sebastian Westfal
 
Najlepsza
  • Za dużo arkuszy stylów.
  • JS powinno się dołączać na końcu body.
  • X-UA-Compatible warto słać jako nagłówek a nie w kodzie. A Chrome Frame umarło kilka lat temu, nie ma sensu go wspierać.
  • .line_up wygląda jak zwykły border. Tak samo jak inne linie robione w analogiczny sposób! Zawsze można do tego wykorzystać pseudoelementy.
  • Wgl rozwaliła się przez to konwencja nazewnicza.
  • Ikonki są źle wstawione.
  • Zamiast krzyczeć w kodzie, warto zastosować text-transform: uppercase.
  • Każde pole formularza MUSI mieć label!!!
  • Menu i socjalki to lista.
  • Socjalki nie mają treści!
  • Tekst należy opatulić akapitami.
  • Ogólnie jest totalny divitis – warto o to zadbać i dodać nieco semantyki z HTML5.
komentarz 6 października 2016 przez Sebastian Westfal Obywatel (1,020 p.)

Dzięki za wszystkie uwagi. Ale nie za bardzo wiem co z ikonkami, wstawiałem je wg w3schools.com, w identyczny sposób.

 

A Chrome Frame umarło kilka lat temu, nie ma sensu go wspierać.

Słyszałem, że warto wstawiać to po prostu na wszelki wypadek, na pewno nie zaszkodzi.

komentarz 6 października 2016 przez Comandeer Guru (600,810 p.)

No i właśnie dlatego są źle → http://forum.pasja-informatyki.pl/34559/w3schools-nie-szerzmy-falszywej-propagandy?show=34559#q34559

<span class="glyphicon glyphicon-signal logo-icon" aria-hidden="true"></span>

Brakuje [aria-hidden=true].

komentarz 6 października 2016 przez Sebastian Westfal Obywatel (1,020 p.)
No dobrze, nie mam na tyle wiedzy żeby cokolwiek mówić o takim serwisie. Ale fajny artykuł i na pewno wezmę z teko lekcję. Jednak w3schools jest dosyć dużym serwisem, jak sam napisałeś dużo osób myśli że jest to "oficjalna" strona przez tą chwytliwą nazwę "w3". Pozdrawaim, dzięki za poświęcony czas.
komentarz 6 października 2016 przez Comandeer Guru (600,810 p.)

Słyszałem, że warto wstawiać to po prostu na wszelki wypadek, na pewno nie zaszkodzi.

Nie, zaszkodzi. Stosowanie technologii porzuconej 2 lata temu, która nie ma oficjalnego wsparcia producenta (nawet w zakresie bezpieczeństwa), jest zawsze szkodliwe. 

+2 głosów
odpowiedź 6 października 2016 przez IBB Gaduła (3,020 p.)
  • tak jak napisał Comandeer, stosujesz bardzo mało semantycznych znaczników. Przejdź przez swój kod HTML, element po elemencie, i zastanów się, jaką rolę każdy z nich pełni na stronie, i, co za tym idzie, przy pomocy jakiego elementu HTML powinien zostać oznaczony. Np. obecnie Twoje menu główne wygląda następująco:
    <a href="#">
       <div class="col-sm-2 menu-left" id="menu-1"> HOME PAGE </div>
     </a> 
    <a href="#"> 
        <div class="col-sm-2 menu-left" id="menu-2"> Style Demo </div> 
    </a>
    <a href="#"> 
        <div class="col-sm-2 menu-left" id="menu-3"> Full Width </div>
    </a> 
    <a href="#"> 
        <div class="col-sm-2 menu-left" id="menu-4"> Portfolio </div>
    </a> 
    <a href="#"> 
        <div class="col-sm-2 menu-left" id="menu-5"> Gallery </div> 
    </a> 
    <a href="#"> 
        <div class="col-sm-2" id="menu-6"> Dropdown </div>
    </a>

Tymczasem powinno być oznaczone przy pomocy elementu nav i listy:

<nav>
    <ul>
        <li><a href="#">...</a></li>
        <li><a href="#">...</a></li>
        [...]
   </ul>
</nav>
  • określiłeś język strony jako polski, chociaż strona jest po angielsku:
<html lang="pl">
  • dlaczego placeholder w polu wyszukiwania jest po polsku, choć cała reszta strony po angielsku?
  • bardzo słaby kontrast pomiędzy niektórymi elementami a tłem (np. czerwony tekst wyświetlony na czerwonym tle, placeholdery)
  • niektóre elementy interaktywne nie mają widocznego wskaźnika fokusa (np. linki w głównym menu)
  • responsywność strony wymaga dopracowania, szczególnie góra strony i sekcja "Link block" (.footer-center). Linki w menu głównym są zbyt małe i umieszczone za blisko siebie, by można było wygodnie korzystać z nich na ekranie dotykowym - trudno będzie użytkownikom wybrać konkretny link bez przypadkowego naciśnięcia linku obok. Linki do mediów społecznościowych powinny być raczej wyświetlone w jednym rzędzie, a nie w jednej kolumnie (podobnie menu główne na mniejszych tabletach)
komentarz 6 października 2016 przez Sebastian Westfal Obywatel (1,020 p.)
Jeżeli chodzi do design i dobranie kolorów to jakby nie moja rola, ponieważ szablon jest z internetu, ja go tylko zakodowałem. W responsywność jeszcze sie nie bawiłe, wiem że jest do dopracowania, wszystko robiłem na col-sm-xx, więc nie mogło to dobrze działać. Dzięki za uwagi, na pewno przemyślę to. Jak zaznaczyłem dopiero zaczynam się bawić w kodowanie i wiem że dużo przede mną. Pozdrawiam.
+1 głos
odpowiedź 6 października 2016 przez niezalogowany

Strona mi się ogólnie podoba. Ma fajny design. Tylko jedno małe ale, w przyciskach na dole:

LINK, i po kliknięciu można dopisywać i usuwać tekst w nich.

komentarz 6 października 2016 przez Sebastian Westfal Obywatel (1,020 p.)

Dzięki, poprawione :)

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 338 wizyt
pytanie zadane 5 lipca 2017 w Nasze projekty przez Matiss Nowicjusz (160 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 262 wizyt
pytanie zadane 30 maja 2017 w Nasze projekty przez Radekol Bywalec (2,880 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 381 wizyt
pytanie zadane 7 maja 2017 w Nasze projekty przez czmyk Obywatel (1,100 p.)

92,551 zapytań

141,399 odpowiedzi

319,531 komentarzy

61,938 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...