• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

C++ a C# jak różnią się biblioteki ?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,009 wizyt
pytanie zadane 3 października 2016 w C i C++ przez luk392 Użytkownik (800 p.)
Witajcie !

jest jakaś różnica pomiędzy bibliotekami C++ a C#.
Pytam ponieważ chciałem się porządnie zabrać za ogarnianie bib do c++,
tylko że obawiam się iż kiedy przesiądę się na C# wszystko będę musiał
sobie resetować w głowie.
Przykładowo w C funkcja wypisująca tekst na ekran, to o ile dobrze pamiętam
 fprintf a w C++ to znowu cout<<""
(Użyłem przykładu z C gdyż C# jeszcze nie znam, pytanie dotyczy tylko C++ i C#)

Tak więc bib w C++ i C# nakładają się na siebie, czy raczej różnią się od siebie ?
3
komentarz 3 października 2016 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

tylko że obawiam się iż kiedy przesiądę się na C# wszystko będę musiał sobie resetować w głowie. 

W takim razie nie trać czasu na C++ i od razu zacznij programować w C#.

1
komentarz 3 października 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)

Beda sie roznic, bo to dwa rozne jezyki... C# jest jezykiem typowo obiektowym, a C++ ma wszystkie poziomy programowania przyklad z C#

using System;

class Program
{
  static void Main(string[] args)
  {
    Console.WriteLine("Hallo Welt!");
  }
}

Wiec jak widziesz roznica jest i bedzie, zalezy co chcesz robic... Pisac gry? To albo C++ i skilujesz to albo C#, i wtedy olej C++ i wez sie za C# i skiluj to.....

2
komentarz 3 października 2016 przez luk392 Użytkownik (800 p.)
Sebastian Brożek - Wziąłem się za C++ bo myślałem że to są właśnie podstawy w programowania w tym języku i jeśli się go nauczę to automatycznie będę wiedział też już coś o C# z tego co widzę to nie do końca tak jest ale nic nie szkodzi bo od czegoś zacząć trzeba było :D

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 3 października 2016 przez niezalogowany

Nie wiem zbytnio co masz na myśli :P

Ale w C# możesz użyć po prostu:

Console.WriteLine("Tekst");

A jeżeli chcesz wyświetlić zmienną:

string sTest = "testowy tekst";
Console.WriteLine(sTest);

A zmienną + tekst:

string sTest = "test1";
int iTest = 42;
Console.WriteLine("{0}, {1}", sTest, iTest);

 

komentarz 3 października 2016 przez luk392 Użytkownik (800 p.)
Podobno C# to wyższa/nowsza wersja C++, zastanawiałem się jak dużo jest tych nowych elementów i z tego co widzę to sporo, bo np. już do wypisania tekstu trzeba całkiem innej funkcji.

Tak czy siak twoja odpowiedz pomogła mi to właśnie zrozumieć, myślę że prędzej czy później spróbuję C# i jak w nim trochę posiedzę to się dowiem co mi odpowiada.
1
komentarz 3 października 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)

Podobno C# to wyższa/nowsza wersja C++,

Przeciez pisalem na gorze to zupelnie inny jezyk, i jest calkowicie obiektowy jak 

Java.... Wiec tak opanowanie Obiektowki z C++ na pewno pomoze w zrozumieniu skladni i budowy tego jezyka

komentarz 3 października 2016 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

No ale do jasnej ciasnej, Panowie! Najbardziej pomoże w składni i budowie tego języka nauka TEGO JĘZYKA.

Na jaką cholerę marnować cenny czas?

komentarz 3 października 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
@Sebastian ja sie zgadzam, jak najbardziej, bo nie widze sensu marnowania czasu na jezyk ktory mi sie nie podoba....
komentarz 3 października 2016 przez luk392 Użytkownik (800 p.)

Przeciez pisalem na gorze to zupelnie inny jezyk

Okej, nie podważam tego co mówisz bo nie mam wiedzy o C# żeby to robić, tylko że szanowny pan Mirosław Zelent który użyczył nam możliwości rozmawiania na tym forum sam w jednym z filmów mówił że C# to ulepszona( a nie zupełnie inna) wersja C++, i na tym się opierałem zadając pytanie w temacie.  XD Proszę nie kłóćmy się ;)

2
komentarz 3 października 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Ulepszona mozna rozumiec na kilka sposobow, ale nie bede dalej mowil bo bedzie tysiac komentarzy o nic
–1 głos
odpowiedź 22 listopada 2016 przez pulson666 Stary wyjadacz (12,560 p.)
NIE MA WSKAŹNIKÓW ! boże jak ja to uwielbiam <3 serio c# jest bardziej przyjemny niż c
komentarz 22 listopada 2016 przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)
Nawet nie wiesz jak bardzo wskaźniki są przydatne
komentarz 22 listopada 2016 przez pulson666 Stary wyjadacz (12,560 p.)
w c ? jak najbardziej w c# już nie
komentarz 22 listopada 2016 przez pulson666 Stary wyjadacz (12,560 p.)
c# jest obiektowym językiem, tam wszystko jest obiektem
komentarz 22 listopada 2016 przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)

Co z tego że wszystko jest obiektem? Wskaźników nie ma, a są bardzo przydatnym narzędziem. Btw tak naprawdę tam wszystko jest wskaźnikiem, choćby poprzez operator new:

Obiekt obiekt = new Obiekt();

 To jest deklaracja tego że zajmujemy pamięć w pamięci, czyli używamy wskaźnika. Gdyby nie było wskaźników nie można by było używać słowa kluczowego null

komentarz 22 listopada 2016 przez pulson666 Stary wyjadacz (12,560 p.)
Ale nie używasz ich w taki sposób jak w cpp czyli tworzenie dynamicznej tablicy

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 2,636 wizyt
pytanie zadane 19 stycznia 2019 w C i C++ przez Specjalny Nowicjusz (230 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 984 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 1,457 wizyt
pytanie zadane 21 grudnia 2017 w C# przez PelikanFix16 Użytkownik (950 p.)

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...