• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Nie działa funkcja else if ()

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,757 wizyt
pytanie zadane 4 października 2016 w C i C++ przez Tymek Nowicjusz (160 p.)
edycja 4 października 2016 przez ScriptyChris

Używam CodeBlocks 16.01 

#include <iostream>

using namespace std;

int wiek;

int main()
{
    cout << "Ile masz lat" ;
    cin>> wiek;

    if (wiek>18)
       {

       }
        cout<<"nie jestes pelnoletni i nie mozesz zostac prezydentem";
}
else if ((wiek>=18) && (wiek<35))

{


    cout<<"jestes pelnoletni i nie mozesz zostac prezydentem";
}
else
{

    cout<<"jesdtes pelnoletni i mozesz zostac prezydentem";
}

 return 0;
}

w tym kodzie kompilator widzi błąd tak jakby funkcja else if była błędna

error: expected unqualified-id before 'else'

 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 4 października 2016 przez adas94 Nałogowiec (29,200 p.)
#include <iostream>

using namespace std;

int wiek;

int main() 
{ 
    cout << "Ile masz lat" ; 
    cin>> wiek;

    if (wiek < 18)  // mniejszy wiek niż 18 a nie większy jak miałeś
    {
              cout<<"nie jestes pelnoletni i nie mozesz zostac prezydentem";  // to ma być w tych klamrach, a nie poza
    } 
        // tu była dodatkowa klamra której nie miało być
    else if ((wiek>=18) && (wiek<35))
    {
     cout<<"jestes pelnoletni i nie mozesz zostac prezydentem"; 
    } 
    else 
    {
    cout<<"jesdtes pelnoletni i mozesz zostac prezydentem"; 
    }
 return 0; 
}

 

komentarz 4 października 2016 przez Tymek Nowicjusz (160 p.)

Wlasnie problem w tym ze poprawilem wszystko zanim mi odpowiedziales z ta klamra wlacznie wlasnie dla tego wyskakuje ten blad

jesli uruchomie program na zielonej strzalce z tym koleczkiem to wyskakuje wlasnie ten blad error Id returned 1 exit status , gdy uruchomie program na samej zielonej strzalce to konsola sie uruchomi i po wpisaniu wieku nie spelniają sie wlasnie warunki

 

Bledu w kodzie raczej nie zrobilem oprocz poprzednio poprawionego tak samo z tym wiekiem dla tego napisalem pytanie o tym bledzie. Nie dziala tak samo kod pobrany ze strony Miroslawa Zelenta wyskakuje ten sam blad pomimo poprawnie napisanego kodu przez Pana Mirka

 

pozdrawiam

komentarz 4 października 2016 przez niezalogowany
W okienku logów nie wyskakuje więcej błędów? Np po ang "brak dostępu"? Sama zielona strzałka to prawdopodobnie ostatni działający (skompilowany program).
komentarz 4 października 2016 przez adas94 Nałogowiec (29,200 p.)
Kod jest w porządku, więc problem tkwi w Codeblocksie. Z tego co pamiętam to dużo osób się skarżyło na różne problemy w tym środowisku, a lekarstwem było wyłączenie antywirusa. Ewentualnie zrób reinstall codeblocksa i zobacz czy zatrybi.
0 głosów
odpowiedź 4 października 2016 przez Tymek Nowicjusz (160 p.)
edycja 4 października 2016 przez Tymek

wyskakuje mi blad po poprawieniu kodu bo na chwile dzialal

 

error Id returned 1 exit status

 

moze ktos to wytlumaczyc? 

komentarz 4 października 2016 przez rafal1997 Gaduła (3,180 p.)
Masz źle poustawiane klamry. else'a dałes do klamer głównej funkcji main
komentarz 4 października 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Kod dziala jak najbardziej, wejdz w menadzera zadan i wylacz konsole jako zadanie bo jest uruchomiony twoj projekt, a takto:

Zmienne globalne zmien na lokalne

Nazeewnictwo po angielsku

Usun te bezsensowne komentarze

 

http://wklej.org/id/2884415/
komentarz 5 października 2016 przez Tymek Nowicjusz (160 p.)
dzieki za odpowiedz ale dzisiaj po prostu uruchomilem projekt i zaczal dzialac. Nie mam pojecia jak to sie stalo

pozdrawiam i temat zamkniety
komentarz 5 października 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Mowie przeciez ze miales uruchomiany w menadzerze zadan, jak znowu to bedzie, to wejdz w menadzera zadan i znajdz proces z nazwa projektu

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 493 wizyt
pytanie zadane 13 lutego 2020 w C i C++ przez kasialke Nowicjusz (230 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 209 wizyt
pytanie zadane 4 czerwca 2018 w C i C++ przez sokratgc Nowicjusz (160 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 245 wizyt
pytanie zadane 26 lutego 2019 w C i C++ przez de1vee Nowicjusz (220 p.)

92,554 zapytań

141,399 odpowiedzi

319,535 komentarzy

61,938 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...