• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Co oznacza ten zapis?

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
445 wizyt
pytanie zadane 1 października 2016 w C i C++ przez timrh Mądrala (6,030 p.)

a)

Znalazłem to w pliku vector   

 const_iterator cend() const _NOEXCEPT
        {    // return iterator for end of nonmutable sequence
        return (end());
        }

const_iterator to typ, cend to nazwa a czym jest const _NOEXCEPT? Chodzi mi o zapis, nigdy nie widziałem żeby ktoś pisał po nawiasach coś innego niż ciało.

b)

A to już mój przykład

class Klasa
{
        int tablica[];
        Klasa(int x) : tablica(new int[x]){}
};

Co oznacza : tablica(new int[x]), mam rozumieć że zainicjalizowanie tablicy? Dlaczego to jest tak zapisane?

PS. Jak inicjować wielkość tablicy składowej w konstruktorze w standardzie c++ 11 ?

2 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 1 października 2016 przez adrian17 Ekspert (344,100 p.)
wybrane 2 października 2016 przez timrh
 
Najlepsza

Nagłówki VC++ pewnie?

a czym jest const _NOEXCEPT

const -> http://stackoverflow.com/a/1549876/2468469

noexcept -> deklaruje że funkcja nie powinna rzucić wyjątku na zewnątrz. Akurat tutaj jest schowane za makrem:

#define _NOEXCEPT	noexcept

mam rozumieć że zainicjalizowanie tablicy?

Zainicjalizowanie wskaźnika. ([] nie zadziała)

Dlaczego to jest tak zapisane?

Tak właśnie się inicjalizuje pola klasy.

PS. Jak inicjować wielkość tablicy składowej w konstruktorze w standardzie c++ 11 ?

Dynamicznej? Tak jak wyżej (lub użyć std::vector). Statycznej? Nie można i nigdy nie można było.

+2 głosów
odpowiedź 1 października 2016 przez criss Mędrzec (172,590 p.)

a) const i _NOEXCEPT są niezależne od siebie.

const w takim miejscu jak tutaj oznacza deklaracje, że metoda (tego się używa tylko przy metodach) nie modyfikuje obiektu z którego została wywołana.

_NOEXCEPT to pewnie jakis #define służący jako skrócenie jakiegoś zapisu. Pewnie throw() - zapisane w miejscu _NOEXCEPT oznacza deklaracje, że funkcja nie rzuca wyjątków. Od C++11 mamy słowo kluczowe noexcept. Link

b) Co do twojego przykładu... To raczej się nie skompiluje. Gdyby tablica był int *, to wszystko byłoby w porządku. 

operator new[] zwraca wskaźnik do zaalokowanej pamięci. Znaczy to samo co int * ptr = new int[x];.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 305 wizyt
pytanie zadane 2 października 2017 w JavaScript przez Ziuziek Mądrala (5,140 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 345 wizyt
pytanie zadane 13 kwietnia 2016 w C i C++ przez Munvik Dyskutant (9,350 p.)
–1 głos
2 odpowiedzi 272 wizyt
pytanie zadane 4 października 2017 w C i C++ przez maksymilian467 Nowicjusz (160 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...